Za sestreljenim letalom se je pokadil temen dim. Foto: EPA
Za sestreljenim letalom se je pokadil temen dim. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan
Turški premier Erdogan je v nagovoru na predvolilnem zborovanju vojski čestital za sestrelitev in posvaril pred ostrim odzivom, če bi Sirija vnovič kršila turški zračni prostor. Foto: Reuters
Turčija sestrelila sirsko letalo

"Sirsko letalo je kršilo naš zračni prostor, zato so vzleteli naši F-16 in letalo sestrelili. Zakaj? Če nekdo vstopi v naš zračni prostor, mu bomo prisolili zaušnico, da si jo bo zapomnil," je Erdogan dejal na zborovanju.

Incident se je zgodil na območju, kjer med uporniki in sirsko vojsko potekajo spopadi za nadzor nad mejnim prehodom s Turčijo.

Sirija: "Očitna agresija"
Sirija je obsodila "očitno agresijo" Turčije in zatrdila, da je bilo v času incidenta letalo še v sirskem zračnem prostoru. Kot je sporočil sirski vojaški vir, je turška protiletalska obramba sestrelila vojaško letalo, ki je preganjalo teroristične skupine. Pilotu letala naj bi se po navedbah vira uspelo rešiti s skokom s padalom.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so uporniške skupine, med katerimi je tudi Fronta Al Nusra, pred dnevi zavzele prehod v provinci Latakija, a so se spopadi v okolici nadaljevali.

Sestreljeno letalo je padlo na sirsko ozemlje zahodno od mesta Kasab.

Turčija in Sirija, nekdanji zaveznici, imata več kot 800 kilometrov skupne meje.

Turčija sestrelila sirsko letalo