Aretirani naj bi načrtovali napade na dan parlamentarnih volitev, a so jih policisti v noči na volilno nedeljo aretirali. Foto: EPA
Aretirani naj bi načrtovali napade na dan parlamentarnih volitev, a so jih policisti v noči na volilno nedeljo aretirali. Foto: EPA

Volilno nedeljo 16. oktobra je zaznamovala nočna aretacija 20 srbskih državljanov, ki naj bi na dan parlamentarnih volitev načrtovali teroristična dejanja, med drugim naj bi ugrabili premierja Mila Đukanovića in napadli zbrane po razglasitvi izidov pred poslopjem črnogorske skupščine.

Posebni državni tožilec Milivoje Katnić je na izredni novinarski konferenci danes razkril več podrobnosti glede nameravanega napada. "Organizatorji so ruski nacionalisti. Cilj je bil ustaviti Črno goro na njeni evroatlantski poti, zlasti njen vstop v Nato," je sporočil Katnić. Po njegovih besedah gre za dve osebi, po mnenju katerih se oblasti v Črni gori ne da zamenjati na volitvah, temveč samo nasilno. Tožilstvo je pokazalo fotografije in videoposnetke zaseženih predmetov, ki so jim jih dostavile srbske oblasti: od policijskih uniform, žic, lisic do kovinskih palic.

Po tožilčevih besedah je bila v Črni gori, Srbiji in Rusiji ustanovljena kriminalna skupina, ki je načrtovala teroristični napad v Črni gori in odstranitev Đukanovića, ob tem pa je dejal, da za zdaj nima dokazov, da so bile v načrte vpletene državne strukture omenjenih treh držav.

Glavni državni tožilec Ivica Stanković je tako kot Katnić dejal, da obstaja sum, da je bila v organizacijo napada vključena tudi ena izmed političnih skupin iz Črne gore. Kot je pojasnil Katnić, naj bi ena izmed oseb ob 23. uri prišla na oder pred skupščino in ukazala nasilen vstop vanjo.

Stanković je še dejal, da so se na javnost obrnili zaradi informacij, ki so se pojavile v javnosti in škodijo postopku. "Ker se v delu javnosti pojavljajo informacije, da gre za inscenirani dogodek, odločno zanikamo takšne trditve in poudarjam, da ima tožilstvo dokaze za vse do zdaj narejene korake," je poudaril.