"Obesite posiljevalce," zahtevajo protestniki kot tudi družina umrle 23-letne Džjoti Singh Pandej. Foto: EPA
Indija - protest proti spolnemu nasilju nad ženskami
Brutalno posilstvo na avtobusu je razburkalo Indijo in pod drobnogled postavilo stranpoti njene družbe: spolno nasilje, nepomoč soljudem, koruptivnost policije, pomanjkljivi zakoni ... Foto: EPA

"Ime ji je Džjoti Singh Pandej. Želimo, da svet izve njeno pravo ime. Moja hčerka ni naredila nič narobe, umrla je, ker se je branila. Ponosen sem nanjo. Razkritje njenega imena bo dalo pogum drugim ženskam, ki so preživele takšne napade. Našle bodo moč v moji hčerki," je britanskemu tedniku The Sunday People pripovedoval skrušeni oče Badri Singh Pandej.

Zakoni preprečujejo razkritje imena
Indijski zakoni o spolnem nasilju preprečujejo razkritje imena žrtev javnosti. Več tednov so oblasti tudi zatrjevale, da je to tudi želja svojcev para, ki je bil 16. decembra kruto ugrabljen, pretepen in okraden. Predvsem pa je šesterica moških na avtobusu več ur posiljevala 23-letno študentko fizioterapije, ki je zaradi posledic zlorabe (tudi z železno palico) umrla dva tedna pozneje.

Družina Singh Pandej se je v žalovanju umaknila v rojstno vas Billia v severnoindijski zvezni državi Utar Pradeš. 53-letni oče je privolil v intervju, ker želi predstaviti pogum svoj hčerke in vliti upanje indijskim ženskam, ki trpijo zaradi spolnega nasilja.

Hčerko odvrgli blizu očetovega delovnega mesta
Na usodni dan se je Badri pozno zvečer vrnil z dela na letališču, kjer dela kot letališki delavec, ki skrbi za prtljago. Žena Ajša je bila močno zaskrbljena, ker se hčerka Džjoti ob pol enajstih zvečer še vedno ni vrnila iz kina. "Klicala sva jo na prenosni telefon. A se ne ona ne njen prijatelj se nista oglasila. Četrt čez enajst sva dobila klic iz bolnišnice." Izkazalo se je, da so posiljevalci odvrgli hčerko le nekaj sto metrov od očetovega delovnega mesta.

Hčerkino pričevanje preboleče za očeta
V obširnem intervjuju je oče opisal, kako je družina izvedela za napad in kako je stala ob strani hčerki, ki se je bojevala za življenje. Džjoti je policiji podala dve izjavi, ki sta zdaj temelj obtožnice za umor proti peterici storilcev, medtem ko bo šestemu storilcu - 17-letniku - sojeno na ločenem procesu.

"Moja žena je bila vseskozi z njo, ko je pričala. Sam nisem zdržal. Potem mi je povedala, kaj se je zgodilo. Nimam besed. Vse, kar lahko rečem, je, da to ni človeško, to ni niti živalsko. Ti preprosto niso s tega sveta," je pretreseno pripovedoval oče žrtve. 48-letna mati Ajša vse od takrat neutolažljivo joka in je preveč pretresena, da bi govorila z britanskimi novinarji, ki so tudi spoštovali željo družine, da ne objavijo fotografije umrle Džjoti.

Kazen - obešanje za vse
O kazni ni dvoma - celotna družina želi, da bi vseh pet odraslih posiljevalcev obesili, kar je tudi kazen, ki jim grozi. "Smrt za vseh šest. To so pošasti. To mora biti v poduk družbi, ki ne sme nikoli več dopustiti kaj takšnega," je je bil odkrit Badri Singh Pandey. Obenem družina Singh Pandej upa, da bosta Indija in njena družba začeli bolj spoštovati ženske in da smrt njihove hčerke ni bila zaman.