Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Miloš Zeman
Zeman, nekdanji komunist, je znan po protipriseljenskih in proruskih stališčih. Foto: Reuters
Jiři Drahoš
Drahoš uživa podporo med intelektualci in prebivalci velikih mest. Foto: Reuters

Dodaj v

V drugem krogu čeških volitev predsednik Zeman in akademik Drahoš

Zeman je osvojil okoli 12 odstotkov glasov več kot Drahoš
13. januar 2018 ob 18:15
Praga - MMC RTV SLO, STA

V drugi krog predsedniških volitev na Češkem sta se uvrstila zdajšnji predsednik Miloš Zeman in akademik Jiři Drahoš. Volilna udeležba je bila 61-odstotna.

Po preštetih več kot 99 odstotkih oddanih glasovnic je Zeman zbral 38,6 odstotka glasov, Drahoš pa 26,6 odstotka. Na tretjem mestu je nekdanji veleposlanik v Franciji Pavel Fischer z 10,2 odstotka glasov, za njim pa sta podjetnik in tekstopisec Michal Horaček z 9,1-odstotno podporo in zdravnik Marek Hilser z 8,8 odstotka glasov. Nekdanjega konservativnega premierja Mirka Topolanka je volilo 4,2 odstotka volivcev.

Glasovanje je potekalo v petek in soboto, drugi krog pa je predviden čez dva tedna, torej 26. in 27. januarja. Zeman je v prvem odzivu na izide volitev izrazil zadovoljstvo, ker je tokrat v prvem krogu prejel skoraj 40 odstotkov glasov, pred petimi leti pa 24 odstotkov. Ob tem je poudaril, da "gre zdaj spet vse od začetka".

Na novinarski konferenci je izrazil tudi pripravljenost na televizijsko soočenje z Drahošem pred drugim krogom volitev. V prvem krogu je namreč odločno zavračal udeležbo na predvolilnih soočenjih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Drahoš poln upanja
Drahoš je dejal, da ga izid navdaja z upanjem. "V finalu smo," je dejal v svojem volilnem štabu in pozval vse Čehe, ki si želijo sprememb, naj se udeležijo drugega kroga volitev. Poudaril je še, da želi biti predsednik, ki združuje, ne pa predsednik, ki deli.

73-letni nekdanji komunist Zeman je bil za predsednika Češke izvoljen na prvih neposrednih predsedniških volitvah v državi leta 2013. Znan je po svojih protipriseljenskih, proruskih in prokitajskih stališčih.

Liberalni Drahoš ima podporo med intelektualci in prebivalci velikih mest. Velja za zagovornika Evropske unije in zveze Nato. Želi si dejavnejše vloge Prage v EU-ju in podpira prevzem evra. Med letoma 2009 in 2017 je bil na čelu češke akademije znanosti.

Češki predsednik ima podobno kot v Sloveniji predvsem protokolarne dolžnosti brez formalnih političnih pooblastil. Kljub temu pa ima predsednik, čigar portret visi v vsakem šolskem razredu, pomemben vpliv na javno mnenje v državi.

VIDEO: V spodnjem posnetku si oglejte incident na volišču, na katerem je predsednika Zemana pričakala aktivistka skupine Femen, ki je predenj skočila gola do pasu in zakričala, da je Putinov hlapec. Varnostniki so žensko nemudoma odstranili.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
moj komentar
# 13.01.2018 ob 18:51
Zeman je eden redkih nepodkupljenih in pametnih evropskih politikov, katerega politika sloni na miru in gospodarskem povezovanju vseh evropskih držav, vred z Rusijo. Zato je v zahodni proameriški propagandi večkrat napadan in označen kot rusofil, kar seveda ni res.
jujc
# 13.01.2018 ob 21:28
Kako ocitno sovrazno nastrojen clanek proti Zemanu. Krasno novo novinarstvo.
audiac
# 13.01.2018 ob 21:54
Drahoš uživa podporo med intelektualci in prebivalci velikih mest.
Stara fora :))

Se pravi,hoteli ste povedati (insinuirali ste itak na debelo),da Zemana volijo predvsem ljudje z nižjim IQ-jem???
Ni lepo,da navijate za Drahoša.O naklonjenosti enemu ali drugemu se bomo poskušali kar sami odločiti.Brez vaše pomoči.
masterjoze
# 13.01.2018 ob 21:51
Bravo Zeman!
Zeman ima podporo svoje social-demokratske stranke Stranka občanskih pravic in nacionalistov Svoboda in neposredna demokracija - ki so v EU zavezniki Le Penove. Drahoš je pa liberal-konservativni desničar, podprt s strani EU in globalistične Evropske ljudske stranke (EPP).
Tako, da je že iz zraka jasno, kateri od obeh je v resnici domoljubno usmerjen in bo nadaljeval s podporo zdajšnji protimigrantski Višegrajski politiki, ter kateri se to le dela pred volitvami, a ima v resnici druge namene.
Titomir
# 13.01.2018 ob 19:28
Drahoš za euronews

He follows the popular moods, though, in rejecting both to join the eurozone and the EU agenda on migration, saying that “we must defend our culture”.

“We should talk on how to preserve our identity. We know how things look like in France and other countries with danger zones. We don’t want to have it here,” he said, adding that EU migrant quotas from the beginning were a “bad idea”.

Zeman ali Drahoš oba sta anti migracije in anti EU kvote tako, da naj zmaga najboljši :)
Mohikanec
# 14.01.2018 ob 05:03
Članek nazorno pokaže maksimum sovaštva do svojih, ki si drznejo delati v dobrobit naroda.
Knez_Kocelj
# 13.01.2018 ob 22:17
Češka republika je pod Milošem Zemanom dosegla velik ugled v svetu. Čeprav ima predsednik republika (tako kot pri nas) zgolj protokolarno in simbolično funkcijo. Nasprotniki predsednika Zemana mu očitajo vse vrste neumnosti od tega, da rad pregloboko pogleda v kozarec do tega, da je strasten kadilec in da ima prijateljske stike s predsednikom Rusije - Vladimirjem Putinom. V realnosti pa mu ne morejo očitati ničesar konkretnega, saj je Češka republika pod Milošem Zemanom izjemno uspešna in stabilna država.
johndeer
# 13.01.2018 ob 20:55
Potrebno je poudariti, da je drugi akademik ;) Prvi je pa predsednik, a ne?
zeus.zeng
# 14.01.2018 ob 10:52
A se vam morda kolca po Titejevih cajtih?
---------------
seveda se nam , bil je avtoriteta za razliko od sedanjih političnih kameleonov in mešetarjev za glasove ...
m72
# 14.01.2018 ob 10:48
Popravek.

Smo že imeli take "akademike" za predsednike in ausministre pa niso bili kaj manj trivialni od ostalih.
m72
# 14.01.2018 ob 10:47
Smo že imeli take "akademike" za predsednike in ausministre pa so niso bili kaj manj trivialni od ostalih.
zamudnik
# 13.01.2018 ob 20:21
Zeman gladko, če mu slučajno hrbta ne obrne premier Babiš. Zato bo v naslednjih dveh tednih vsa energija njegovih nasprotnikov in cele evro birokracije usmerjena v Babiševo strmoglavljenje zaradi nekih kao finančnih malverzacj v njegovem podjetju.
stewie
# 14.01.2018 ob 07:41
Eni tu gor kujete Zemana v zvezde, kot da je vaš predsdnik in to z neomejenimi pooblastili in ne češki predsednik, ki ima bolj kot ne simbolično vlogo v politiki.
A se vam morda kolca po Titejevih cajtih?
tureavanture
# 13.01.2018 ob 20:11
Zeman !
tureavanture
# 14.01.2018 ob 01:33
vsi za Zemana, Zeman za vse

tako kot se za nas rdeče spodobi
aktivist
# 13.01.2018 ob 20:12
Ko ne izvedes lustracije..
Kazalo