Venezuelska ustavodajna skupščina je le začela zasedati. Foto: Reuters
Venezuelska ustavodajna skupščina je le začela zasedati. Foto: Reuters
Nicolás Maduro
ZDA, pa tudi druge države, med njimi Mehika in Peru, izidov nedeljskih volitev ne priznavajo. ZDA so zaradi volitev v ponedeljek uvedle finančne sankcije proti Maduru. Venezuelskemu predsedniku (na sliki) medtem stojijo ob strani tradicionalne zaveznice Bolivija, Kuba, Nikaragva in Rusija. Foto: Reuters
Venezuela
V protivladnih protestih je od aprila umrlo že najmanj 125 ljudi. Foto: Reuters
Antonio Ledezma
Antonio Ledezma, župan Caracasa, je bil izpuščen iz pripora v hišni pripor. Foto: Reuters

545-članska ustavodajna skupščina naj bi pripravila novo ustavo, ima pa obsežna pooblastila, med drugim lahko spreminja zakonodajo in razpusti narodno skupščino, v kateri ima od lani večino opozicija. Za predsednico je bila na seji izvoljena nekdanja zunanja ministrica Delcy Rodríguez, ki je bila ob izvolitvi kritična do vmešavanja tujine v oblikovanje ustavodajne skupščine.

Ustavodajna skupščina ima sedež v isti zgradbi kot narodna skupščina, le da bo delovala v drugi dvorani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve v ustavodajno skupščino je razpisal predsednik Nicolás Maduro, ki vztraja pri reformi ustave kljub krvavim protestom, v katerih je bilo v zadnjih štirih mesecih ubitih več kot 125 ljudi. Opozicija, ki je volitve bojkotirala, ustavne spremembe zavrača. Opozarja, da bi lahko Maduro tako okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo.

Spor glede volilne udeležbe
Volilna komisija trdi, da se je nedeljskih volitev ustavodajne skupščine udeležilo 8,1 milijona ljudi, opozicija pa pravi, da jih je glasovalo le okoli 2,5 milijona. Volitve je sicer zasenčilo nasilje, v katerem je po navedbah opozicije umrlo 16 ljudi, po navedbah venezuelskega generalnega tožilstva pa deset.

Ravno zaradi očitkov o manipulacijah s podatki o volilni udeležbi je venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega Díaz v četrtek zvečer na sodišču vložila nujno zahtevo za preiskavo, s katero je želela preprečiti zasedanje skupščine.

Ortega Díaz, ki velja za eno izmed največjih kritičark venezuelskega predsednika, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zahteva preiskavo zaradi "škandalozne" volilne goljufije, potem ko je tehnološko podjetje s sedežem v Londonu Smartmatic objavilo, da so venezuelske oblasti pretiravale z navedbo volilne udeležbe.

Vsi kandidati za člane ustavodajne skupščine so bili namreč Madurovi privrženci, zato je bila volilna udeležba ključno merilo za odraz javne podpore.

Opozicija poziva k novim protestom
Opozicija je medtem pozvala k množičnim protestom, vojska pa je že zavarovala stavbo skupščine.

Nasprotniki predsednika pravijo, da bo nova ustava, ki naj bi jo izdelala ustavodajna skupščina, oslabila parlament in državo spremenila v diktaturo. Poslanci parlamenta, kjer ima trenutno večino opozicija, naj bi tudi ostali brez imunitete, kar bi omogočilo njihovo kazensko preganjanje.

Izpuščen voditelj opozicije
Oblasti so medtem iz pripora izpustile voditelja venezuelske opozicije Antonia Ledezmo in ga poslale nazaj v hišni pripor, je sporočila njegova hčerka.

Ledezma, ki je župan venezuelskega glavnega mesta Caracas, je v priporu preživel tri dni. Aretirali so ga v torek po nedeljskih volitvah v ustavodajno skupščino, skupaj še z enim voditeljem opozicije Leopoldom Lópezom.