ZDA do zdaj sirskemu režimu še ni nikoli niso tako neposredno zagrozile. Foto: Reuters
ZDA do zdaj sirskemu režimu še ni nikoli niso tako neposredno zagrozile. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Asad je dejal, da so obtožbe o aprilskem napadu s kemičnim orožjem '100-odstotna ameriška izmišljotina'. Foto: Reuters

Bela hiša je dejala, da so dejavnosti podobne tistim pred kemičnim napadom režima Bašarja Al Asada 4. aprila letos. "ZDA so v Siriji zato, da uničijo Islamsko državo. Če pa bo Asad izvedel nov morilski napad s kemičnim orožjem, bo skupaj s svojo vojsko plačal visoko ceno," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer. Dodal je, da bi tovrstni napad zagotovo pomenil množični umor civilistov.

ZDA so po napadu na civiliste s kemičnim orožjem v uporniškem mestu Kan Šejkun, v katerem je bilo ubitih več kot 80 ljudi, med njimi veliko otrok, bombardirale letališče, s katerega so Asadove sile izvedle napad. Z ladij v Sredozemskem morju so namreč Američani na letališče Šajrat v pokrajini Homs, kjer naj bi sirski režim imel zaloge kemičnega orožja, izstrelil več raket tomahawk.

Damask se ne odziva
Sirski režim je zanikal odgovornost za napad in obtožbe označil za popolno izmišljotino. Na najnovejše obtožbe ZDA se v Damasku niso odzvali, je pa navedbe zanikala Rusija.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je na Twitterju dodala, da bodo "odgovornost za nove napade na sirsko ljudstvo nosili Asad pa tudi Rusija in Iran, ki ga podpirata pri ubijanju lastnih ljudi".

Trump dobil Macronovo podporo
Je pa Trump danes po telefonu govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom, s katerim sta se strinjala, da bo v primeru novega kemičnega napada v Siriji potreben "skupen odgovor".

Francosko zunanje ministrstvo sicer ni želelo komentirati, ali ima informacije o morebitnih pripravah na kemični napad. Po srečanju Macrona in ruskega predsednika Vladimirja Putina, Asadovega zaveznika, je francoski predsednik maja postavil jasno skrajno mejo glede uporabe kemičnega orožja, ne glede na to, kdo ga uporablja in opozoril pred povračilnimi ukrepi.

Asad: Nimamo kemičnega orožja
Asad trdi, da je njegova vojska leta 2013 v skladu z dogovorom, pri katerem je posredovala Rusija, izročila vse svoje zaloge kemičnega orožja, s čimer se je izognil ameriški vojaški akciji.

Ameriški obrambni sekretar Jim Mattis je pred časom opozoril, da ni nobenega dvoma, da je sirska vojska obdržala nekaj kemičnega orožja. Tudi izraelska vojska je presodila, da Asadov režim še vedno ima nekaj ton tega orožja.

Vojna v Siriji traja že več kot šest let. V tem času je umrlo več kot 300.000 ljudi, več kot pet milijonov pa jih je izgubilo streho nad glavo.