V Carigradu in Ankari je v noči na ponedeljek znova prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Foto: EPA
V Carigradu in Ankari je v noči na ponedeljek znova prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Foto: EPA
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da si želi, da bi bil v Turčiji v 21. stoletju prostor tudi za tiste, ki si drugače zamišljajo turško družbo. Foto: EPA
Turčija
Turški notranji minister Muammer Güler je poziv k stavki označil za nezakonit, stavkajoče pa opozoril, naj se ne podajajo na ulice. Dodal je, da varnostne sile ne bodo dovolile zborovanja na ulicah. Foto: EPA
Trg Taksim
Izpraznjeni in zastraženi trg Taksim v Carigradu. Foto: EPA
Turška vlada protestnikom grozi z vojsko

Namestnik podpredsednika vlade Bulent Arinc je v izjavi na javni televiziji dejal, da bo vlada v mestih, kjer potekajo upori, uporabila "vse, kar je v njeni moči", če bo treba, tudi turške oborožene sile.

"Policija in varnostne sile opravljajo svoje delo. Če to ne bo zadostovalo, bodo morale svoje delo opraviti žandarmerije. Če tudi to ne bo zadostovalo ... bomo uporabili turške oborožene sile," je dejal podpredsednik vlade in dodal, da so se "neškodljivi" protesti, ki so se začeli pred 20 dnevi, "dokončno ustavili".

Tokrat se je zgodilo prvič od začetka protestov 31. maja, da je vladajoča islamistična Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) zagrozila s takšnim ukrepom.

Žandarmerije "na terenu" že v nedeljo
Zametki odločitve so bili opazni že v nedeljo, ko je policija na enega izmed mostov čez Bospor namestila vojaške enote žandarmerije, ki so v obdobju miru pod nadzorom notranjega ministrstva, da bi preprečili prihod protestnikov na trg Taksim.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je med drugim na nedeljskem shodu podpornikov stranke AKP, ki je bil le nekaj kilometrov stran od trga Taksim, protestnike znova označil za "drhal", za katero stojijo "teroristi".
V protestih je do petka umrlo pet ljudi, poškodovanih je bilo najmanj 5.000.

"Videli smo nekaj grozljivih podob"
Na odzive v Turčiji se je pred odhodom na vrh skupine G8 na Sevreno Irsko odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. V izjavi za RTL je dejala, da je "tako kot marsikdo drug, šokirana" nad dogodki v Turčiji, s čimer je imela v mislih policijsko nasilje nad protestniki.
"Videli smo lahko nekaj grozljivih podob, ki so, vsaj po mojem mnenju, na zelo tanki meji. Dogodki v Turčiji trenutno ne odsevajo mojega razumevanja pravice do svobodnega demonstriranja in izražanja mnenja."
Na vprašanje, kakšne bi bile morebitne posledice za Turčijo, ki si želi vstopiti v Evropsko unijo, ni odgovorila.

Splošna stavka
Zaradi policijskega nasilja nad protestniki v Carigradu sta dve glavni konfederaciji sindikatov v Turčiji, konfederacija sindikatov javnega sektorja Kesk in konfederacija Disk, napovedali splošno stavko po državi.

Člani sindikatov so se zbrali ob 15. uri po srednjeevropskem času v središču Carigrada in se sprehodili do trga Taksim, ob tem pa so pozvali k takojšnjemu končanju policijskega nasilja.
Kesk in Disk sta v preteklih tednih že pripravila stavko, s katero sta protestirala proti nasilnim dejanjem policije. Kesk ima 250.000 članov, Disk pa 420.000.

Erdogan: Prevlada manjšine nad večino
V soboto je policija s solzivcem in vodnimi topovi s trga Taksim in iz bližnjega parka Gezi pregnala več tisoč protestnikov. Po podatkih protestnikov je bilo pri tem ranjenih več sto ljudi, po trditvah oblasti pa 44.

Premier Recep Tayyip Erdogan, proti kateremu so protesti usmerjeni, je na zborovanju svoje stranke v Carigradu akcijo branil z besedami, da je bila to njegova dolžnost, saj protestniki kljub njegovim opozorilom niso hoteli oditi. "Protesti niso nič več kot poskus manjšine, da prevlada nad večino. Tega nismo mogli dopustiti in na to ne bomo pristali niti v prihodnje." Ob tem je zavrnil obtožbe, da se obnaša kot diktator, kritiziral poročanje tujih medijev o razmerah v državi in obljubil, da bo "prepoznal vsakega izmed tistih, ki ustrahujejo ulice".

Velik del Carigrada je sicer od sobote zaprt. Policija je postavila zapore na vse ceste, ki vodijo do trga Taksim in bližnjega parka Gezi, v katerem se že 18 dni zapored zbirajo ljudje, ki nasprotujejo vladnim načrtom o njegovi rušitvi in postavitvi nakupovalnega središča. V drugih delih mesta se nadaljujejo občasni spopadi med protestniki in policijo, o nasilju pa poročajo tudi iz prestolnice Ankara. V nedeljo je bilo tako v obeh omenjenih mestih skupaj priprtih več kot sto ljudi. V Ankari pa se je hudo poškodovala 20-letna protestnica, ki jo je v glavo zadela posoda s solzivcem.

Solzivec je nevaren
Oglasila se je turška zdravniška zbornica, ki je obsodila pretirano uporabo solzivca, saj je opozorila, da morajo oblasti dvakrat premisliti, preden tako veliko skupino ljudi izpostavijo tovrstnim strupenim kemikalijam, saj dolgotrajna izpostavljenost solzivcu predstavlja resna zdravstvena tveganja. V neki spletni raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot 11.000 ljudi, jih je polovica izmed njih dejala, da občutijo posledice uporabe solzivca.

Protestniki so medtem odločeni, da se ne bodo uklonili oblastem in da bodo vztrajali na ulicah. "Trg Taksim bo kmalu spet prišel v naše roke, prav tako park Gezi," je dejal Alican Elagoz, predstavnik ene izmed protestniških skupin. Kot poročajo tuji dopisniki, pa postaja vse bolj nevarna možnost, da bi se spopadli levičarji in desničarji, saj je v turški družbi močna politična razdelitev na dva tabora.

Turška vlada protestnikom grozi z vojsko