Ukrajina je obtožila Rusijo, da je dovolila čez mejo prepeljati tri tanke T-72 iz obdobja Sovjetske zveze. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina je obtožila Rusijo, da je dovolila čez mejo prepeljati tri tanke T-72 iz obdobja Sovjetske zveze. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Spopadi med ukrajinsko vojsko in oboroženimi proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Oboroženi proruski aktivisti v regijah Lugansk in Doneck so po referendumu prejšnji mesec razglasili samostojost. Kijev je referendum označil za nezakonit, Ukrajina in zahodne države pa so Rusijo obtožile, da oborožuje upornike, kar je Kremelj že zavrnil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko sta se po telefonu pogovarjala o načrtih Kijeva za razrešitev ukrajinske krize. Pred kratkim izvoljeni Petro Porošenko je ruskega predsednika Vladimirja Putina seznanil s svojim načrtom za umiritev razmer na jugovzhodu Ukrajine.

Že v svojem inavguracijskem govoru 7. junija je razkril svoj načrt za razrešitev krize na nemirnem jugovzhodu države, ki med drugim obsega poziv k razorožitvi, širok mirovni dialog in gospodarske reforme.

Avakov: Putin je prelomil obljubo
Glede nedavnih dogodkov o prečkanju tankov čez ukrajinsko mejo pa je Porošenko Putinu dejal, da je to "nesprejemljivo". Rusija je v uradnem odzivu zavrnila ukrajinske obtožbe, rekoč, da gre le še "za eno napačno informacijo". Moskva je na drugi strani okrivila Porošenka, da ni držal svoje obljube, da bo na vzhodu države ustavil nasilje.

Ukrajinski notranji minister Arsenij Avakov je nasprotno zatrdil, da so tanki prečkali mejo z Ukrajino na območju Djakove, v regiji Lugansk, in da so se tanki odpeljali proti pokrajini Doneck. "Nov boj je pred vrati. Njegovega izida ne morem napovedati," je dejal in izrazil obžalovanje, da je Putin prelomil svojo obljubo, da bo okrepil varnost na mejnih prehodih.

Ovse je pripravljen sodelovati v pogajanjih
Ukrajinske begunce v ruskem Rostovu na Donu pa je danes obiskal generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) Lamberto Zannier. Obljubil je, da je Ovse pripravljen sodelovati v pogajanjih med uporniki na vzhodu Ukrajine in oblastmi v Kijevu. "Mi bomo nadzorovali, spremljali in sodelovali v tem procesu," je odgovoril na vprašanje, kdo bo zagotovil, da oboroženih ruskih aktivistov ne bodo ubili, če bodo položili orožje. Po njegovih besedah je za vrnitev normalnega življenja v Ukrajini potrebno premirje.

Ob tem je dodal, da so žrtve razmer tudi opazovalci Ovseja, in navedel, da še vedno nimajo stikov z dvema skupinama opazovalcev na območju Luganska in Donecka, ki jih pogrešajo od konca maja.

"Rešitev mora predlagati narod"
Zannier je poudaril, da morajo rešitev za nastale razmere ponuditi ljudje. "Ne obstaja ena sama rešitev, ki bi jo lahko predlagala mednarodna skupnost za izhod iz te situacije. Rešitev morajo predlagati ljudje, priti mora od naroda," je dejal. Izpostavil je vlogo Cerkve, ki mora ljudem poslati sporočilo, da morajo položiti orožje in se vrniti v normalno življenje.

Generalni sekretar Ovseja je predlagal pripravo okroglih miz, na katerih bi sodelovala nekdanja ukrajinska predsednika Leonid Kučma in Leonid Kravčuk ter predstavniki upornikov. Pozval je tudi, da je treba krivce za zločine, če so se zgodili, kaznovati.