Aretacija Jevtušenkova sproža primerjave s preteklimi pregoni ruskih oligarhov. Foto: Reuters
Aretacija Jevtušenkova sproža primerjave s preteklimi pregoni ruskih oligarhov. Foto: Reuters

Ruski preiskovalci so sporočili, da je Jevtušenkov v hišnem priporu, proti njemu pa poteka preiskava zaradi domnevne poneverbe. Sporen naj bi bil nakup naftnega podjetja Bashneft, ki ga je opravila njegova družba AFK Sistema.

Ruski gospodarski dnevnik Vedomosti je letos poročal, da si je Bashneft v svoji lasti želel tudi državni naftni gigant Rosneft, na čelu katerega pa je Igor Sečin, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Rosneft je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass te navedbe že zanikal.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je aretacija Jevtušenkova povzročila zaskrbljenost v poslovnih in političnih krogih v Rusiji, poleg tega pa naj bi spominjala na pregon Mihaila Hodorkovskega, prvega moža nekdanjega naftnega velikana Jukosa, ki je zaradi obsodbe, ki jo sam označuje za politično motivirano, v zaporu preživel deset let.

Hodorkovski: Putin izgublja nadzor
Hodorkovski je v danes objavljenem pogovoru za Vedomosti s prstom pokazal na Sečina in izrazil mnenje, da aretacija Jevtušenkova kaže na to, da Putin izgublja nadzor nad domačo politiko.

"V tem vidim popolno izgubo nadzora predsednika, ki preprosto ne vidi, kaj se mu dogaja pred nosom," je dejal. "Če bi videl, dvomim, da bi tako napačno presodil situacijo in izdal tovrsten ukaz," je dejal.

"Še vedno upam, da se bo naš predsednik na neki točki odtrgal od svojih novih osvojitev in spregledal, kaj se dogaja v državi," je še dejal Hodorkovski in dodal, da gre v primeru Jevtušenkova po njegovem prepričanju zgolj za komercialen interes v naftni industriji, in ne za političen konflikt.