Svet
Tel Aviv
V Tel Avivu so protestniki vihteli izraelske in palestinske zastave. Foto: Reuters
Tel Aviv
Zbralo naj bi se več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Tel Aviv
Zakon arabščini odvzema status uradnega jezika. Foto: Reuters
Zahodni breg
Na okupiranem Zahodnem bregu Izrael od začetka okupacije leta 1967 izvaja politike, ki jih številni označujejo za apartheidske, saj prebivalcem dodeljuje pravice glede na to, ali so Judje ali ne. Foto: Reuters

Dodaj v

Tel Aviv: Tisoči proti zakonu, ki definira Izrael kot nacionalno državo Judov

Nova opozorila o politiki apartheida
12. avgust 2018 ob 09:38
Tel Aviv - MMC RTV SLO, Reuters

V Tel Avivu se je v soboto zbralo na tisoče protestnikov, ki nasprotujejo julija sprejetemu zakonu, ki Izrael določa kot nacionalno državo Judov. Okoli 20 odstotkov državljanov Izraela (1,5 milijona) je namreč Arabcev, zakon pa jih uradno postavlja v drugorazreden položaj.

Nova zakonodaja namreč določa, da imajo le Judje pravico do samoodločbe. Kot poroča portal middleeasteye.net, to pomeni, da imajo le Judje pravico, da oblikujejo nacionalne prioritete Izraela, tako na simbolni kot praktični ravni, to pravico pa naj bi imeli vsi Judje, ne glede na to, ali živijo v Izraelu ali ne in celo ne glede na to, ali so izraelski državljani ali ne.

Zakon, ki je t. i. temeljni zakon in ima zato status ustavnega zakona, ob tem ne omenja, da so nejudovski ali palestinski državljani Izraela upravičeni do enakopravnosti pred zakonom.

Med drugim zakon, ki ima manj kot 500 besed, arabščini tudi formalno odvzema status uradnega jezika in ji dodeljuje le "poseben status". Hebrejski jezik je tako zdaj edini uradni jezik v Izraelu.

Preberite intervju z izraelskim veleposlanikom, v katerem govori tudi o statusu palestinskih državljanov Izraela:


Izraelski veleposlanik Ejal Sela: Kategorično zanikam, da je Izrael apartheidska država


Občine, v katerih lahko živijo le Judje

Zakon tudi določa, da je "za državo razvoj judovskega naseljevanja nacionalna vrednota", in da ga bo država spodbujala. To pomeni podporo države za izključno judovske skupnosti. Že pred sprejetjem zakona je bilo v Izraelu več kot 900 krajev, oziroma okoli tri četrtine vseh mestnih občin v državi, ki Nejudom prepovedujejo bivanje znotraj njihovih meja.

Kot še piše middleeasteye.net, zakon o nacionalni državi pomeni, da je etnoreligijski značaj Izraela pomembnejši od demokratičnega. Izraelski politiki državljane palestinskega rodu pogosto označujejo za "demografsko grožnjo" ali "demografsko bombo", njihov obstoj pa naj bi ogrožal "judovski značaj" Izraela, ki ga judovski politiki označujejo za "judovsko državo".

"Zakon legitimizira rasizem"
Zakon je razjezil predvsem državljane palestinskega rodu, pa tudi liberalnejše judovske državljane, nanj pa letijo tudi kritike iz tujine. V Tel Avivu se je po poročanju izraelskih medijev zbralo več deset tisoč ljudi, tako Judov kot Arabcev.

"Zakon legitimizira rasizem," je na protestu po poročanju Reutersa dejala 19-letna Laila Al Sana iz beduinske vasi na jugu Izraela v puščavi Negev (po arabsko Nakab). "Zelo pomembno je, da pokažemo, da smo tu, da se upiramo," je dejala.

Protestniki so bili sicer večinoma državljani palestinskega rodu, nekateri so vihteli palestinske zastave in imeli transparente z napisom "enakopravnost" v arabščini in hebrejščini.

Državljani palestinskega rodu so predvsem potomci Palestincev, ki jim je leta 1948 ob nastanku Izraela uspelo ostati na svoji zemlji. Okoli 750.000 – oziroma okoli 80 odstotkov na območju današnjega Izraela živečih Palestincev – jih je bilo takrat namreč prisiljenih zapustiti svoje domove, Izrael pa jim vse od takrat ne pusti vrniti se.

Zakon deli državljane na judovske in nejudovske
Kritiki zakonodaje, med njimi je tudi izraelski predsednik Reuven Rivlin, opozarjajo na njeno nedemokratičnost, ker državljane deli na judovske in nejudovske. Politiki palestinskega rodu pravijo, da zakon meji na apartheid, kritične so tudi organizacije za človekove pravice, judovske skupine v tujini in EU-ju.

Prejšnjo soboto je potekal protest izraelskih državljanov, pripadnikov skupnosti Druzov, ki jih je okoli 120.000. Gre za etnično arabsko versko manjšino, islamsko ločino, ki vključuje tudi elemente drugih ver. Njihovo ogorčenje nad zakonom je imelo večji odmev v Izraelu, saj so znani kot zvesti podporniki države. Številni Druzi so tudi služili v vojski, nekateri pa so se v vojaški hierarhiji povzpeli zelo visoko.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 12.08.2018 ob 09:52
Amerika bo seveda tiho. Služabnik je vedno tiho ko gre za gospodarja. Kaj poreče UN na edino državo, ki ima v zakonu napisano da do ljudje neenaki pred zakonom. Tega še Uganda nima, niti Severna Koreja, niti Iran ...
aerodynamic
# 12.08.2018 ob 10:01
Izraelski veleposlanik Ejal Sela: Kategorično zanikam, da je Izrael apartheidska država

To pa nebo držalo, nene
eMZe
# 12.08.2018 ob 09:46
Če so pa izvoljeno ljudstvo... so si sami napisali.
generacija56
# 12.08.2018 ob 10:12
Malo so pohiteli...
Niso še pobili vseh Palestincev....
Ali pa je to zakon, ki omogoča likvidacijo preostalih?
artoum*2
# 12.08.2018 ob 10:13
Izrael ?
nekako me spominja na tisto : tat se dere primite tatu
REsnica
# 12.08.2018 ob 10:03
Priseljeni židje, ki so dve tisočletji ziveli po svetu ( askenazi vladajo, sefardi vojska...) dejansko nimajo vec semitskih genov. Jih pa ima velika vecina ostalih palestincev, med katerimi je več DNKja " izbranega" ljudstva ( nikakor ne naroda!) iz sv pisma. Zanimivo da je zidovska tradicija, da je žid samo nekdo, katega mati je židinja ( primer jelinčićev sin in berta bojetu) privedla do tega, da imamo v etiopiji ( eritreji) temnopolte žide, ki bi morali po židovski tradiciji pravi čistokrvni židje.

Vztrajati na paradigmi semitizma da so židje izbrani narod iz sv pisma ( dejansko so v najboljšem primeru samo daljni potomci s podobno vero), pomeno graditi versko in ne nacionalno državo podobno islamski državi.
generacija56
# 12.08.2018 ob 10:14
ZDA, Izrael in nekaj lakajev, med njimi prednjači Nemčija, so ta svet, politiko, ekonomijo, spremenili v teater absurda!
CicaMicaŠpica
# 12.08.2018 ob 10:18
O vladanju celemu svetu, Jude uči vera od samega začetka... zelo malo povzamejo lekcij o bontonu... kar se danes dogaja v Izraelu s podporo USA, pa je zelo nevarno in nesramno...
firtoh
# 12.08.2018 ob 09:58
Če mi plačajo, ne bi šel živeti v Izrael.Bi šel rajši v Libanon ali Jordanijo
pedalski
# 12.08.2018 ob 10:24
kje so zdaj HRW in AI, ki jih je tako skrbelo glede Ujgurov na Kitajskem?
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 09:58
Točno tako. Lepše naj bi delali s Palestinci in potem ne bi bilo treba delat države Palestine, ker bi imeli oboji eno.
Kekec99
# 12.08.2018 ob 10:28
Od kod po tem v Jeruzalemu cerkve in mošeje?
silvester-alic
# 12.08.2018 ob 11:47
Jaz pa nikoli ne bi šel v Saudsko Arabijo. To je glavno jedro islamskega terorizma
Hrk hrk
# 12.08.2018 ob 10:14
Še čudno,da niso streljali na protestnike.
delfino_
# 12.08.2018 ob 10:45
Na bližnjem vzhodu ne podpiram ne enih, ne drugih ker po moje oboji igrajo napačno politiko, v bistvu pa zelo podobno - oko za oko, zob za zob. Tudi Arabci imajo politiko, da želijo imet državo brez Židov, izseliti iz Izraela se pa ne mislijo, saj jim je življenje boljše kot pa v okoliških arabskih državah, ki jih je en ducat.
oziris.va
# 12.08.2018 ob 10:41
firtoh
# 12.08.2018 ob 09:58

Če mi plačajo, ne bi šel živeti v Izrael.Bi šel rajši v Libanon ali Jordanijo


Jaz v nobeno.
Romper
# 12.08.2018 ob 11:15
Zanimivo, podobne zakone so pisali tudi pred 80 leti v Nemčiji...
Ni_Nicka
# 12.08.2018 ob 09:50
Obračunavajo s kritično javnostjo?
bunta
# 12.08.2018 ob 11:20
Ce bi zamenjal telefon za casopis in izrael z nemcijo bi mislil, da sem se zbudil ene 70 let v preteklosti.
audiac
# 12.08.2018 ob 10:25
Tisoči proti zakonu, ki definira Izrael kot nacionalno državo Judov
Lepo.Ni pa lepo,da je par milijonov proti.
Kekec99
# 12.08.2018 ob 10:58
@hehet
Se pravi se gremo zlagano zgodovino, vsak jo napiše tako kot mu odgovarja, resnica pa se brani z silo in ne dejstvi ali dokazi.
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 12:50
Zanimivo kako neprezentativni so tukaj komentarji. Večina Slovencev ve zakaj se gre v Izraelu.
Vsi ki govorite , da so Palestinci izgubili vojno in da je ta zakon dober in druge neumnosti, pozabljate, da so Judje tisti, ki so novi prišleki v Palestini, ki so, na silo, z umori in tanki odvzeli Palesticem zemljo. In to naj bi bilo za vas legitimno?
Izrael ni apartheid - je hujši sistem kot apartheid. V apartheidu je prostor za podljudi(poceni delovna sila itd). V Iraelu ni nobene alternative za Palestice. V Gazi imajo dve možnosti ali umrejo ali odidejo. Gaza je eno veliko koncentracisko taborišče. Izrael nadzira vse kar gre v Gazo. Šteje kalorje , zdravila. Izraelski vojaki zastrupljajo vodne rezervarje z solzilcem, ubijajo otroke(dokumetirano), imajo celo
posebno politiko - izraelski vojaki: streljaj da pohabiš, kar pomeni da mlade palestince streljajo v genitalje, da jih sterilizirajo. A nadaljujem? Kako je zgleda zasedba ozemlja: zvečer izraelski upravnik postavi obvestilo pod kamen pred hišo, ki jo nameravajo porušiti, naslednje jutro izženejo družino iz hiše in jo porušijo. Kako zgleda boj proti "teroristom" v Izraelu? Ponoči pridejo vojaki v hišo kjer prebivajo domnevni osumljeci in mu medtem ko spi postavijo roko na usta in pištolo na glavo če se kakor koli ustraši ali začne vzklikat se to razume kot napad in ga takoj ustrelijo , to se dogaja tudi ob navzočnosti žene in otrok...
KdoJeDarthVader
# 12.08.2018 ob 12:25
Nacizem in sionizem imata kar precej skupnih točk v svoji agendi.
hernandez
# 12.08.2018 ob 12:10
po isti logiki so evropska prvenstva tekmovanja evropejcev in je treba izraelce ven vreč.
silvester-alic
# 12.08.2018 ob 11:44
Buri iz začetka 20stoletja bi bili ponosni na Netanyahuya
Mirlo
# 12.08.2018 ob 12:16
Ko pa pride na protestih do napadov je rezultat tak, kot ta zadnji - 175 Palestincev in 1 izraelski vojak. Pa še za tega se ne ve, če ga niso Izraelci kar sami šicnili!
Kekec99
# 12.08.2018 ob 10:53
@cairns
... Tistih 750.000 palestinskih arabcev ni nihče silih da zapustijo domove. ...
---------------------------------------
Porušili so palestinske domačije in tam izgradili blokovska naselja za izraelce. Kam se naj vrnejo, jih v bloku ki je zgrajen na mestu kjer se stala njihova hiša čaka prosto stanovanje ki je namenjeno njim?
Emmure
# 12.08.2018 ob 10:52
sej te ne moreš verjet.Izrael je vedno bolj kot nacistična Nemčija.
VKokielov
# 12.08.2018 ob 12:23
Morda bi Judje in Arabce ostavili živeti tam na miru skupaj. Ok super. Za 3 generacije bi Arabci bili večina (oziroma bodo, v vsakem primeru.)

What will happen to the Jews in the country when the Arabs outnumber them 10:1?
bleeeee
# 12.08.2018 ob 11:32
Je res brezukusno primerjati Izrael s naciji v vsakem primeru. Brezukusno in res žaljivo. Kar opravičujem se ampak je tako.

Žal so primerjave še kako na mestu.
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 11:13
Fašisti v Italiji so tudi trdili da je Jugoslavija izgnala nekaj tisoč pripadnikov italijanske manjšine iz Slovenije in Hrvaške po končani WW2. Seveda je to laž, ker so ti ljudje (optanti) izbrali prostovoljni odhod v Italijo.
Zakaj so potem fašisti v Italiji ne samo, da so delali iz Hrvatov Italijane (spreminjali priimke, imena, odstranjevali šumnike) te "nove Italijane" celo včlanjevali v svoje tolpe?
HOR
# 12.08.2018 ob 15:10
@Aprila
# 12.08.2018 ob 14:14
"...Vendar ali ni velik odstotek judov v Izrael prišlo iz okoliških muslimanskih držav, kjer so bili kot drugi ne-muslimani drugorazredni državljani?..."

Največji pogrom nad Židi je bil evropski, bosdisi s strani rimljanov, srednjeveške Evrope ali naci Nemčije. In židje , ki so bežali iz srednjeveške Evrope so zatočišče našli ravno v muslimanskem okolju severne Afrike, kjer so solidno prosperirali. Po vplivu evropskega nacionalizma in cionizma tudi vsled neokolonialnih napak in krivic pa so se začeli na področju muslimanskih držav in (mandatorne) Palestine večati konflikti iz obeh smeri s kulminacijo okrog časa druge sv. vojne, kar se je potem še samo stopnjevalo...
henodarling
# 12.08.2018 ob 12:11
Tudi v medosebnih odnosih je podobno.
Najpogosteje žalijo, pretepajo, zlorabljajo...tisti, ki so bili sami žrtve.
In pravijo, da so ljubosumni tisti, ki sami varajo.
bleeeee
# 12.08.2018 ob 10:57
Tistih 750.000 palestinskih arabcev ni nihče silih da zapustijo domove. Oni so bili del oboroženih sil ki so hoteli uničiti Izrael dan po razglasitvi neodvisnosti in so aktivno sodelovali v spopadih. Ker so vojno izgubili so ZBEŽALI iz Izraela.

Mhm:
Aprila
# 12.08.2018 ob 10:48
Čudno mi je da je cca 1,5 milijona arabskih državljanov Izraela v Izraelu, protestira jih pa samo po par tisoč.
smallbudget
# 12.08.2018 ob 10:27
Tisoči proti, milijon za. Demokracija?
bleeeee
# 12.08.2018 ob 15:38
Par tisoč ja .... vi pa vaše pravljice.

Skippy, to so dejstva, žal:

Gaza war leta 2008: 1390 Palestinskih žrtev, od tega 760 civilistov.

Vdor v Gazo l. 2014: 2100 Palestinskih žrtev, od tega 1500 civilistov.

link
Zatarra
# 12.08.2018 ob 12:12
P.S.: K mojemu prejšnjemu "komentarju" - tudi Slovenija se daleč premalo ukvarja sama s seboj oziroma s svojo prihodnostjo (pa tudi sedanjostjo in preteklostjo nenazadnje)! Zelo "lep" primer potrditve te ugotovitve so zadnje volitve v državni zbor, še bolj pa (za te čase nedvomno!) predolgotrajne kolobocije sestavljanja vlade, vključno z medijskim sodelovanjem pri tem, tudi že predvolitvenim(!). (...)
Hopi
# 12.08.2018 ob 11:27
Po vsej verjetnosti so Izraelske, rešene, Bele čelade že tudi v
Manchestru, kakor zadnjič v Kanadi, že v svojih humanitarnih
specialnih aktivnostih.
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 11:24
A obstaja še kakšna država, ki poražencem v vojni ne pusti nazaj v državo, v kateri so krvavo obračunali z avtohtonim prebivalstvom in jom ne vrne premoženja? A ja, obstaja ena ki kočevarjem ne vrne premoženjs, ki so ga posedovali med WWII.
ejga40
# 12.08.2018 ob 21:12
@RJSlo
No ja. Slovenija je nacionalna država Slovenk in Slovencev, ter slovenskih državljank in državljanov.
--------------------------
Motiš se, 3.člen ustave:
Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi
pravici slovenskega naroda do samoodločbe.
Ustava
vranek
# 12.08.2018 ob 14:50
Izrael se je totakno izrodil. To je nekaj nesprejemljivega. Zaradi Krima so sankcije proti Rusiji, kaj pa tole? Izrael bi bilo potrebno osamiti. Izgubili so vsako mero.
Aprila
# 12.08.2018 ob 14:24
"Ta sestavek je seveda ena velika islamofobna neumnost. In prosim preden pises paranoje pred muslimani si vsaj preberi kake osnove o religiji, ki se imenuje islam. Tudi dzihad si preberi definicijo preden opletas s to besedo."

Chopin, kot si že večrat s svojim komentarji izrazil, je zate vse kar ni pozitivna diskriminacija do muslimanov islamofobija in racizem, tako da je zelo težko jemati tvoje "to je islamofobija" komenterje resno

Kdor hoče videti kaj je Islam, je potrebno pogledati življenje človeka ki ga je širili vero ki je bil lažnjivec, prevarant,serijski posiljevalec, pedofil in morilec; pogledati s kakšnimi metodami se je Islam razširil; kako je Islam vplival na nekoč zelo cvetočo in napredno arabsko civilizacijo, ter v kakšnem stanju so nekoč krščanske in židovske države od kar so postale muslimanske, kar pomeni vse države na BV; in kako se muslimani kot so v državi večina obnašajo do manjšin,, ter kakšno kristjanofobijo zganjajo muslimani v Egiptu in drugih muslimanskih državah.

Za vse ki hočejo izvedeti kaj se zgodi ko v državo pride večje število muslimanskih migrantov pa naj pogledajo kaj se je zgodilo z Libanonom, ko je v državo vzel večje število muslimanskih migrantov.
HOR
# 12.08.2018 ob 13:46
@VKokielov
# 12.08.2018 ob 12:23
"...Morda bi Judje in Arabce ostavili živeti tam na miru skupaj. Ok super. Za 3 generacije bi Arabci bili večina (oziroma bodo, v vsakem primeru.)
What will happen to the Jews in the country when the Arabs outnumber them 10:1?..."


Pred namernim in tudi ilegalnim ( ilegalni migranti...) priseljevanjm judov na območje Palestine na začetku 20. stoletja , kjer je sedanji Izrael je bilo tam le ca 20% već judov, kot kristjanov in skupaj ca 8% judov (ca leta 1500 pa ca 2%). Še leta 1946 jih je bilo zaradi priseljevanja ca 30 %, leta 1948, po etničnem čiščenju z izgonom palestincev pa že kar ca 80%...
Palestinski Arabci in žiidje so pred vdorom cionizma in evropskega nacionalizma v glavnem živeli v medsebojnem miru, se je pa ca 60000 judov še pred nastankom drave Izrael odselilo iz finančnih in ideoloških razlogov...
klik...
klik...
klik...
Joze Koder
# 12.08.2018 ob 12:38
Zmeden tale del sveta, ustanavljajo Judovske in Islamske države.
marialorca
# 12.08.2018 ob 12:34
Kaj bi bral na tem portalu od večine vas, če bi Romi in nekoliko Slovencev organizirali protest za romske pravice?

Predlagam, da začneš brati o pravicah in dolžnostih prebivalcev RS. Boš - predvsem - presenečen o pravicah ENIH glede na druge.
KLIPAN
# 12.08.2018 ob 12:06
@DEJSTVA
"Bravo Izrael, edini pravi odgovor na islamo fašizem! Klin se s klinom zbija."

Aha, zato je Izrael oboroževal ISIS v Siriji in je zaveznik Saudove Arabije, ker ima "odgovor na islamo fašizem"????????
Nekaterim niso znana niti najbolj osnovna dejstva v mednarodni politiki.
Ampak si vseeno upajo kaj komentirati, kar na koncu izpade izredno tragikomično.
MZ
# 12.08.2018 ob 11:36
Palestinski Arabci so imeli vse niti v svojih rokah...pa so raje izbrali pot nasilja, ki že zaradi njihove tradicionalne razdeljenosti na plemena in klane ni imel možnosti za uspeh. Ne glede na to, da so se dostikrat opekli s tem, še vedno poskušajo na enak način.

Konec leta 1947 je v takrat še britanski palestini izbruhnila vojna med Judi in Arabci, ki se je kasneje po razglasitvi Izraela nadaljevala. Medtem, ko so Judom hodili pomagat prostovoljci z vsega sveta, so Arabci mnoižično obračali hrbet svojim bratom v stiski in kdor je le mogel, jo je že pred razglasitvijo Izraela raje popihal v katero od sosednjih držav, ki pa jim tudi že lep čas niso več najbolj naklonjene.

Članek je napisan malo populistično - Arabci, ki so ostali, so še naprej imeli vse pravice in mnogim kljub temu, da naj bi bil Izrael tako sovražen, niti na misel ne pride, da bi izrael zapustili. Žal pa preveč tolerirajo razne konfliktneže v svojih vrstah, s čimer bi morali najprej opraviti, če želijo kakšno upanje za mir.
VKokielov
# 12.08.2018 ob 11:32
@Plavica1 Poljska (Silezija)
Rusija (Kaliningrad / Königsberg)
Slovenija (Maribor)
Kazalo