Boko Haram že od leta 2009 ustrahuje Nigerijce in skuša na severu Nigerije vzpostaviti islamsko državo. Foto: EPA
Boko Haram že od leta 2009 ustrahuje Nigerijce in skuša na severu Nigerije vzpostaviti islamsko državo. Foto: EPA

Senator zvezne države Borno Ahmed Zannah je povedal, da so se napadi začeli v sredo in da so se od takrat zgodili najmanj trije, umrlo pa je 135 ljudi. Po njegovih besedah so napadalci najprej napadli središče za usposabljanje učiteljev v mestu Dikwa, kjer so ubili pet ljudi in ugrabili več žensk. Preden so pobegnili, so napadalci zažgali še knjižnico.

Senator je po poročanju BBC-ja povedal, da so napadalci napadli še dve vasi v bližini meje s Kamerunom, kjer so ubili še 130 ljudi. Napadi so se zgodili v sredo in četrtek, nigerijska vojska pa se na napad še ni odzvala.

Napad najverjetneje delo skupine Boko Haram
Za napadom najverjetneje stoji skupina Boko Haram, ki že od leta 2009 ustrahuje Nigerijce in skuša na severu države vzpostaviti islamsko državo. Od konca lanskega leta je tako v zveznih državah Borno, Yobe in Adamawa na severovzhodu države izredno stanje. Glede na podatke Amnesty Internationala je samo letos na severovzhodu Nigerije umrlo že več kot 1.500 ljudi, vsaj polovica med njimi je bila civilistov.

Za izjemno veliko žrtev in za napade na civiliste človekoljubne organizacije krivijo tako skupino Boko Haram kot nenadzorovane maščevalne odgovore nigerijskih varnostnih sil. Samo prejšnji mesec je v odgovoru na napad Boko Harama nigerijska vojska ubila najmanj 600 ljudi. Zaradi spopadov je iz države pobegnilo že več kot 250.000 ljudi.