Štiriglava pošast z največjimi zagovorniki brexita, proti kateremu je množica protestirala. Foto: Reuters
Štiriglava pošast z največjimi zagovorniki brexita, proti kateremu je množica protestirala. Foto: Reuters
Manchester
Nasprotniki britanskega izstopa iz Evropske unije so vihteli zastave EU-ja. Foto: Reuters

Na strogo varovanih ulicah je del protestnikov zahteval, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji ali da Mayeva vsaj ohrani tesnejše vezi z EU-jem, drugi del pa je zahteval takojšen premierkin odstop.

Na čelu sprevoda je bila štiriglava pošast z obrazi štirih največjih zagovornikov brexita: Mayeve, zunanjega ministra Borisa Johnsona, okoljskega ministra Michaela Gova in ministra za brexit Davida Davisa.

Proti Mayevi
Policija je aretirala tri protestnike, ki so na invalidskih vozičkih zablokirali linijo tramvaja, poroča BBC. Protestniki so se ob policijskem spremstvu blizu trga St. Peter's, kjer poteka štiridnevna konferenca konservativcev, zadržali skoraj dve uri.

Vodja sindikata PCS Mark Serwotka je delavce pozval k splošni stavki, ki bi "uničila torijce". Vodja sindikata železniških, pomorskih in transportnih delavcev Mick Cash je pozval k novim splošnim volitvam, na katerih bi zamenjali zdajšnjo premierko. Udeleženci protesta so z vzkliki izražali podporo vodji laburistov Jeremyju Corbynu.

Proti brexitu
Protestnike za konec brexita, ki so nosili zastave EU-ja, sta nagovorila nekdanji zdravstveni minister iz vrst konservativcev Stephen Dorrell in vodja liberalnih demokratov sir Vince Cable. Dorrell je poudaril, da bi ljudje morali dobiti priložnost, da si premislijo, in dodal, da bi bil brexit zgodovinska napaka.

Cable je dejal, da med premierko in zunanjim ministrom poteka "civilna vojna", čeprav je Johnson za Reuters medtem povedal, da je popolnoma zvest premierki.

Tesna tako glasovanje za brexit kot podpora Mayevi
Na lanskem referendumu so volivci Velike Britanije z 52 odstotki podprli izhod države iz EU-ja (proti jih je bilo 48 odstotkov). Premierka Mayeva je nato junija letos razpisala predčasne splošne volitve, na katerih pa je kljub zmagi izgubila večino v parlamentu.

Po zadnjih javnomnenjskih anketah, predvsem po zaslugi mladih volivcev, stranka laburistov Jeremyja Corbyna zmanjšuje zaostanek v priljubljenosti za konservativci.

Spremembe pri šolninah
Theresa May je na prvem dnevu konference sicer napovedala spremembe v stališčih svoje stranke glede šolnin. Te naj bi se tako zamrznile pri 9.250 britanskih funtih (okrog 10.475 evrov), medtem ko bodo študenti morali začeti vračati posojila, ko zaslužijo 25.000 (28.300) namesto 21.000 funtov (23.800 evrov). Laburisti, ki obljubljajo popolno ukinitev šolnin, premierkine načrte označujejo za obupane.