Drugi obisk ameriškega predsednika Baracka Obame v Indiji do zdaj napoveduje pomembne strateške premike v Aziji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Drugi obisk ameriškega predsednika Baracka Obame v Indiji do zdaj napoveduje pomembne strateške premike v Aziji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Drugi obisk ameriškega predsednika Baracka Obame v Indiji do zdaj napoveduje pomembne strateške premike v Aziji. Indija in ZDA niso imele posebej dobrih odnosov, novi predsednik indijske vlade Narendra Modi pa je v osmih mesecih, odkar je prevzel krmilo vlade, potegnil nekaj pomembnih strateških potez, med katerimi je gotovo najbolj pomembno zbližanje z Washingtonom.

S tem poskuša indijska diplomacija omejiti predvsem naraščajoč vpliv Kitajske v Aziji, s katero ima odprta vprašanja meje. Trenutno poteka nekakšna zakulisna diplomatska bitka za Indijo. V New Delhiju se vrstijo obiski najpomembnejših državnikov. Septembra je bil na obisku kitajski predsednik Ši Džinping, decembra ruski predsednik Vladimir Putin, prejšnji teden pa japonski zunanji minister.

Indiji po novem orožje dobavljajo ZDA
Dejstvo, da so ZDA zamenjale Rusijo, ki je bila do zdaj tradicionalno najpomembnejšega dobaviteljica orožja Indiji, potrjuje, da se je Indija odločila za strateški premik v korist ZDA. Med nedeljskimi, kot poudarjajo agencije, zelo prisrčnimi pogovori, so se dogovorili o sodelovanju na področju miroljubne uporabe jedrske energije, danes pa bodo podpisali tudi 10-letni sporazum o sodelovanju na obrambnem področju.

Ker so ZDA tradicionalno največji prijatelj Pakistana, ki je poleg Kitajske največji indijski strateški tekmec oziroma celo sovražnik, v New Delhiju tudi tokrat ne bodo vrgli vseh jajc v ameriško košaro, ampak bodo poskušali iz obeh taborov, to je ameriško-japonskega in kitajsko-ruskega, iztržiti največ. To na primer potrjuje tudi dogovor, da bo kitajska zgradila v Indiji drugo najdaljšo hitro železniško progo na svetu.