Shoda so se udeležili številni vidni evropski politiki, med drugim predsedniki Nemčije, Poljske, Slovaške, Moldavije in Gruzije ter predsednica Litve. Foto: Reuters
Shoda so se udeležili številni vidni evropski politiki, med drugim predsedniki Nemčije, Poljske, Slovaške, Moldavije in Gruzije ter predsednica Litve. Foto: Reuters
Umik ukrajinskega samohodnega topu
Pri Artemivsku so Ukrajinci tako v nedeljo dopoldne že začeli umikati težko topništvo - na sliki oklepnik za seboj vlači samohodni top. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak na oklepniku, ki zapušča frontno črto
Po izmenjavi vojnih ujetnikov se je začel še umik težkega orožja. Bosta sprti strani v drugem poskusu le uspeli uveljaviti in spoštovati premirje? Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko v Kijevu ob zaplenjenem ruskem orožju
V Kijevu ob pohodu na spomin žrtev Majdana poteka tudi razstava zajetega orožja, ki so ga Ukrajinci našli pri proruskih separatistih - večinoma gre za novejše orožje, ki izvira iz Rusije. Foto: Reuters

V nedeljo so po vsej Ukrajini potekali shodi ob obletnici protestov proti Viktorju Janukoviču, ki so pripeljali do njegove odstavitve. Osrednji dogodek je bil v prestolnici s "pohodom dostojanstva" v spomin žrtvam protestov. Shod je minil ob zvokih himne Evropske unije Ode radosti in molitev za Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na spominsko slovesnost povabil več voditeljev drugih držav, med drugim tudi nemškega predsednika Joachima Gaucka in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Skupaj z visokimi gosti in več tisoč drugimi udeleženci se je Porošenko že sprehodil mimo spominskega znamenja, postavljenega v čast žrtvam, proti trgu Majdan, ki je bil središče lanskih prozahodnih protestov, med katerimi je umrlo več kot sto ljudi.

Podobni shodi so bili pripravljeni tudi drugod po Ukrajini, na shodu v Harkovu na vzhodu države pa se je ob tem zgodil incident. Tam je namreč odjeknila eksplozija, ki je zahtevala najmanj tri smrtne žrtve, vsaj deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Umik težkega orožja
Ukrajinska vojska in tudi proruski separatisti so potrdili, da so podpisali dogovor o začetku umika težkega orožja s frontnih črt, kot to predvideva mirovni dogovor iz Minska.

Po zadnjih informacijah, posnetkih in slikah se je umik težkega topništva že začel. To je drugi spodbudni korak, ki povečuje možnost uspeha premirja, sklenjenega pred tednom dni v Minsku na pogovorih tako imenovane normandijske četverice. V soboto sta vojskujoči se strani že izvedli prvo izmenjavo vojnih ujetnikov: 139 ukrajinskih vojakov za 52 proruskih separatistov.

Obe strani skoraj sočasno potrdili dogovor
Ruski general Aleksander Lencov, ki nadzoruje uresničevanje v Minsku dogovorjenega premirja, je naprej sporočil, da so proruski separatisti podpisali odloke, v skladu s katerimi bodo težko orožje s fronte v celoti umaknili v dveh tednih.

Kmalu zatem je ukrajinski general Oleksander Rozmazin v Kijevu sporočil, da sta se obe strani ponoči dogovorili za umik težkega orožja. "Podpisani so bili dokumenti o začetku umika težkega orožja ob celotni frontni črti," je pojasnil ukrajinski general. Novico o umiku težkega orožja je potrdil tudi predstavnik ukrajinske vojske Pjotr Kanonik, prav tako so podpis potrdili separatisti.

Spopad za Debalceve zamaknil začetek umika
Vodilni predstavnik upornikov v samooklicani Ljudski republiki Doneck Eduard Basurin je poleg tega pojasnil, da bodo pred dejanskim umikom orožja izvedli "pripravljalna dela", tako da naj bi se "vidni" rezultati začeli kazati v torek. Ves proces naj bi končali 7. marca. Podobno je Kanonik dejal, da naj bi umik orožja stekel še danes in trajal približno dva tedna.

V skladu z dogovorom iz Minska naj bi se sicer usklajen umik težkega orožja z bojišča začel že pred dnevi, a se je izvajanje dogovora zaradi spopadov za strateško pomembno mesto Debalceve zavleklo. Proruski separatisti so v boju za prometno vozlišče porazili s treh strani obkoljene Ukrajince in jih tako prisilili k umiku in izgubi mesta, ki leži na glavni cestni in železniški prometnici med Doneckom in Luganskom.

Kršitve premirja pri Donecku in zlasti Mariupolu
Orožje na bojiščih jugovzhodne Ukrajine sicer ne miruje: v nedeljo zjutraj so v bližini letališča Doneck odmevale silovite topniške eksplozije. Popolnoma razrušeno letališče na severu glavnega mesta Donbasa so po večmesečnih srditih bojih pred mesecem dni prevzeli uporniki.

Prav tako se krepi zaskrbljenost zaradi pristaniškega mesta Mariupol, ki se hitro spreminja v še eno žarišče spopadov. Tudi od tam poročajo o obstreljevanju, Kijev pa trdi, da je proti mestu namenjenih 20 ruskih tankov.

Napad na spominski pohod v Harkovu
Hud incident se je zgodil v drugem največjem mestu na vzhodu Ukrajine v Harkovu. Na nedeljskem pohodu za mir se je v središču mesta zbralo okoli 500 ljudi, ko je odjeknila eksplozija. Po prvih podatkih ukrajinskih medijev so trije ljudje umrli, več deset pa je poškodovanih. Po navedbah predstavnice mestne policije je stekla preiskava o očitno "teroristični eksploziji". Kakšna naprava je eksplozijo povzročila, še ni znano

Pohod je potekal v spomin ljudi, ki so pred letom dni umrli ob februarski revoluciji na Trgu Majdan v Kijevu. Harkov je sicer sosed regij Doneck in Lugansk, toda v mestu, ki je oddaljeno 200 km od bojišč, so ukrajinske oblasti do zdaj ohranile mir in red.

Tisoči na spominskem pohodu v Kijevu
Tisoči na spominskem pohodu v Kijevu