Peterica obtoženih je zaprta v strogo varovanem zaporu Tihar, od koder so jo danes pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi prepeljali na okrožno sodišče. Foto: Reuters
Peterica obtoženih je zaprta v strogo varovanem zaporu Tihar, od koder so jo danes pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi prepeljali na okrožno sodišče. Foto: Reuters
Indija - protest proti posilstvu
Začenja se sojenje peterici. Foto: EPA
V Indiji je spolno nadlegovanje pogosto, po uradnih podatkih pa je tam ženska posiljena vsakih 20 minut. Foto: EPA
Kaos na indijskem sojenju osumljenih posilstva

Na sodišču Saket se je sicer že v soboto s predhodno obravnavo začelo sojenje peterici, ki ji ob obsodbi grozi smrtna kazen, zdaj pa so obtoženi tudi sedli na zatožno klop. AFP, ki navaja neimenovane vire, poroča, da naj bi bila dva izmed obtoženih pripravljena sodelovati s tožilstvom in nastopiti kot priči v zameno za milejšo kazen.

Okrožno sodišče Saket so morali sicer zapreti, saj so, potem ko so nekateri odvetniki glasno protestirali, ker sta se dva odvetnika z vrhovnega sodišča ponudila, da sodelujeta pri obrambi obtožene peterice, izbruhnili nemiri. Vsi odvetniki z okrožnega sodišča so namreč pred tem sporočili, da zavračajo obrambo obtoženih. Odvetnika vrhovnega sodišča sta nato ponudila svoje storitve, s pojasnilom, da "nikogar ne bi smeli obesiti brez poštenega sojenja".

"Nemogoče je bilo nadaljevati delo"
Težave v sodni dvorani so povzročali tudi domači in tuji novinarji, ki se nikakor niso mogli stlačiti v majhen prostor, ki so jim ga namenili za delo. Sodnica Namrita Aggarwal jih je zato pisno obvestila, da morajo vsi, ki niso povezani s primerom, zapustiti poslopje sodišča in na informacije počakati zunaj. "Postalo je povsem nemogoče nadaljevati sodni proces," je pojasnila sodnica in dodala, da so zaskrbljeni za varnost obtoženih.

Sodnica Aggarwalova je po koncu pojasnila, da so peterici predstavili obtožbe proti njim in kot datum naslednjega zaslišanja določili četrtek.

Izjava Tamare Vonta, poslanke PS-ja in predsednice Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti:
Komisija ostro obsoja nedavne dogodke v Indiji, kjer je za posledicami brutalnega posilstva umrla 23-letna ženska. Stopnja tovrstnega nasilja v Indiji dosega razsežnosti, ki so skrb vzbujajoče. Po podatkih policije naj bi bila samo v New Delhiju vsakih 14 ur posiljena ženska. Razlogi za omenjeno stanje so številni. Od zakoreninjene tradicije in pasivnosti organov pregona (predvsem policije) do pomanjkanja žensk. Slednje je, po nekaterih nedavno objavljenih podatkih, predvsem posledica načrtnega uničevanja ženskih zarodkov, do katerega v največji meri prihaja v Indiji, na Kitajskem, Armeniji, Azerbajdžanu ter nekaterih državah Balkana, med katerimi izstopajo Albanija, Kosovo in Črna gora. Zaradi tega v Indiji že živi sedem milijonov več dečkov kot deklic, kar pomeni rušenje naravnega demografskega ravnovesja med spoloma. V Albaniji se po omenjenih podatkih na 100 deklic rodi 112 dečkov, v Črni gori pa je to razmerje 100 proti 110. V Komisiji zato obsojamo tovrstno ravnanje in pozivamo pristojne - tako na ravni nacionalnih držav kot na ravni EU - k ukrepanju. Omenjene države JV Evrope so namreč med resnimi kandidatkami za vstop v Evropsko unijo.

Primer sicer že skoraj tri tedne pretresa Indijo in je v državi sprožil množične proteste in pozive h korenitim družbenim spremembam. Tožilstvo pravi, da imajo proti petim osumljencem trdne forenzične dokaze, in če bodo spoznani za krive, jim preti smrtna kazen. Okrutnega posilstva in umora je bil obtožen še šesti, a ker je še najstnik, ga bo obravnavalo sodišče za mladostnike.

Šesterica je 23-letno Džjoti Singh Pandej napadla 16. decembra na avtobusu in jo posiljevala skoraj eno uro, preden se jo skupaj z njenim fantom odvrgli z vozečega se avtobusa. Dekle je zaradi posledic zlorabe in poškodb (tudi z železno palico) umrla dva tedna pozneje, še prej pa je policiji povedala vse o prestanih grozotah.

Nov primer posilstva in umora
V indijski prestolnici New Delhi so medtem suspendirali štiri policiste, petega pa premestili zaradi pomanjkljive obravnave suma novega primera posilstva in umora. Oče domnevne nove 21-letne žrtve je za BBC povedal, da so njegovo hčerko skupinsko posilili. Njeno truplo so našli v soboto. Dva moška so aretirali, tretji osumljenec pa je pobegnil.

Žrtev je bila zaposlena v tovarni v Noidi, v predmestju Delhija, in je izginila v petek, ko se je vračala domov. Po navedbah njenega očeta se policija sprva sploh ni odzvala na prijavo o izginotju, češ da je "verjetno odšla s kom". Noida je zaradi primera že na nogah.

Kaos na indijskem sojenju osumljenih posilstva