Ugrabili so jo, ko je zapuščala bolnišnico v Alepu. Foto: Reuters
Ugrabili so jo, ko je zapuščala bolnišnico v Alepu. Foto: Reuters

Kayla Mueller je decembra leta 2012 odšla na turško-sirsko mejo, kjer je pomagala sirskim beguncem, delala pa je za danski Begunski svet in skupino "Podpora življenju". Skupina vojakov Islamske države jo je ugrabila avgusta leta 2013, ko je zapuščala bolnišnico v Alepu v Siriji, 10. februarja lani pa je ameriški predsednik Barack Obama potrdil njeno smrt. Takrat je tudi dejal, da bodo "ZDA našle in pripeljale pred roko pravice teroriste, ki so odgovorni za njeno ujetništvo in smrt".

Za njeno ugrabitev so zdaj obtožili 25-letno Nisren Asad Ibrahim Bahar, ki je znana tudi pod imenom Um Sajaf. Iraški tožilci trdijo, da je Sajafova Muellerjevo v ujetništvu nadzirala in bila seznanjena s tem, da jo je vodja IS-ja Abu Bakr Al Bagdadi večkrat posilil. Zaradi obtožb so jo predali iraškim oblastem.

Mož Sajafove, Abu, je v strukturi IS-ja veljal za ministra za nafto in zemeljski plin in naj bi bil neposredno podrejen Al Bagdadiju. Abu Sajaf je sicer umrl maja lani v Siriji, ko so v njegovo bivališče vdrle posebne ameriške enote.

V Washingtonu so obtožbo Sajafove pozdravili in dodali, da bodo "še naprej iskali pravico za Kaylo in za vse, ki so odgovorni za ugrabitve in umore ameriških državljanov".