Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 11 glasov Ocenite to novico!
Venezuela
Opozicija želi z glasovanjem izvesti pritisk na venezuelskega predsednika Madura, ki želi ustanoviti posebno skupščino z močjo spreminjati ustavo. Foto: Reuters
Referendum
Opozicija je sporočila, da se je referenduma udeležilo več kot sedem milijonov ljudi. Foto: Reuters
VIDEO
Podporniki venezuelske op...

Dodaj v

Venezuela: Med čakanjem na glasovanje na opozicijskem referendumu ubita ženska

Opozicija pozvala k 24-urni stavki
17. julij 2017 ob 07:29,
zadnji poseg: 17. julij 2017 ob 21:42
Caracas - MMC RTV SLO

V Caracasu je bila med čakanjem na glasovanje na neuradnem referendumu ustreljena in ubita 61-letna medicinska sestra. Napadalci na motorjih so streljali v ljudi v vrsti in jih ranili še tri.

Opozicija, ki je nezavezujoči referendum organizirala, je za napad okrivila "paravojaško" tolpo. 61-letna Xiomara Soledad Scott je umrla nekaj minut po tem, ko je prišla v bolnišnico. Tožilstvo je sporočilo, da bo dogodek preiskalo.

V ločenem incidentu je bil ugrabljen, oropan in pretepen novinar Luis Olavarrieta, ki mu je sicer uspelo pobegniti, poroča BBC.

V nedeljo je na glasovanju, nekakšni javnomnenjski raziskavi o napovedani posebni skupščini z močjo spremeniti ustavo in razpustiti državne ustanove, predčasnem koncu mandata predsednika Nicolása Madura in tem, ali naj vojska brani sedanjo ustavo, glede na skupino akademikov, ki je nadzirala izvedbo, glasovalo več kot sedem milijonov ljudi. Za primerjavo, leta 2015 je opozicija na parlamentarnih volitvah prejela 7,7 milijona glasov. Venezuela ima sicer 30 milijonov prebivalcev.

Reuters poroča, da je proti posebni skupščini, za predčasne predsedniške volitve in za to, da vojska brani ustavo, glasovalo 98 odstotkov podpornikov opozicije, ki so se glasovanja udeležili.

Maduro želi posebno skupščino s posebnimi močmi
Ljudje so glasovali na improviziranih voliščih v gledališčih, na športnih prizoriščih in drugih krajih. Opozicija je želela s čim višjo udeležbo izvesti pritisk na vlado pred uradnim referendumom 30. julija, ko bodo volivci in volivke glasovali o posebni skupščini, ki bi s svojimi močmi po mnenju kritikov uvedla diktatorstvo. Opozicija še opozarja, da bi posebna skupščina dodatno oslabila nacionalno skupščino, zakonodajo telo, v katerem ima večino prav opozicija.

Predsednik Maduro pa trdi, da lahko le takšna skupščina povleče državo iz gospodarske in politične krize. Dejal je, da bi nova ustava "nevtralizirala" opozicijo in porazila "načrtovalce državnega udara", s čimer bi krepila mir v Venezueli, poroča BBC. Opozicijski voditelji se bojijo, da bi vzpostavitev nove skupščine skoraj gotovo prestavila letošnje regionalne volitve in predsedniške volitve prihodnje leto.

Opozicija pozvala Venezuelce k 24-urni stavki
V ponedeljek je venezuelska opozicija pozvala Venezuelce, naj se v četrtek udeležijo 24-urne splošne stavke proti predsedniku države Maduru. Opozicija je k stavki pozvala, potem ko se je izkazalo, da so skoraj vsi Venezuelci, ki so se udeležili nedeljskega referenduma, glasovali proti ustavnim spremembam, ki jih predlaga socialistična Madurova vlada.

V protivladnih protestih umrlo že skoraj 100 ljudi
Venezuela je sicer v globoki krizi. V državi že več mesecev potekajo nasilni protivladni protesti in izgredi, v katerih je umrlo že skoraj 100 ljudi. Venezuela se bori tudi s hudo gospodarsko krizo, saj se prebivalci soočajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Follow Me
# 17.07.2017 ob 09:03
@Seneca kako je pa kaj danes z novimi milijardami dolga - pomoč zahodnih kreditov? Zanimo, da danes ne zapirajo pipice :D :D jo še kako odpirajo.In če pogledamo dobro statistiko iz BS-a, lahko vidimo kdaj točno smo naredili preskok kvalitete :D :D

Kadar rešujemo banke se gremo socializem, kadar si talajo dobičke posamezniki se gremo kapitalizem. Glejmo primer Mramorja.

Viri:
Zunanji dolg BS
Statistični urad
Primanjkljaj in dolg države, računi države
aparat-čik
# 17.07.2017 ob 08:50
razni liberalci, libertarci in podobna nesnaga še naprej junaško zadolžuje svoje države. "Borci proti komunizmu" Thacher, Reagan so zapufali njihove države za 3×.
audiac
# 17.07.2017 ob 09:52
Ho,ho,Follow Me jasno pokaže,da je imela cela Juga manj kreditov kot danes Slovenija,pa pokasira na hitro štiri minuse.Dragi desničarji (ali kaj ste),zadnjih 25 let jugosocializma je bilo zlatih.Pa če se postavite na trepalnice in se brcate po zadnij plati.In večino lepih hišk po Sloveniji ste si zgradili ravno takrat.To samo mimogrede opomnim,ker vas veliko trpi za sindromom zlate ribice :)) Dejstev ne bomo izkrivljali,klub temu,da so nekatera boleča.Drugače pa (izkrivljeni) socializem po svetu ponavadi res ni kaj preveč cvetel.Za to so se delno trudili tudi zahodni kapitalistki,pa še idejna zastavonoša ZSSR je bila zelo,zelo slab vzor.
Follow Me
# 17.07.2017 ob 08:12
boro007
# 17.07.2017 ob 17:20
@Ribiič

To nas čaka, če na oblast pride Levica, Venezuela jim je zgled.

Mislim da za probleme v venezueli ni toliko odgovorna barva politične elite, kot je pomembno dejstvo da sedijo na enem večjih zalog nafte...

K nam bo tole prišlo ko bo voda tako pomemben naravni vir kot je danes nafta.
zenga.zenga
# 17.07.2017 ob 14:57
Pred 25 let smo bili revni in brez dolgov - zdaj smo ,,revni ,, in imamo 35 miljard pufa , ki ga nikoli ne bomo mogli odplačati - seveda v imeni napredka in vključevanja v EU . Kdo je tukaj nooor .. ??
Sebastjan666
# 17.07.2017 ob 09:04
Politiko in vse kar gre zraven, v Venezueli iz ozadja upravlja družina Cisneros, predvsem Gustavo Cisneros.
Ta je tudi pripeljal Chaveza na oblast, bila dobra prijatelja in zaveznika na začetku, a je bil kmalu razočaran nad njim - zaradi njegovega odnosa do venezuelske oligarhije. Zato tudi stal za prevratom leta 2002.

Gustavo Cisneros (venezuelski Murdock, mogoče boljše rečeno venezuelski Rockefeller):
v vodstvu podjetja Barrick Gold
solastnik Venevision
Lastnik The Cisneros Group - največji intelektualni dosežek za množice vsekakor znane telenovele.... :)
predsednik mednarodnega svetovalnega sveta pri Rockefellerjevem Americas Society
v nadzornem svetu poslovne privat univerze Babson College (tam tudi sam študiral)
v upravnem odboru Cardinal Cisneros Foundation
je član univerzitetnega sveta pri Rockefeller University
je član svetovalnega svet pri David Rockefeller Center for Latin American Studies na Harvard University
je član Malteških vitezov
je član v United Nations Information and Communication Technologies (ICT) Task Force
je član v Rockefellerji Council on Foreign Relations - mednarodni svetovalni odbor

V preteklosti pa je bil:
član World Economic Forum, Board of Governors for the Media, Communications and Entertainment Industries
član v United Nations Association of the United States
v The Nature Conservancy
v nadzornem svetu jezuitske Georgetown University
v Chase Manhattan Bank, mednarodni svetovalni komite......

Bil pa je tudi eden od glavnih krivcev, da se je Venezuela znašla v gospodarski krizi in revščini, preden je Chavez prišel na oblast. Je pa Wall street Journal poročal, da sta Maduro in Cisneros (med drugim doniral za Clinton Foundation med 500 000 in 1 000 000 $, ko je bila Hillary (članica CFR) državna sekretarka) ohranjala stike vsaj do leta 2015. Vendar Cisneros za WSJ ni hotel tega komentirati.
aparat-čik
# 17.07.2017 ob 08:47
btw, za tise ki imajo kratko pamet:

Yugosocializem je propadel zaradi zadolževanja.

Moderni liberalni-kapitalizem razpada zaradi zadolževanja. Fse države, ki jih imate za zgled so zadolžene tja do 200%.
bajojoba
# 17.07.2017 ob 07:56
@Skippy vendar tudi v kapitalizmu gre denar dejansko samo kupici ljudi. Ko bo vse njihovo bodo oni živeli v komunizmu :) Ergo: kapitalizem pelje do komunizma.
ssissaj
# 17.07.2017 ob 16:54
Seneca

# 17.07.2017 ob 13:20
Prijavi neprimerno vsebino @biberkopf, vidiš kako ti stiskajo minuse, noben pa ne more napisati, da ni res kar si napisal glede razvitosti Slovenije pred vojno in leta 1991, enako tudi glede Češke. Niti enega argumenta ne zmorejo!
Drugače pa je lepa primerjava socializem - kapitalizem v Koreji in včasih v Nemčiji med NDR in ZRN, kjer so štartali iz enake osnove in eni pripeljali državo v blagostanje, drugi pa v revščino!

ne mešaj jugo socializem z venezuelo , s.korejo in sovjetsko unijo pa ti bojo nehal stiskat minuske....
ssissaj
# 17.07.2017 ob 16:47
neterk

# 17.07.2017 ob 12:10
Prijavi neprimerno vsebino ssissaj/11:54
Če je kapitalizem propadel, kaj ga je nasledilo? Socializem?

krediti....
audiac
# 17.07.2017 ob 14:22
V tem sistemu sicer posebno izrazit benefitor, ampak standard pa imamo ene 5-7x višji. Torej?

Kaj torej?
Globalno na tem svetu verjetno živi ene par družin (no,gledano v svetovnem povprečju skoraj v kvarkih) 5-7x slabše zaradi vašega višjega standarda,ti pa se posuješ s pepelom-benefitorstvom.Ampak bolje to (če je seveda res) kot nič.
Follow Me
# 17.07.2017 ob 14:20
@Seneca Smo res sposobni odplačevat veliko večji dolg?
Jaz pravim da ne, ker samo letos smo se zadolžili za 4 milijarde €, si par ne predstavljam da bi doživeli spet isto od jutri naprej se ne smete več zadolžiti.
O potem bi vidu kako gre naše gospodarstvo :D :D BDP, grafi pa to , prodajamo dolg, da lahko odplačujemo dolg :D .
audiac
# 17.07.2017 ob 12:22
nelon,
Imajo pa tudi revni več od kapitalizma kot od socializma...

Od kdaj pa to...:))
Vongobongo
# 17.07.2017 ob 11:33
Kriv je pohlep po denarju in oblasti. Kateri ekonomski sistem pa je v drzavi sploh ni vazno. Ce so glavni lopovi ;)
aparat-čik
# 17.07.2017 ob 10:17
danes je največja ekonomija komunistična kitajska. Turbokapitalističe ZDA & EU pa imajo hude težave še naprej.
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 09:48
Socializem (komunizem) je nemoralen sistem, ki generira korupcijo, krajo, pomanjkanje, revščino, laž, ovaduštvo, nesvobodo in (ne tako redko) tudi smrt.

kapitalizem pa generira legalno korupcijo (lobizem za korporacije), koncentracijo bogatstva v rokah 1 %, pomanjkanje, uničevanje okolja, totalitarni nadzor interneta in vsh posameznikov in vojne, ki so vse produkt ameriškega imperializma (kar je le kapitalizem v preobleki)

precej podobno.
zenga.zenga
# 17.07.2017 ob 15:03
parat-čik
sicer je najboj važno, kako država služi Svojim državljanom, ne pa tujcem. In Kitajska mi ni dolžna služit, kapiš?
--------
pa ne da zagovarjaš izolacionizem in podpiraš globalizem he he ... Jasno je pa seveda da bi morala vsaka država na svetu imeti lastno valutio, lasten finančno- davčni sistem in lasten ponos .Prodane riti se grede seveda globalizem saj so v ta nori istem vključeni vsi ki bi brez dela in z naropanim kapitalom želeli še bolj svinjsko obogateti ...
GeorgeB
# 17.07.2017 ob 14:52
...še ena vojna na obzorju...
aparat-čik
# 17.07.2017 ob 14:33
@neterk

preseli se ti, kamorkoli hočeš.

Slovence nas je zadnjič nekam pošiljalo kakoh miljon "jugoslovanov" naj se odsleimo drugam.

sicer je najboj važno, kako država služi Svojim državljanom, ne pa tujcem. In Kitajska mi ni dolžna služit, kapiš?
Jon Sneg
# 17.07.2017 ob 12:50
Kot je razlika med jugoslovanskim in npr. vietnamskim tipom socializma, tako je tudi razlika med kapitalizmom v npr. Franciji ali Nemčiji in kapitalizmom na Haitiju, v Nigeriji ali Bangladešu.

Problem kapitalizma, kot ga jaz vidim tiči v neoliberalizmu, deregulaciji, špekulacijah in negativnih straneh globalizacije ter odsotnosti bipolarnosti (multipolarnosti).
audiac
# 17.07.2017 ob 11:13
@dopisnik,
Socializem (komunizem) je nemoralen sistem, ki generira korupcijo, krajo, pomanjkanje, revščino, laž, ovaduštvo, nesvobodo in (ne tako redko) tudi smrt.

Ti,ti šaljivec :)) Pri kapital-opciji domišljija res ne pozna meja.To po svoje celo cenim,saj človeka nasmeji.

P.S.Pri včerajšnjem Netanjahu-Makron sestanku imaš odgovor.
audiac
# 17.07.2017 ob 10:21
neterk,
ja seveda.Brez dolga ni razvoja.Dobro so te naučili..priden,priden.Moraš imeti (zunanji) dolg,da futraš debeloritega.Da ne bo shujšal.Če pa slučajno nimaš dolga,fašeš vojno,a ne? Sirija ni imela dolgov,eden od vzrokov vojne tam.Madžarska se je recimo rešila večine dolgov.A trpijo?
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 10:17
ata @ zakaj bi bil kriterij samo višina dolga? Kaj pa sposobnost odplačevanja?

niti eno niti drugo ni kriterij.
kriterij je le velikost in sposobnost ekonomije, ki nosi dolg. upa se,d a se bo dolg nekoč poplačal. zato se poplačujejo le tekoče obresti. zato tudi pritisk do večne rasti, ki pa je iluzija.

na to opozarajo že zannstveniki. ne moreš imeti večno rast na -z resursi omejen - planetu. na to opozarajjo tudi že zannstveniki

Biologi svarijo, da je izginilo že 50 odstotkov vseh živali, s katerimi smo si nekoč delili planet. Pozivajo h končanju utvare neskončne rasti na končnem planetu.

http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/po-svetu-poteka-biolosko-unicenje/427324

to je logično vsem, razen dogmatikom.
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 13:59
očitno videi ne delajo:
https://www.youtube.com/watch?v=olKOPrRq
dH4

https://www.youtube.com/watch?v=GYHT4zJs
Cdo

uživajte
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 13:58
nelon @ Noben ne pravi da je kapitalizem pošten.... Imajo pa tudi revni več od kapitalizma kot od socializma...

revni, oz približno 50% ljudi v kapitalizmu, nima od kapitalizma nič.
če v socializmu niso imeli nič, potem so na istem. v najslabšem primeru.

Slabost socializma je ker ne nagrajuje pridnih... potem pa vsi utonejo v povprečju


mislim, da v mantro "meritokracije" ne verjame nihče več.
s tem arguemntom zamujaš približno pol stoletja ali pa še več (podatki ne kažejo meritokraciej v kapitalizmu).

ti bo joseph stiglitz, nobelov nagrajenec za ekonomijo, razložilter

audiac
# 17.07.2017 ob 13:11
neterk,
Ja, aja, se opravičujem potem, sem razumel, da si socialistični jugonostalgik...

Ne opravičuj se (saj mi bo še nerodno),kljub temu,da še zmeraj nič nisi razumel.V času propada Juge sem bil še preprosto...mali hlačmaaan.Buuu.Predvidevam pa,da bi bil (ali si) na nekem drugem portalu hudo zaželjen :)) Tam na polno sekajo (med drugim) proti Jugi.Človeku z normalnim razumom mimogrede ob prebiranju tistih komentatorjev osebno toplo priporočam zdrav želodec in tudi naravno neobčutljivost živčnega sistema.
nelon
# 17.07.2017 ob 13:11
audiac
Konkretno, v kateri državi ki imajo socializem imajo najrevnejši več kot imajo v Sloveniji kjer imamo kapitalizem?
nelon
# 17.07.2017 ob 12:05
el CARTEL
Noben ne pravi da je kapitalizem pošten.... Imajo pa tudi revni več od kapitalizma kot od socializma...
audiac
# 17.07.2017 ob 11:04
neterk,
Ko boš uspel dokazati, da to ne drži...

Seveda,ravno zato sem se rodil,da bom takim kot ti nekaj dokazoval :)) Ti meni dokazuj,če se ti da tratit dragoceni čas! Zaupam pa ti,da vidnejših rezultatov seveda ne boš dosegel.
Ta tema je itak večna...neverending story.
Podpiram pa zmeren,do ljudi prijazen kapitalizem (brez neoliberalizma in podobne navlake),z elementi socializma.To je trenutno daleč največ,česar bi bil sposoben homo homo sapiens.
audiac
# 17.07.2017 ob 10:39
dopisnik,
Socializem (komunizem) je nemoralen sistem, ki generira korupcijo, krajo, pomanjkanje, revščino, laž, ovaduštvo, nesvobodo in (ne tako redko) tudi smrt.

Ti,ti šaljivec :)) Pri kapital-opciji domišljija res ne pozna meja.To po svoje celo cenim,saj človeka nasmeji.

P.S.Pri včerajšnjem Netanjahu-Makron sestanku imaš odgovor.Ker sem pod nadzorom,mi po deseti zvečer posti ne grejo gor.Pa še vikendaški admin (samo en-a) ima svoja zasebna pravila.No,razen če napišeš "danes vreme bo",bo verjetno šlo skozi.S fejk računi pa se mi zaenkrat ne da ukvarjati.
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 10:13
neterk @ Razumem, da si razočaran, ampak nihče ne trdi, da je kapitalizem popoln in idealen... Je okoli nas že kar nekaj časa, in izgleda, da še nekaj časa bo, čes/ar pa ne moremo reči za socializem... Čeprav ti očitno nisi zadovoljen, je veliko več (ali pa vsaj - dovolj) ljudi, ki so zadovoljni, da, očitno, ne pride do razpada ali česa drugega... Očitne in splošno zaznavne stvari navajam, da ne izgubljamo časa z razno akademiko.

to ni nikakršen argument.

kot prvu, feudalizem je obstajal stoletja, sužnjelastništvo pa tisočletja. očitno nihče ni bil "nezadovoljen" s tem sistem, če pa je obstajal tako dolgo.

kot drugo pa, sistem, kjer je največja veja gospodarstva - bančništvo, je očitno nova pogruntavščina. služenje z raznimi derivati in fiannčnimi mahinaciji pa še novejša. posojanje denarja in banke so obstajale tudi prej, kockanje z denarjem davkoplačevalcev pa je nov pojav.

socailizem za banke prav tako. včasih je bil ali socializem ali kapitalizem, danes pa so izgubi socializirane, profit pa privaten. odlično za zelo ozek sloj ljudi.

ampak, ti se ne ukvarjaš s tem. ti misliš, da je kapitalizem to, da svojo kozo zamenjaš za par kil sušenega mesa :)
ata
# 17.07.2017 ob 10:05
@audiac: zakaj bi bil kriterij samo višina dolga? Kaj pa sposobnost odplačevanja? Cela SFRJ je imela nominalno(!) manj dolga od Slovenije danes* - pa še tistega ni bila sposobna odplačevati. Kaj ti to pove o SFRJ?

* - večino dolga so nabile vlade po 2008 - do takrat je bil ca. 8 mrd. Za sanacijo bank je šlo "samo" 5 mrd; kje je razlika? Se je pametno investiralo, ali smo "pojedli" za vzdrževanje prezaposlenosti v javnem sektorju?
ata
# 17.07.2017 ob 13:28
@tomazzek: Ojoj, da ni bila žrtev slučajno Violeta Tomić??!!

Če že, bi kvečjemu motor vozila.
biberkopf
# 17.07.2017 ob 12:23
Slovenija je imela kapitalizem do 2.sv.vojne in se razvila približno na nivo avstrije v tistem času,po 2.sv.vojni je doživela socialistično razsvetljenje in danes je nekje na nivoju 50% avstrije,da ne govorimo o českoslovaški ki je v svojih predvojnih kapitalističnih časih bila ena najbolj razvitih držav na svetu,potem ko so postali socialisti,pa vemo kako smo imenovali češko robo...
ssissaj
# 17.07.2017 ob 11:54
kapitalizem je že propadel,razlika je v tem da so današnjui ljudje tako oprani da niti ne protestirajo...sram jih je priznati da nimajo in da so zakreditirani in za pufani da lahko preživijo mesec....kaj pa klošar meni pa itak nobenga ni briga....važn je facebok,frizura in droge....v jugi je so organizairal takoj protest in tudi vsi protesti so bli uspešni...
anny22
# 17.07.2017 ob 13:22
Je v članku govora o Venezueli ali Jugoslaviji?!

Venezuela vodi na vseh negativnih lestvicah od korupcije, lakote, kriminala in inflacije naprej. Hud raj za ljudi je to...prej pekel. Če bo kdo skušal uvesti enak režim tu, se bo treba braniti z vsemi sredstvi. In če upor ne bo uspel, bomo sposobni prostor pod soncem iskali kje drugje. Itak vsi socializmi propadejo, ko zmanjka pokradenih ali sposojenih sredstev in v sedanjem svetu se to zgodi zelo, zelo hitro.
nelon
# 17.07.2017 ob 13:13
Slabost socializma je ker ne nagrajuje pridnih... potem pa vsi utonejo v povprečju
neterk
# 17.07.2017 ob 10:18
el CARTEL/10:13
In vendar je globalni (no, na polovici sveta) socializem propadel v 100 letih (navkljub raznim nacionalizacijam, čistkam, propagandi, usmerjenem izobraževanju itd), sledil pa mu je spet - o, groza vseh groz - kapitalizem. Četudi vsa tvoja površna (socialistično propagandistična) argumentacija morda drži do nekega nivoja, to ni očitno dovolj problematično za veliko večino ljudi, ker vedo, da ni druge enakovredne alternative...
neterk
# 17.07.2017 ob 10:07
Socialisti, lahko mi daste maksimalno vrednost minus, ki jo števec minus premore, pa to ne bo spremenilo dejstev, da je globalni socializem (in ne samo jugoslovanski, da ne bo kdo iskal vzrokov v emigraciji) propadel v manj kot 100 letih in da ni upanja, da bi bilo kadarkoli kaj drugače. Saj vem, da to veste, in morda razumem vašo bolečino, ampak ne živimo v pravljici in življenje pač ni potica.
badžo
# 17.07.2017 ob 10:07
dopisnik
# 17.07.2017 ob 09:33
Prijavi neprimerno vsebino
Socializem (komunizem) je nemoralen sistem, ki generira korupcijo, krajo, pomanjkanje, revščino, laž, ovaduštvo, nesvobodo in (ne tako redko) tudi smrt.

Precej podobno kot kapitalizem. Le da se tu pojmi imenujejo provizija, napredek, neprilagojenost, pr, tožba proti kleveti....
neterk
# 17.07.2017 ob 13:59
audiac/13:11
Ne, na nobenem drugem portalu nisem posebej aktiven (mogoče no na kakšnem finančnem, tehničnem in pomorskem), tukaj sem zelo poredko.. Tudi sam sem odraščal v drugem sistemu in bil priča globalnemu razpadu in balkanskim vojnam.V tem sistemu sicer posebno izrazit benefitor, ampak standard pa imamo ene 5-7x višji. Torej?
neterk
# 17.07.2017 ob 12:10
ssissaj/11:54
Če je kapitalizem propadel, kaj ga je nasledilo? Socializem?
tomazzek
# 17.07.2017 ob 11:11
Ojoj, da ni bila žrtev slučajno Violeta Tomić??!!
neterk
# 17.07.2017 ob 10:28
audiac/10:21
Ko boš uspel dokazati, da to ne drži, boš deležen večih nagrad, morda ne ravno od kapitalističnega establishmenta ampak od zgodovine. Dokler pa samo jadikuješ na forumu, ne bo nič, samo slabe volje boš, no, pa meni, boš s svojimi kolegi dajal minuse... No, glavno, da vas to pomirja :-)
neterk
# 17.07.2017 ob 10:23
aparat-čik/10:17
Če ti plačam enosmerno karto za Kitajsko, se preseliš tja? A misliš, da boš enakovreden tem? A boš res enak svojim "komunističnim kameradom"? :-)

https://www.forbes.com/china-billionaires
http://www.rtvslo.si/svet/bill-gates-ostaja-najbogatejsi-zemljan-trump-na-544-mestu/417792

Predvsem ta odstavek je zelo komunistično ortodoksen:
Največ milijarderjev v ZDA, sledita Kitajska in Nemčija
Na letošnjem seznamu je 195 novincev, od tega največ, 76, iz Kitajske. Največ milijarderjev - 565 - je sicer v ZDA, sledijo Kitajska s 319 milijarderji, Nemčija s 114, Indija s 101.
Skippy
# 17.07.2017 ob 07:44
Socializem lahko funkcionira samo v navezavi z diktaturo ...
Seneca
# 17.07.2017 ob 13:20
@biberkopf, vidiš kako ti stiskajo minuse, noben pa ne more napisati, da ni res kar si napisal glede razvitosti Slovenije pred vojno in leta 1991, enako tudi glede Češke. Niti enega argumenta ne zmorejo!
Drugače pa je lepa primerjava socializem - kapitalizem v Koreji in včasih v Nemčiji med NDR in ZRN, kjer so štartali iz enake osnove in eni pripeljali državo v blagostanje, drugi pa v revščino!
neterk
# 17.07.2017 ob 12:09
audiac/10:39
Ja, aja, se opravičujem potem, sem razumel, da si socialistični jugonostalgik, ker je to dosti moderno v Sloveniji in na RTVSLO portalu.
nikhrast
# 17.07.2017 ob 11:22
Puf, saj ga imamo skoraj vsi, kako boš pa kupil bajto, pa avto..., vse na puf.
Leta 2008 si dobil v Ameriki celo bajto na puf, banke so bile preveč radodarno, potem pa problem.
Puf ni pomemben če ga lahko odplačuješ.

Pa da nekdo še podpira socilaizem, neverjetno, Kje bi dobil sindikat v Ameriki ali pa kakšnega zidarja, vodovodarja, električarja ..., računajo vsaj $50 na uro, master električar hoče $100 na uro.
Ne vem kaj folk v Sloveniji še fantazira, res žalostno. Ej, hočemo socialo, če to premore država, ne pa socializem.
Kazalo