Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 38 glasov Ocenite to novico!
Theresa May
Britanska premierka evropskim voditeljem predlaga dvoletno prehodno obdobje za premik z mrtve točke pogajanj. Foto: Reuters
Velika Britanija in Evropska unija
Poti Evropske unije in Velike Britanije naj bi se po premierkinem predlogu dokončno ločile dve leti po uradnem izstopu. Foto: EPA
Michael Barnier
Izjave premierke so korak naprej, vendar morajo biti prevedena v natančna pogajalska stališča, opozarja glavni pogajalec EU-ja za brexit. Foto: EPA
VIDEO
Mayeva predlaga dvoletno...

Dodaj v

Theresa May: Velika Britanija bi v prehodnem obdobju ostala na enotnem evropskem trgu

Barnier želi stališča Mayeve videti na pogajalski mizi
22. september 2017 ob 16:18,
zadnji poseg: 22. september 2017 ob 20:16
Firence - MMC RTV SLO, Reuters

Britanska premierka Theresa May je v Firencah predstavila nov strateški načrt za Veliko Britanijo in Evropsko unijo, v katerem predlaga dvoletno tranzicijsko obdobje za dokončanje izstopa.

Premierka predlaga uvedbo dvoletnega prehodnega obdobja, ki bi se začelo po marcu 2019, do takrat naj bi se dogovorili o trajnem trgovinskem sporazumu.

Velika Britanija si v času dvoletnega prehodnega obdobja želi ostati na enotnem evropskem trgu, je dejala premierka, ki je v govoru večkrat poudarila skupne vrednote evropske unije in Velike Britanije. Vir iz britanske vlade je za Reuters dejal, da Velika Britanija pod nobenim pogojem ni pripravljena plačati za dostop do enotnega evropskega trga.

Premierkin govor prihaja pred četrtim krogom pogajanj o brexitu, ki se bo začel v ponedeljek. "Želimo biti vaš najtesnejši prijatelj in partner, medtem ko EU in Velika Britanija uspevata drug ob drugem," je evropske voditelje nagovorila Mayeva, a je dodala, da se "Velika Britanija v EU-ju nikoli ni počutila popolnoma doma," še poroča BBC.

20 "velikodušnih" milijard za EU
V dvoletnem obdobju po letu 2019 naj bi bila Velika Britanija pripravljena EU-ju plačati okoli 20 milijard dolarjev za pokritje finančnega primanjkljaja, ki naj bi ga povzročil brexit. Ponudbo Mayeva označuje za "odprto in velikodušno".

"Tudi v prihodnosti si želimo skupaj delovati za dolgoročni ekonomski razvoj celine. To pomeni, da bomo sodelovali v specifičnih programih, ki vključujejo skupen napredek Velike Britanije in EU-ja, torej tistih, ki promovirajo znanost, izobraževanje in kulturo, ter tistih, ki promovirajo obojestransko varnost," je dejala Mayeva.

Pravice državljanov EU-ja
Mayeva je poudarila, da se pravice državljanov EU-ja, ki živijo in delajo v Veliki Britaniji, med prehodnim obdobjem ne bodo spremenile. "Uvedli bomo le poseben sistem za registracijo, ki bo kot priprava za novo politiko," pravi Mayeva in dodaja, da bo podobno veljalo za evropska podjetja, ki delujejo v Veliki Britaniji.

"Med prehodnim obdobjem bi se dostop do britanskega in evropskega trga moral zagotoviti pod zdajšnjimi pogoji, Velika Britanija bo prav tako sodelovala v obstoječih varnostnih ukrepih. Vem, da bodo podjetja pozdravila zanesljivost, ki jo tak dogovor prinaša," pravi premierka.

May: Konec pogajanj do marca 2019
Mayeva je danes dejala, da lahko izstopna pogajanja trajajo vse od izstopa, torej do marca 2019, čeprav je evropski pogajalec Michael Barnier predtem poudaril, da morajo biti pogajanja zaključena do novembra 2018, da bodo vlade imele dovolj časa za ratifikacijo sporazumov.

Barnier pričakuja natančnejša stališča
Izjave britanske premierke v povezavi s prednostnim ločitvenim vprašanjem pravic državljanov so "korak naprej, vendar morajo biti zdaj prevedene v natančna pogajalska stališča vlade Združenega kraljestva", je opozoril glavni pogajalec Barnier v prvem odzivu na govor.

Barnier je poudaril "konstruktiven duh" govora Mayeve, ki je tudi duh EU-ja v teh "edinstvenih pogajanjih". Govor po njegovi oceni kaže pripravljenost na premik naprej.

Brez govora o meji z Irsko
Glavni pogajalec EU-ja ob tem znova opozarja na pomanjkanje časa, saj je treba letos jeseni doseči dogovor o pogojih za urejen izstop Britanije iz EU-ja. Barnier je dejal tudi, da se Mayeva ni jasno opredelila do vprašanja meje na irskem otoku, ki je eden ključnih vidikov brexita za EU.

Ob tem je spomnil na dva ključna vidika irskega vprašanja: ohranitev velikonočnega sporazuma v vseh njegovih razsežnostih ter integriteto enotnega trga in carinske unije.

V povezavi z vprašanjem finančne poravnave Barnier izpostavlja britansko priznanje, da nobeni članici ne bo treba plačati več ali prejeti manj denarja zaradi brexita, in izraža pripravljenost EU-ja na pogajanja o konkretnih vidikih tega priznanja.

Dejstvo, da Britanija priznava, da po odhodu iz EU-ja ne more ohraniti vseh koristi članstva z manj obveznostmi, kot jih imajo druge članice, je po navedbah glavnega pogajalca unije dobrodošlo.

"Pomembno ravnovesje med pravicami in obveznostmi"
Barnier je še ponovil, da EU z Britanijo deli cilj vzpostavitve ambicioznega partnerstva, ki pa bo moralo temeljiti na ravnovesju med pravicami in obveznostmi, spoštovati integriteto pravnega reda unije in avtonomijo njenega odločanja.

EU še naprej vztraja, da je za prehod v drugo fazo pogajanj treba najprej doseči zadosten napredek na omenjenih treh prednostnih področjih: glede pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku, saj bo to ustvarilo potrebno zaupanje za naprej.

EU po Barnierjevih besedah pričakuje, da bodo britanski pogajalci pojasnili konkretne posledice govora Mayeve. Cilj EU-ja je hiter dogovor o pogojih za urejen izstop Britanije in o morebitnem prehodnem obdobju, je sklenil Barnier v pisnem odzivu na govor.

Analitiki: "Veliko hrupa za nič"
Bruseljski analitiki so v prvih odzivih kritični. "Veliko hrupa za nič," je ocenil analitik iz European Policy Centre (EPC) Fabian Zuleeg. Najboljši odziv EU-ja na ta govor je ostati brez odziva.

V Bruslju je slišati tudi prve neuradne ocene, da je Mayeva v govoru naslavljala članice in ne Unije kot institucije ter da je ponujala hitre in površne rešitve.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
E24
# 22.09.2017 ob 16:41
To je tako: kot bi se hotel ločiti od žene in živeti z ljubico, hkrati pa bi še vedno malce domov hodil, vsaj na kakšno nedeljsko juhico. In bi sanjal o tem, da postaneta žena in ljubica najboljši prijateljici.
:)
E24
# 22.09.2017 ob 16:26
EU pravi NE!
Spuzva
# 22.09.2017 ob 16:30
Eh, sramota, da upokojenci zaradi ponosa odločajo, kako bodo mladi živeli v prihodnosti.
Normandijec
# 22.09.2017 ob 16:50
Brco v tazadnjico, pa brez zamere M'aam!
kundera 78
# 22.09.2017 ob 16:45
Neče moči burazeri!!!
Bivši uporabnik
# 22.09.2017 ob 17:37
Skratka, VB bi rada z EU vzpostavila nekakšen 'friends with benefits' odnos.
severnik
# 22.09.2017 ob 16:52
Ali pojdite ali pa ostanite! Nehajte pa nabijat, dolgovezit, zavlačevat,...

In če imate zaradi odhoda težava, to nas res ne zanima.
darkwader
# 22.09.2017 ob 16:40
Mayeva je dodala, da se "Velika Britanija v EU-ju nikoli ni počutila popolnoma doma.

V tole pa še sama ne verjame, saj je glasovala proti brexitu.
RibičIČ
# 22.09.2017 ob 17:51
Nekaj imajo skupnega s Hrvati, ki nam ponujajo sporazum, ki bi bil vsebinsko podoben arbitraznemu rezultatu, ampak arbitraže pa ne bi priznali. Nič ne bo brexitarji, najprej se spokajte ven, potem pa se lahko pogovarjamo o dostopu do enotnega trga. Ampak pod evropskimi, ne angleškimi pogoji!
Volkosvinj
# 22.09.2017 ob 16:56
Hahaha, ti pa so komiki...
itak
# 22.09.2017 ob 18:03
Ma Britanci bi j.. a da ne uđe
ap72
# 22.09.2017 ob 17:48
nikakor

naj grejo ven, in to takoj... kakšno prehodno obdobje dveh!! let !!

pa kaj še.

želeli so ven. naj bojo ven. za evropo bodo pomelili isto kot venezuela rusija kanada ali zda. torej out. out.

bilo je hudo, ko je bil brexit izglasovan, zdaj pa smo se sprijaznili da velike kraljevine ni več zraven, niso se se počutili doma, ok. upam da škoti ostanejo.

pa pa.
noble
# 22.09.2017 ob 17:06
Perfidious Albion is an anglophobic pejorative phrase used within the context of international relations and diplomacy to refer to alleged acts of diplomatic sleights, duplicity, treachery and hence infidelity (with respect to perceived promises made to or alliances formed with other nation states) by monarchs or governments of Britain (or England) in their pursuit of self-interest.
Churchill W.
# 22.09.2017 ob 18:40
A tako si ga. May in njeni predstavljajo hard brexit?

Tik preden so prvič stopili za pogajalsko mizo je Britanska premierka Theresa May napovedovala "čisti brexit", torej popolno ločitev od struktur Evropske unije, vključno z izstopom iz enotnega evropskega trga.
Temeljno načelo pogajanj je postopen pristop: najprej bi dorekli temeljna vprašanja, nato bi se pogovarjali o prihodnjih odnosih. Končni dogovor naj bi dosegli do marca 2019, dve leti po sprožitvi ločitvenega postopka.
(članek: Britanska vlada predstavila predlog zakona za razveljavitev evropske zakonodaje
13. julij 2017 ob 18:44)

Zdej bi pa še 2 leti prehodnega obdobja po marcu 2019?
In kaj bodo želeli potem marca 2021? Še 2 leti? 4 mogoče? Ugodnosti še naprej brez obveznosti? Trg kot njim paše in s tem posledično povzročati nelojalno konkurenco 27-terici?

K* jih gleda! Če so padli na populizem in dejstvo, da so se starci odločali o prihodnosti mladih naj plačajo ceno. Do marca 2019 morajo biti pogajanja zaključena v celoti.
Kaj in kako bodo pa ovčjerejci poslovali z EU pa naj se pogovarjajo po marcu 2019.

Osebno sem mnjenja da bo EU brez Britancev močnejši, ker ne bo več med njimi nekoga, ki ostale spodkopava. Gospodarstvo imajo tako ali tako v rokah ameriške in evropske multinacionalke, bančni in finančni sektor jim bo zaradi neugodnega davčnega poslovanja z EU pobegnil iz London City-a na kontinent....
In zgodba VB iz začetka 20. stoletja se bo ponovila - takrat je plemstvo živelo tako kot včasih, le da so imeli prazno denarnico. Ampak luxuzu se pa niso želeli odpovedati in na koncu so propadli in prodajali posest in premoženje. Zgodba se bo ponovila v 21. stoletju, le da tokrat ne bo potegnilo kratke le plemstvo.
Kotol
# 22.09.2017 ob 17:41
Serjejo v hlače.
urosh444
# 22.09.2017 ob 19:41
te babure bodo res pokopale sodobno Evropo. Še dobro, da ni bila tudi v Franciji izvoljena
alcatraz
# 22.09.2017 ob 21:51
Jocipros, dihej!
norisatir
# 22.09.2017 ob 18:22
Pa tako močno hočejo hard-brexitt...zdaj pa hočejo, da še dve dodatni leti hodijo teroristi iz celine na otok? To pa ljudje ziher niso hoteli.
mb128
# 22.09.2017 ob 18:02
Pa kaj ta May(day) tudi drugače rada bluzi?!
kvisko75
# 22.09.2017 ob 21:38
Na dveh stolčkih sedel bi tudi jaz...
sramotko
# 22.09.2017 ob 19:36
Rekl ste da hocte ven. Vedl ste, da to pomen tud ni enotnega trga itd... skratka dobr so vam povedal kaj to pomeni. Zdej pa nehite jamrat pa cvilt pa iskat kaj bi mel.

Ven!

Če se ločim od žene je jasn, da tam sexa ni več, ni več opranih cunj, sprehodov,... sevda tud kreganja itd ne več.

To je paket: take it or leave it! Vzel ste, pejte!
No mercy!
coffeecup
# 22.09.2017 ob 17:51
I tata bi!
politik kritik
# 22.09.2017 ob 17:03
"Velika Britanija v EU-ju nikoli ni počutila popolnoma doma,"

Takrat v 60ih so sami rinli noter. Ven jih je držal De Gaule.... Potem ko je on odšel so jih pa sprejeli. Kakšna napaka.
Bivši uporabnik
# 23.09.2017 ob 10:23
Moodys je znižal boniteto včeraj po njenem goflanju hehe
kobajagi7
# 23.09.2017 ob 05:35
VB ima še vedno svetovno, hegemonsko imperialistični kompleks... Čim prej ven z njo in naj ostanejo otok s svojim funtom, miljami, inči, yardi, peniji, vozijo po levi .... pa še Škotska naj se osamosvoji pa je...
ajvard
# 23.09.2017 ob 00:07
adijo
el-ninđa
# 22.09.2017 ob 19:25
marš ven!!!
ti-ne
# 22.09.2017 ob 19:03
Brexit je velik minus za EU in katastrofa za GB.
Springbok
# 23.09.2017 ob 10:40
Ona bi po Brexitu ostala na enotnem evropskem trgu.

Ne bo šlo. Naši bivši spodnji sodržavljani bi rekli:
"Ona bi se jeb....., a da joj ne u....."
Ostalega zaradi admina nisem napisal, vendar kdro je hodil po Dalmaciji, Šumadiji, Hercegovni ali Kozari bo razumel.
zzzblj
# 23.09.2017 ob 08:40
Ven iz EU in konec enotnega trga. Britanci sanjarijo, da bi imeli podoben status kot Norveška, Islandija in Švica, ki niso del EU, so pa del njenega enotnega trga. Ne bo šlo, slednje države imajo namreč malce bolj spođtljiv odnos do EU. Še Škoti se osamosvojijo, Severna Irska bo itak čez nekaj let postala del matične Irske. Potem še London razglasi neodvisnost od Anglije, pa ostane Angliji samo še Wales. In potem se bo Anglija z Moldavijo borila za drugo najbolj zaostalo evropsko državo.
lotmeržanec
# 23.09.2017 ob 05:26
Zanimljivo! Ugodnosri bi obveznosti pa ne! Če se dva ločita se po navadi ne zgodi,da bi še pri bivši 2 leti spal!?
Bivši uporabnik
# 23.09.2017 ob 01:12
Ali sprejmete pogoje EU ali pa izstopite, ni neke vmesne poti..

EU bo veliko mocnejsa brez Anglezev, z njimi in Americani imamo samo probleme, zdaj tudi Amerika ne bo imela taksnega vpliva na EU, tako da lahko koncno zacnemo neko stabilno enotno politiko.
jezevec
# 22.09.2017 ob 22:00
Občevala bi, pa ne bi ji vstopil. Bi rekel Hrvačanin.
alcatraz
# 22.09.2017 ob 21:53
vsaka stvar je za neki dobra. funt pada, kar sem hotu na devedejih potrajbat-... evo sezone! (y)
Bivši uporabnik
# 22.09.2017 ob 21:21
tole spominja na program nacionalsocialistov, ne pa liberalcev

meni je načeloma vseeno, važno da formalno spokajo ven pred volitvami v EU parlament maja 2019. ker na tistih volitvah seveda britanci nimajo česa početi. če nesposobneži potrebujejo prehodno obdobje naj ga pač imajo, seveda pa je potrebno iz njih stisniti vsako kapljico znoja, solz in krvi (pa tudi funtov), da ga dobijo
porota
# 22.09.2017 ob 21:09
za usa in ruski trg jim mogoče ne bo treba plačat
Svit-1
# 22.09.2017 ob 19:20
No, ja. Po dveh letih bodo še kaj drugega poskušali iztržiti.
darko56
# 22.09.2017 ob 18:41
spuzva. če bi jih res tako zanimala prihodnost, je prva stvar izvrševati volilno pravico. in ravno ta kategorija mladih, je tu odsotna...
Gepard007
# 22.09.2017 ob 17:29
Joj kolk časa se menijo. Men je kar slabo...
alcatraz
# 22.09.2017 ob 19:13
Brexit je velik minus za EU in katastrofa za GB.

to bo pokazal čas.
smatram pa za velik podvig VB to, da se je uspela dislocirat od vatikana. to je spoštovanja vreden dosežek!
Jocipros
# 22.09.2017 ob 21:39
KAK MOJEJO DATI TAKE ODVRATNE BABE ZA PREDSEDNICO? SEVEDA, SAJ JE ANGLIJA TERORISTIČNA DEŽELA, PA PREMORE TUDI TAKE GROZNE BABE. HOW THWY GIVE THOSE LOATHSOME OLD UGLY WOMWN FOR A PRESIDENT. I THINK YES, THERE IS NO PROBLEM BECAUSE ENGLAND IS TERRORIST COUNTRY OF COURSE.
neprilagojen
# 22.09.2017 ob 18:23
@Spuzva
# 22.09.2017 ob 16:30
Eh, sramota, da upokojenci zaradi ponosa odločajo, kako bodo mladi živeli v prihodnosti.
-----------------------------
te isti upokojenci so priskrbeli to lepo zivljenje, katero imajo mladi sedaj, in ta nacin zivljenja so le plodovi njihovega dela in sedaj bi mladi uzivali plodove in nicesar niso priskrbeli
to je enako, kot bi tvoj sosed odlocal, kako moras skrbeti za svoj avto katerega si ti priskrbel
res sramota, da obstaja nekdo kateri se okrasuje le z tujim perjem, poleg tega pa tistega cigavo je to perje ponizuje
Kazalo