Ivo Sanader je obtožen še v nekaj primerih. Foto: EPA
Ivo Sanader je obtožen še v nekaj primerih. Foto: EPA
Ivo Sanader
Za ponovno sojenje je napovedanih 220 prič. Foto: EPA

Prvostopenjsko sodišče je za krive spoznalo vse vpletene, med katerimi sta tudi Sanader in HDZ, a je nato vrhovno sodišče razveljavilo odločitev predvsem zaradi nezmožnosti, da bi Sanader in njegovi odvetniki zastavljali vprašanja soobtoženim, ki so bremenili prvoobtoženega. Prva obravnava bo v torek, za ponovno sojenje pa so napovedali 220 prič. Sanadarjevi odvetniki predvidevajo, da se bo postopek končal v letu dni.

Sanader leta 2014 obsojen na devet let zapora
Ponovno sojenje se je začelo z vnovičnim branjem obtožnice, po katerem so vsi obtoženci zatrdili, da so nedolžni, čeprav so nekateri na prvem sojenju priznali odgovornost za kazniva dejanja. Na primer, odvetnik nekdanjega šefa hrvaške carine in glavnega tajnika HDZ-ja Mladena Barišića je pojasnil, da njegova stranka po dodatnih analizah primera vztraja, da je le opravljala svoje delo, ne da bi se zavedala kršitve zakonov.

Nekdanji hrvaški premier je bil marca 2014 obsojen na devet let zapora zaradi zlorabe premierskega položaja in pooblastil ter organiziranja kriminalne skupine, ki je prek oglaševalske agencije Fimi media iz javnih podjetij in ministrstev med letoma 2003 in 2009 odtujila najmanj deset milijonov evrov. Sodišče je takrat odločilo, da bodo Sanaderju odvzeli 15,2 milijona kun (dva milijona evrov), kolikor naj bi pridobil s kaznivimi dejanji.

Sodišče ukinilo Fimi medio
HDZ so kaznovali s petimi milijoni kun (657.000 evrov) zaradi nezakonitega poslovanja. Stranki so naložili tudi vračilo 24,2 milijona kun (3,1 milijona evrov), ki so končali v njenih črnih skladih. Barišića so obsodili na tri leta zapora, direktorico Fimi medie Nevenko Jurak na dve, nekdanjo glavno računovodjo HDZ-ja Branko Pavošević pa na leto in pol zapora. Vsi trije so priznali krivdo, a se jim pred sojenjem ni uspelo dogovoriti s tožilstvom o višini kazni. Nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ-ja Ratko Maček, ki tako kot Sanader in HDZ ni priznal kaznivega dejanja, je bil obsojen na leto dni zapora, pogojno za štiri leta. Sodišče je tudi odločilo, da bodo ukinili Fimi medio kot pravno osebo ter oglaševalski agenciji zasegli slabih 12 milijonov kun (1,6 milijona evrov) nezakonitega zaslužka.

Sanaderja čaka še nekaj primerov
Hrvaško ustavno sodišče je lani poleti razveljavilo tudi prvo pravnomočno sodbo proti Sanaderju v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Sanader je bil v tem primeru obsojen na osem let in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu. Obtožnica v primeru Hypo je bila prva od šestih obtožnic zaradi korupcije proti Sanaderju, pozneje pa so jo združili z obtožnico o prejetju desetih milijonov evrov nezakonite provizije od madžarske naftne družbe Mol. Na zagrebškem sodišču poteka še postopek proti Sanaderju v primeru Planinska, ki je najbližji koncu, medtem ko preostala dva primera še čakata na začetek.