Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 30 glasov Ocenite to novico!
Ameriško vrhovno sodišče
Vrhovno sodišče bo 10. oktobra odločilo o Trumpovem ukazu o prepovedi vstopa v ZDA za državljane pretežno muslimanskih držav in begunce. Foto: Reuters
Donald Trump
Če se bo Trump spet odločil za prepoved vstopa v ZDA za določene skupine ljudi, mu bo lahko vrhovno sodišče v skladu s svojo oktobrsko odločitvijo to vnaprej bodisi prepovedalo bodisi omogočilo. Foto: EPA

Dodaj v

Vrhovno sodišče ZDA potrdilo Trumpovo prepoved vstopa beguncev

Oktobrska odločitev vrhovnega sodišča bo pomembna za naprej
13. september 2017 ob 08:17
Washington - MMC RTV SLO, STA

Ameriško vrhovno sodišče je v torek brez obrazložitve sprejelo zahtevo pravosodnega ministrstva po zamrznitvi izvajanja odločitve zveznega prizivnega sodišča iz San Francisca za sprejem beguncev.

Prizivno sodišče je namreč dalo zeleno luč za sprejem okrog 24.000 beguncev z ustreznimi potrdili zvezne agencije za priseljevanja, kar je pravosodno ministrstvo želelo preprečiti.

Ameriški predsednik Donald Trump je že januarja podpisal izvršni ukaz za začasno prepoved vstopa državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav (Irak, Iran, Libija, Sirija, Sudan, Somalija, Jemen) in vsem beguncem, a so ga sodišča blokirala. Nato je podpisal nov ukaz, ki ni vključeval Iraka in je bil nekoliko milejši, a je tudi ta doživljal udarce na sodiščih, dokler ni junija posredovalo zvezno vrhovno sodišče in dovolilo začasno uresničevanje ukaza.

Sodišče je naznanilo, da bo o ustavnosti ukaza odločalo oktobra, obenem pa iz prepovedi izvzelo vse tiste iz omenjenih držav, ki lahko dokažejo tesne sorodstvene in druge vezi v ZDA. Vladi je prepustilo definicijo teh vezi in vlada je ohranila prepoved na primer za stare starše državljanov ali zakonitih priseljencev v ZDA, kar je pretekli teden spet propadlo na prizivnem sodišču, ki je hkrati dovolilo vstop tudi beguncem z dovoljenjem ustrezne vladne agencije.

Pritožba na del o beguncih
Vlada se je pritožila na vrhovno sodišče, vendar le na del o beguncih, in vrhovni sodnik Anthony Kennedy je v ponedeljek zamrznil odločitev prizivnega sodišča iz San Francisca. Celotno sodišče pa je v torek to zamrznitev podaljšalo najmanj do 10. oktobra, ko namerava odločati o Trumpovem ukazu. Rok veljavnosti za prepoved vstopa državljanom šestih držav bo do takrat že potekel, konec oktobra pa tudi prepoved za sprejemanje beguncev.

Odločitev vrhovnega sodišča glede ustavnosti ukaza, ki so ga nižja sodišča doslej razglašala za neustavnega, bo sicer pomembna za naprej. V primeru Trumpove vnovične odločitve o prepovedi vstopa v ZDA za določene skupine ljudi, mu lahko vrhovno sodišče to vnaprej bodisi prepove bodisi omogoči.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Miham
# 13.09.2017 ob 10:46
človek, ki zavrne najbližjo varno državo pač ni begunec, ki se mu gre za preživetje
ampak OPORTUNISTIČNI migrant
aparat-čik
# 13.09.2017 ob 09:24
še sreča, da ni med njimi Saudove Arabije. Verjetno se počutijo res varne.
smartass2011
# 13.09.2017 ob 13:48
Kakšno brezčutje. Na Balkanu divjajo vojne (Bolgarija, Srbija, Hrvaška, BIH, Makedonija, Slovenija) in najbolj preganjani so državljani Sirije, Afganistana in iz podsaharske Afrike. Poslednja oaza miru v EU je Nemčija.
Celt
# 13.09.2017 ob 15:25
Še enkrat, begunec in migrant sta različni pravni kategoriji in kot taki naj se tudi obravnavata. begunci imajo pravico do zaščite, migrantje pač ne. Bo šlo?
Bondjanez
# 13.09.2017 ob 15:51
Kje je Klipan ???
Pa njegova najljubsa tema. Mislim šeriatska SA pa orozje pa rastur pa to. Javi se Klipan. Mal me skrbi.
KovacevaKobila
# 13.09.2017 ob 15:25
Država, ki je ilegalno v Siriji, Libiji, Iraku in Jemnu ... in ki tam redno razstreljuje civiliste in infrastrukturo ... prepoveduje vstop državljanom Sirije, Libije, Iraka in Jemna, ker so baje nasilni in ne spoštujejo zakonov.

Na seznamu pa ni S. Arabije, fundamentalistične diktature, katere državljani so izvedli najhujši teroristični napad v zgodovini ZDA. Da bi bilo vse skupaj še malce bolj 'domoljubno', Trump omenjeni diktaturi, ki velja za največjo podpornico terorizma, prodaja gore 'čudovitega' orožja ...

Festival ironije, sprenevedanja in cenenega populizma.
cairns
# 13.09.2017 ob 19:55
Miham
človek, ki zavrne najbližjo varno državo pač ni begunec, ki se mu gre za preživetje
ampak OPORTUNISTIČNI migrant


Teh pa je v Evropi več kot 90%.
Zadnje čase se tudi v Slovenijo valijo trume ilegalnih muslimanskih migrantov. Očitno hrvaška policija ne dela svojega dela, ampak celo ilegalcev kaže v katero smer morajo hoditi.
Gepard007
# 13.09.2017 ob 19:49
Amerika lahko, mi si ne upamo...
Nikolaj
# 13.09.2017 ob 18:15
Moje mnenje je nekoliko drugačno.
Begunci so reveži in jim moramo pomagati.
Menim, da ni prav nobenega problema, da bi Slovenija sprejela 10 ali celo 20 milijonov beguncev, še zlasti, če gre za begunce iz muslimanskih dežel, saj gre za izredno miroljubne ljudi.
cairns
# 13.09.2017 ob 19:57
Nikolaj
Menim, da ni prav nobenega problema, da bi Slovenija sprejela 10 ali celo 20 milijonov beguncev, še zlasti, če gre za begunce iz muslimanskih dežel, saj gre za izredno miroljubne ljudi.

Kaj si ti kaj v sorodu s Hanžkom ?
blue_house
# 13.09.2017 ob 16:08
Miham

Potem moras iz zda izgnati 350 milijonov ljudi- ali so bili priseljenci iz 16 in 17 stoletja v nevarnosti? So se izkrcali v prvi varni drzavi? (to bi bili recimo azori)
Rugess Nome
# 13.09.2017 ob 14:24
Američani bi radi cuzali nafto in zraven rasturali državo, ko pa je treba plačat račun za povzročeno štalo, pa naj evropa vso s*anje prevzame nase?

Na ladjo naložit begunce in nastavit avtopilot direkt proti najbližji ameriški plaži.
rudes
# 13.09.2017 ob 20:35
Logo. Tu držijo skupaj. Država, ki si lahko pripne na prsi medaljo za zasluge, da se milioni beguncev odpravljajo v svet, le teh noče sprejeti. Pametno Polde, pametno!
nocoment78
# 13.09.2017 ob 16:37
neligičn naslov!
dejneseri
# 13.09.2017 ob 16:21
Blue_house, ne priseljenci niso bili v nevarnosti, so pa bili in so se domorodci.
junkmail
# 13.09.2017 ob 16:10
Svet je ves obrnjen na glavo. Kristjan je le še brand oz. modni dodatek. Hvala bogu za Merklovo.
SpicyWeiner
# 13.09.2017 ob 13:30
A se zavedate, da ce bo TRUMP zaprl vrata, bo to pojacalo pritisk na EVROPO? Pa kaj vam res ni jasno, da tako vehementno branite Trumpa pri blokadi, zaradi katere bote vi sami imeli najvec skode.
Saj imajo v Nemčiji dovolj prostora za vse :-)
mb128
# 13.09.2017 ob 15:56
Eh ja ko pravo pristane v službi politike....
Enkrat se o eni in isti zadevi odločijo tako drugič drugače. Le kako je to mogoče?!
Demokracija pa taka!
GORILA
# 13.09.2017 ob 11:41
@Miham
človek, ki zavrne najbližjo varno državo pač ni begunec, ki se mu gre za preživetje
ampak OPORTUNISTIČNI migrant

...res je, Argentina in Avstralija sta na drugem koncu planeta!
JozekVeseli
# 13.09.2017 ob 13:28
Res ne vem kaj vam ni jasno ljudje? A zelite, da migranti pridejo v Evropo? ZDA so dolzne prevzeti vse begunce in migrante. TRUMP NIMA PRAVICE ZAVRACATI BEGUNCEV, ker so ZDA zacele vso sranje tam in EVROPI NI POTREBNO sprejemati ljudi, ki so jim ZDA unicila zivljenja.

A se zavedate, da ce bo TRUMP zaprl vrata, bo to pojacalo pritisk na EVROPO? Pa kaj vam res ni jasno, da tako vehementno branite Trumpa pri blokadi, zaradi katere bote vi sami imeli najvec skode.
Kazalo