Svet
Donald Trump mlajši in Donald Trump
Donald Trump mlajši je s svojim dopisovanjem med predsedniško kampanjo že drugič očrnil svojega očeta. Tako kot pri ruski odvetnici gre po mnenju demokratov tudi tokrat za vmešavanje tujcev v predsedniško kampanjo. Foto: Reuters
Julian Assange
Elektronska pošta razkriva, da naj bi WikiLeaks Trumpu mlajšemu naročil, naj očetu predlaga imenovanje Assangea na mesto avstralskega veleposlanika v ZDA. Foto: Reuters

Dodaj v

Trumpov sin objavil dopisovanje z WikiLeaksom: Assange želel postati veleposlanik

Po ameriški zakonodaji tujci ne smejo sodelovati v kampanji
14. november 2017 ob 10:15,
zadnji poseg: 14. november 2017 ob 12:00
New York - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Sin predsednika ZDA Donald Trump mlajši je v ponedeljek objavil svoje dopisovanje z WikiLeaksom pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in po njih, a šele nekaj ur po objavi revije The Atlantic. Trumpovi nasprotniki trdijo, da gre za dokaz o kršenju ameriške volilne zakonodaje.

Po navedbah ameriških obveščevalnih služb, se je Rusija po navodilu predsednika Vladimirja Putina vpletla v ameriške volitve s širjenjem laži po družabnih medijih in vdori v demokratske računalnike. Rusko afero preiskuje posebni tožilec Robert Mueller, ki je že vložil prve obtožnice proti nekdanjim članom Trumpove kampanje.

Pridobljene informacije naj bi Rusi predali WikiLeaksu, ki jih je objavil. Revija Atlantic je poročala, da je spletna stran WikiLeaks Trumpu mlajšemu v desetih mesecih do julija letos poslala veliko sporočil, Trump pa je odgovoril na tri.

Sredi oktobra je Trump mlajši na televiziji Fox News odločno zanikal povezave med Trumpovo kampanjo in WikiLeaksom, ki je isti dan Trumpa mlajšega obvestil, da so objavili nov sveženj elektronske pošte Johna Podeste, vodja kampanje demokratke Hillary Clinton. Trump mlajši je to obvestilo posredoval naprej drugim vodilnim članom očetove predsedniške kampanje.

Wikileaks želel do pošte o srečanju z Veselnicko
Julija letos je prišlo na dan, da se je Donald mlajši lani pred volitvami srečal z rusko odvetnico Natalijo Veselnicko v pričakovanju negativnih informacij o Clintonovi. Trump mlajši je tudi takrat sam objavil elektronsko pošto glede srečanja, preden jo je objavil New York Times. Zdaj je prišlo na dan, da je malce pred tem dejanjem dobil sporočilo Wikileaksa s prošnjo, naj jim posreduje elektronsko dopisovanje srečanju z Veselnickajo, ker bo njihova objava pred New York Timesom zanj boljša. Trump mlajši ni odgovoril, ampak je pošto raje sam objavil.

Assange želel postati avstralski veleposlanik
Trump mlajši je na dopisovanje WikiLeaksa prenehal odgovarjati, ko so ga prosili za očetovo davčno napoved in mu predlagali, da ob morebitni zmagi oče Trump ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea predlaga za položaj avstralskega veleposlanika v Washingtonu, poroča Guardian. Assange se ni odzval na prošnje The Atlantica za komentar.

V enem izmed sporočil mu je WikiLeaks predlagal, da naj oče njihovo objavo negativnih informacij o Clintonovi poveže s svojim računom na Twitterju. Po nekaj dneh je Trump mlajši to sam storil na svojem računu. Na dan volitev, ko je še vedno kazalo, da bo slavila Clintonova, je WikiLeaks Trumpu mlajšemu predlagal, naj oče ne prizna poraza in naj raje izzove medije in druge zaradi nameščene igre, kot je sam trdil, da bo storil, ker je tako kot večina sveta pričakoval poraz.

Demokrati: Tujci ne smejo sodelovati v kampanji
Trump mlajši je korespondenco z WikiLeaksom zaupno predal kongresnim preiskovalcem. V sporočilu ob objavi je namignil, da je nekdo iz kongresa zadevo izdal reviji The Atlantic. Trumpov direktor obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo je WikiLeaks opredelil za sovražno obveščevalno službo. Demokratski kongresniki menijo, da je početje Trumpa mlajšega nezakonito, ker je za potrebe kampanje prejemal pomoč tujca Juliana Assangea.

Demokratski član odbora za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa Adam Schiff, ki ga Trumpovi sumijo, da je posredoval informacije reviji The Atlantic, je dejal, da se s tem znova potrjuje pripravljenost vrha Trumpove kampanje, da prejme tujo pomoč. Trump mlajši medtem meni, da se nima česa bati.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
generacija56
# 14.11.2017 ob 10:46
WeeBay
A misliš tistih 250 milijard obljub?
Kjer so Kitajci obljubili, da bodo razmislili o nakupovanju LNG iz Aljaske? Po 2019?
Ali pa, da bodo Kitajci vse te milijarde investirali v Ameriška podjetja in pridobili vpliv?
Ko sedaj analitiki berejo določila pogodb, jim gredo kocine pokonci.
Nateg v blišču nasmehov in reflektorjev, kot sem že zapisal pred tednom dni....
fritaja
# 14.11.2017 ob 12:41
WeeBay
# 14.11.2017 ob 11:01
Assange je že 7 let zaprt na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu in z njim ravnajo kot s psom.

Aja? Če ne bi bil na ekvadorskem veleposlaništvu, bi bil v Guantanamu in tam bi z njim ravnali kot z mucko :)
borut-blas
# 14.11.2017 ob 11:39
clintonov lobi je pa res rahitičen če ga je premagal assange
demokrati še naprej sramotijo sami sebe, ko razkrivajo svojo nesposobnost
cia in vsaka ameriška administracija je hotela onemogočiti putina
zdaj pa pravijo da je putin onemogočil clintonovo
saj to je smešno, predvsem pa je sramoten dokaz da so povsem nesposobni
amerika životari na stari slavi
razpada od znotraj kot je razpadel rimski imperij
žalostno je da je pri nas kot ponavadi veliko ljudi, ki verjamejo v propadle imperije
slovenci smo svetovni rekorderji o napačnem dojemenju sodobnega časa - živimo vedno pedeset let za časom
amigo
# 14.11.2017 ob 12:28
&Pac-Man
Misliš stric, ki se skriva pred dvema obtožbama posilstva na Švedskem?

Ne boš verjel kaj velja za posilstvo na Švedskem. Obe dami sta na FB hvalili s tem kako fantastično je bilo. Šele čez nekaj dni sta šle na policijo in prijavili posilstvo. Ena od obeh je trdila, da je Assange v začetku zabave imel kondom, po odnosu pa je kondom nepojasnjeno izginil. Prič očitno ni bilo, zato moramo verjeti "posiljeni" dami. Ti ji očitno verjameš.
ZVONKO
# 14.11.2017 ob 11:28
Dinastija demokracije v ZDA ima podobne težave kot demokratična dinastija v SA. Škoda, da Oče ne more odpustiti sina - ali pa vsaj obratno. Novi dinasty doneski za naše fante in punčke.
felipesko
# 14.11.2017 ob 15:03
Pol mandata je že mimo,oni pa so še kar v predvolilni tekmi.........
brain2k
# 14.11.2017 ob 11:35
"Demokratski kongresniki menijo, da je početje Trumpa mlajšega nezakonito, ker je za potrebe kampanje prejemal pomoč tujca Juliana Assangea."

Hillary je na desetine milijonov dobila od Savdske Arabije. Oni so za ZDA tudi tujci, kaj ne?
Machete
# 14.11.2017 ob 11:06
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 11:41
Po navedbah ameriških obveščevalnih služb, se je Rusija po navodilu predsednika Vladimirja Putina vpletla v ameriške volitve s širjenjem laži po družabnih medijih in vdori v demokratske računalnike.

1. nihče ne verjame ameriških obveščevalnim službam (sadamovo orožje za množično uničevanje press)

2. meni je vseeno, kdo ej "whistleblower". tudi če je sam kim džong s s.koreje. tisko, kar je pomembno, je, kaj PIŠE v dokumentih.

hvala za informiranje javnsoti, kdorkoli je že bil.
Tao3
# 14.11.2017 ob 14:14
Ne glede na to če ste Trumpov navijač, ne morete mimo dejstva, da Trump in ljudje okoli njega NEPRESTANO LAŽEJO, najbolj smešno je pa, da laži obtožujejo druge. Meni, ko se nekdo samo enkrat zlaže, mu ne verjamem več. Nekateri očitno nasedate stokrat in potem jamrate kako je lahko svet takšen
black_barn
# 14.11.2017 ob 11:10
Glede Rusov in Trumpa je ogromno propagande: Rusi so se v volitve 'vmešavali' toliko, kot se v volitve vmešavajo ostale države (in precej manj, kot se v nastavljanje režimov vmešavajo ZDA). So pa najbrž Rusi Trumpa vrtili okrog prsta, glede na to, da ne on ne njegova kampanja niso ravno inteligentni.
BlackCatXing
# 14.11.2017 ob 14:56
Kdaj boste dojeli, da v politiki ni čistih in poštenih????
generacija56
# 14.11.2017 ob 11:37
Soni
Dobra....
Nismo slišali od WeeBaya, da upa, kako bo Trump dovolil izpustiti Assanga iz hišnega pripora...
Bi bilo dovolj za kredibilnost podpori.
A vsi vemo, da bi Trumpa nato "pospravili" še prej....
WeeBay
# 14.11.2017 ob 10:44
In zakaj je sodelovanje med Trumpom JR in wikileaksom slaba stvar? Wikileaks je izpostavil vso korupcijo Hillary Clinton in njene fundacije. Kako njena organizacija krade milijone Haitiju in kako je Hillary oboroževala ISIS med svojim mandatom zunanje ministrice.Hillary je imela ob sebi 99% MS medijev, vse demokrate in nekdanje predsednike ter 80% republikancev. Poleg tega je za svojo kampanjo zapravila 600 milijonov več kot Trump. Torej tudi če je imel Trump na svoji strani wikileaks v tem ne vidim problema.
7x7
# 14.11.2017 ob 15:04
Tao3: Ne glede na to če ste Trumpov navijač, ne morete mimo dejstva, da Trump in ljudje okoli njega NEPRESTANO LAŽEJO, najbolj smešno je pa, da laži obtožujejo druge. Meni, ko se nekdo samo enkrat zlaže, mu ne verjamem več. Nekateri očitno nasedate stokrat in potem jamrate kako je lahko svet takšen

Točno tako. Zanimivo je opazovati tudi načine racionalizacije, v smislu: to so bile samo predvolilne obljube, ali Hillary pa je počela to in drugo, ali recimo to ni resnica - to samo mediji tako poročajo. Sama vsebina obtožbe ali vprašanje za trumpatorje kot da ni pomembna...
Tao3
# 14.11.2017 ob 14:19
@artoum: Kaj je kršil? Verjetno zakone, ki pravijo, da tujci ne smejo vplivati na kampanjo. Asange je tujec ... pa večkratno laganje zveznim organom: kaznivo dejanje in še marsikaj. Laž ni hec, sam stik je krneki, ampak laganje o tem je pa kaznivo ...
neprilagojen
# 14.11.2017 ob 11:49
Demokrati: Tujci ne smejo sodelovati v kampanji

po demokratih, je pa lahko predsednik ZDA , obama preden je odsel je dal vso svojo zgodovino zapaecatiti!!!! zakaj?

Elektronska pošta razkriva, da naj bi WikiLeaks Trumpu mlajšemu naročil, naj očetu predlaga imenovanje Assangea na mesto avstralskega veleposlanika v ZDA.

od kdaj drzava gostiteljica imenuje veleposlanika?

kaj vec nimate kaj napisati proti Trumpu?
kaj pa ce bi zaceli se z objavami, kolikorat gre clovek na WC, z katero pasto si zobe umiva.....
mogoce ne uporablja prave zobne paste in ob pravilnih urah ne obiskuje sanitarije, zgleda da je za progresivce i to pomebno
Machete
# 14.11.2017 ob 11:30
Taka sramota kot je Trump je meni nekaj nedojemljivega. Še soseda tako mentalno depriviligiranega bi se sramoval, kamoli predsednika.
Machete
# 14.11.2017 ob 11:06
Hehe wibej je usekal kar takoj s taktiko preusmerjanja na nekoga drugega. John Oliver ga bolj točne ne bi mogel opisati kot ga je ravno včeraj.
https://www.youtube.com/watch?v=1ZAPwfrt
AFY&t=1221s
Pac-Man
# 14.11.2017 ob 10:50
WeeBay
# 14.11.2017 ob 10:36

Še zadnji obupni poizkusi MS medijev in demokratov da Trumpu preprečijo davčno reformo.
-----------------------------------

1) Sporočila je objavil sam Donald Jr.

https://twitter.com/Dona
ldJTrumpJr/status/930228239494209536


2) 10. novembra 2016 je Wikileaks (Assange) na AMA objavil, da ne sodelujejo z nobenim kandidatom oz. so popolnoma neodvisni. Vmes je Wikileaks (Assange) aktivno sodeloval s trumpovo kampanjo.

https://www.reddit.com/r
/IAmA/comments/5c8u9l/we_are_the_wikilea
ks_staff_despite_our_editor/d9up6ox/?con
text=3&st=j9zfdlrw&sh=c6aceb65 a>
firtoh
# 14.11.2017 ob 22:42
Za Trumpeto se ne zanimam preveč,ker mu strici ne bodo dovolili soliranja.Tako,da mu ostane šizofreno čivkanje.Minirajo ga tako republikanci in demokrati.Zvesti so mu v glavnem čajankarji,ki so enako al pa še bolj vsekani kot on
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 18:34
Skrajni čas, da Američani zamenjajo svoje volilce. Sedanji so očitno preneumni. Vsak Putin jih pelje sc.t.
HOR
# 14.11.2017 ob 15:09
Trump laže banalno, Obama, Clinton & Co. pa trivialno...
HOR
# 14.11.2017 ob 14:38
@ti-ne
# 14.11.2017 ob 13:42

Ja, samo imajo Rusi dovolj vojaške moči in dovolj virov energije in rud ter površine za hrano, še posebej sedaj, ko imamo malo segrevanja ( Ruska letina pšenice je to sezono super rekordna...) in trg, kar vse Kitajska potrebuje brez konfliktov, dodatno pa je tu za ravnotežje in zagarancijo še Indija, ki je glavni Kitajski rival v Aziji ter Japonska, ki se počuti ogroženo predvsem od Kitajske in se že oborožuje via ZDA, tako, da Rusiji ni potrbno skrbti, le previdno mora šahirati, kar pa izgleda, da prcj dobro obvlada
Mislim, da samo še jastrebi iz globoke države ZDA ne razumejo ( še Trump bi rad bolj sodeloval za posel, ker se zdi, da za razliko od Killary razume bolj biznis, kot pa vojno...), da je konec prevlade kogarkoli in da je na vrsti le še (pre/rivalsko) sodelovanje za takšne ali drugačne prednosti, pa tudi nekaj izgub...
brain2k
# 14.11.2017 ob 12:53
"Donald Trump mlajši je s svojim dopisovanjem med predsedniško kampanjo že drugič očrnil svojega očeta. Tako kot pri ruski odvetnici gre po mnenju demokratov tudi tokrat za vmešavanje tujcev v predsedniško kampanjo"

Zeeeh. Pristranskost medijev ne pozna meja. Prosim zamenjajte že temo, ker tole postaja smešno.
Zadeti Derviš
# 14.11.2017 ob 21:50
mu predlagali, da ob morebitni zmagi oče Trump ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea predlaga za položaj avstralskega veleposlanika v Washingtonu, poroča Guardian.

O, to pa verjamem. Veleposlanike že od nekdaj predlagajo vladarji držav gostiteljic. Tradicija pač.
ti-ne
# 14.11.2017 ob 13:04
Rusi niso podpirali Trumpa, ker so mislili, da je dober politik ampak ker so vedeli, da je navaden lolek. Točno so vedeli, da bo z njegovim izboroma nastala štala. KGB Putin je velik ljubitelj teorije kaosa in to dobro počne. Isto počnejo v Evropi.
miket
# 14.11.2017 ob 12:17
Torej so mu poslali več sto sporočil in on je odgovoril le na tri in vsakič tudi to, da je odgovoril, dal naprej. Ni jim posredoval tudi nobenih podatkov, kot piše v objavi.

So pa demokrati zaupne podatke posredovali mediju The Atlantic. Kriv je pa, po neki čudni logiki, za njih še vedno Donald Trump, ki pa z vsem tem nima nobene povezave.

A prav razumem zapisano?
nocoment78
# 14.11.2017 ob 12:03
Slovenski desnicarji so postali specializirani na podrocju ZDA politike...no vsaj oni mislijo, da vrjamejo
WeeBay
# 14.11.2017 ob 11:42
Ker Trump je seveda prekinil odnose s Saudsko Arabijo.

On je govoril o osebnih odnosih med fundacijo Hillary Clinton in Saudsko Arabijo. Velika razlika. Hillary je prejemala denar SA preko svoje fundacije.
Robin Lood
# 14.11.2017 ob 11:34
drama
ti-ne
# 14.11.2017 ob 13:42
HOR

# 14.11.2017 ob 13:07
.
Ampak Kitajske ZDA ne bo več prevladovala!

::::::::::::::::::::
Absolutno drži, ampak vzpon Kitajske mora skrbeti predvsem Rusijo.
Kitajska je leta 2013 "kupila" 5% Ukrajine ( velikost Belgije) za agrikulturo in to glih na "ruskem" vzhodu Ukrajine. Ima kdo info kaj se s tem dogaja?
http://www.blic.rs/vesti/svet/kina-kupila-5-odsto-ukrajine/st7m2gg
ti-ne
# 14.11.2017 ob 13:08
brain2k

# 14.11.2017 ob 13:00
"Trumpov sin objavil dopisovanje z WikiLeaksom: Assange želel postati veleposlanik"

O taki transparentnosti lahko pri "demokratih" le sanjamo.

:::::::::::::::::::
Logično. Trumpov sin zdaj rešuje sebe. Assange je za ZDA itak public enemy No. 1.
Priznati je treba, da je bil neumen, da je šel v španovijo s trumpi in Rusi, ki so mu to naštimali.
artoum
# 14.11.2017 ob 13:25
in kaj je kršil?
HOR
# 14.11.2017 ob 13:07
Zdi se, da je Trump pridelal na Kitajskem več svojega političnega PR marketinga, ki ga potrebuje doma in po svetu, kot pa že kakšne resne korisiti za ZDA.
Kakorkoli že, je letos po kitajskem horoskopu leto ognjenega petelina, Trump pa je že od zmage na volitvah naprej dokazal, da ga je kar nekaj več kot samo "big mounth" na jeziku...
Ampak Kitajske ZDA ne bo več prevladovala!

Kajti Kitajska planira postati to kar ni uspela, oziroma niso dovolili ex Jugoslaviji, in kar bomo Slovenci v drugem razredu na EU-germanskem vlaku verjetno spet zamudili. Do leto 2035 namreč namerava Kitajska končati "socijalistično modernizacijo", do 2050 pa Kitajsko pripeljati v stanje bogate, močne, skladne in civilizirane socijalistične države, z največjo nepremagljivo vojaško silo, ki bo to varovala...
LINK ali
www.logicno.com/politika/lazne-koncesije-trumpu-kina-ce-2050-nadjacati-sad-u-svakom-smislu.html
black_barn
# 14.11.2017 ob 11:38
Brain2k

Ker Trump je seveda prekinil odnose s Saudsko Arabijo.
WeeBay
# 14.11.2017 ob 11:06
Bom še malo počakal. Mislim da mi Pac-Man stiska minuse iz 8 različnih accountov.
Lovec
# 14.11.2017 ob 12:23
Kaj je sedaj WikiLeaks nekaj slabega ali nekaj dobrega ?

Amerikanci morajo to urediti pri sebi doma, že kar predolgo traja ta anti državniški aktivizem socialističnega kova. Močno so me razočarali mediji in nekateri novinarji, ki so bili včasih luč neodvisnega novinarstva in so bili resnični Watch Dog-i.
Seesaw
# 14.11.2017 ob 13:12
Kaj je sedaj WikiLeaks nekaj slabega ali nekaj dobrega ?

WikiLeaks je odlično orodje za širjenje ruske propagande. Če je to dobro ali slabo, lahko oceniš sam.
brain2k
# 14.11.2017 ob 13:00
"Trumpov sin objavil dopisovanje z WikiLeaksom: Assange želel postati veleposlanik"

O taki transparentnosti lahko pri "demokratih" le sanjamo.
Pac-Man
# 14.11.2017 ob 11:08
Je pa zanimivo, da se po zagovarjanju Duterteja zgovarjaš na človekove pravice.
WeeBay
# 14.11.2017 ob 11:46
Ne nabivaj WeeBay! Spet so jih dobili na laži! To je to!

Torej sledi Impeachment? Se slišimo čez 7 let.
DAbears
# 14.11.2017 ob 12:51
Zdaj bom poslusal 8 let demokratskega jokanja
To je tocno tako baba ne odneha dokler ne utruca
abcabc
# 14.11.2017 ob 14:28
Kaj bi naj bilo tukaj spornega s strani mlajšega Trumpa? Vse skupaj so tam objavljeni 3(!!!) njegovi zapisi in pri vseh treh gre za odgovore na maile wikileaksa. Wikileaks je tudi iskal kontakt s Trumpom in ne obratno! Assange ima velike težave s pojasnjevanjem. Trump jim je pa povedal:
- da ne ve kdo je pobudnik nekega političnega komiteja,
- da je že javno komentiral neko poročilo o Clintonovi,
- da sprašuje Wikileaks kaj se skriva za nekim razkritjem wikileaksa?

To je vse. Vse drugo je pa od Assangea. Ta pa bo imel probleme s pojasnjevanjem svoje levičarske "dobrodelnosti".
WeeBay
# 14.11.2017 ob 10:55
1) Sporočila je objavil sam Donald Jr.

Nauči se brati...
šele nekaj ur po objavi revije The Atlantic.

MS mediji so zato vedeli že nekaj mesecev nazaj. Čakali so na pravi trenutek saj Trumpu ne privoščijo uspeha. Naslednji teden bo kongres glasoval za novo davčno reformo in globalistom to ni všeč zato je potrebno storiti vse, da se na plan privleče Rusijo, Wikileaks in Trumpa. Vse skupaj že nekajkrat videno.

Tokrat jim žal nebo uspelo saj se vrača veliki Rand Paul.
WeeBay
# 14.11.2017 ob 10:38
Raje naredite povzetek najuspešnejše Azijske turneje zadnjih 50 let.
Pac-Man
# 14.11.2017 ob 11:07
WeeBay
# 14.11.2017 ob 11:01

Kje so zdaj vsi zagovorniki človekovih pravic? Assange je že 7 let zaprt na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu in z njim ravnajo kot s psom.
------------------------------------

Misliš stric, ki se skriva pred dvema obtožbama posilstva na Švedskem?

Očitno mu je ekvadorsko veleposlaništvo všeč bolj kot švedsko sodišče.
Kazalo