V Karačiju so razporejene močne varnostne sile. Foto: EPA
V Karačiju so razporejene močne varnostne sile. Foto: EPA
Reševalci prevažajo truplo ubite političarke. Foto: EPA

Trije neznanci na motorju so podpredsednico ženskega združenja stranke PTI v pokrajini Sind napadli pred njenim domom v premožni soseski tega pristaniškega mesta. Kot je dejal lokalni vodja PTI-ja Firdus Šamin, so Husainovo napadli trije oboroženci, ko je odhajala od doma. Mislila je, da ji hočejo ukrasti torbico, zato jim jo je izročila, vendar pa so jo ubili.

"Ustrelili so jo z enim nabojem v predel blizu brade, česar ni mogla preživeti," je dejal predstavnik policije Nasir Aftab. Policija je še sporočila, da so storilci po napadu pobegnili. Motiv za streljanje še ni znan, prav tako nihče ni prevzel odgovornosti. Kot poroča Al Džazira, v Karačiju na dan povprečno ubijejo 12 ljudi.

Politični atentat?
Nekdanji zvezdnik Kan pa je odgovornost za atentat takoj pripisal stranki Gibanje Mutahida Kaumi (GMK), ki zastopa urdujsko govorečo manjšino, in njenemu vodji Altafu Husainu. Ta sicer stranko vodi iz Londona, kamor je pobegnil, saj je v Pakistanu obtožen več umorov. Za njegovo stranko GMK so te obtožbe politično motivirane. Kanada je stranko označila za teroristično organizacijo.

Altaf Husain je imel nedavno govor, ki so ga mnogi Pakistanci razumeli kot spodbujanje napadov na politične nasprotnike, sam pa trdi, da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta.

"Za umor je neposredno odgovoren Altaf Husain, ki je javno grozil delavcem in voditeljem PTI-ja," je na Twitterju zapisal Kan, ki je atentat označil za teroristično dejanje.

Atentat se je zgodil le nekaj ur pred začetkom ponovnega glasovanja na 43 voliščih v Karačiju. Volilna komisija je namreč odredila delno ponovitev volitev zaradi poneverb na volitvah pretekli konec tedna, ki jih je zaznamovalo nasilje.

Zgodovinske volitve
Na zgodovinskih parlamentarnih volitvah, ki so prvi demokratični prenos oblasti v Pakistanu, je volilo 50 milijonov volivcev, slavil pa je desnosredinski nekdanji premier Navaz Šarif, ki je bil pred skoraj 14 leti odstavljen v državnem udaru.

V Karačiju je na tisoče pripadnikov varnostnih sil. Med volilno kampanjo je umrlo več kot 150 ljudi. Odgovorni naj bi bili talibani, ki so, kot poroča Al Džazira, demokracijo označili za neislamsko.