Merklova, zaveznica Wulffa, je pozdravila izjavo predsednika. Foto: Reuters
Merklova, zaveznica Wulffa, je pozdravila izjavo predsednika. Foto: Reuters
Christian Wulff z ženo Bettino
Wulff si je s posojilom kupil novo hišo. Foto: Reuters

Wulff, soočen z vprašanji o svoji integriteti, je izrazil obžalovanje, da je njegovo ravnanje ustvarilo "napačen vtis". Na dan je namreč prišlo, da je leta 2008, ko je bil predsednik spodnjesaške vlade, prejel ugodno posojilo v višini pol milijona evrov od dolgoletne prijateljice, žene bogatega poslovneža.

Preden je lani postal nemški predsednik, so ga opozicijski poslanci povprašali, ali ima kakšne poslovne odnose z Egonom Geerkensom, nekdanjim zlatarjem in investitorjem, Wulff je povezavo zanikal, a ni omenil posojila Geerkensove žene. Wulff, izbira nemške kanclerke Angele Merkel za predsednika, zdaj trdi, da je odgovoril na postavljena vprašanja in da se mu ni zdelo potrebno omeniti posojila.

Priznal, da bi moral omeniti posojilo
"Zavedam se, da bi lahko dobili napačen vtis. To obžalujem," je nemški predsednik zapisal v izjavi, svojem prvem komentarju zadeve odkar je visokonakladni Bild poročal o posojilu in se v naslovu svojega članka spraševal, ali "je Wulff prevaral parlament?".

"Bilo bi bolje, če bi odgovoril ne le na postavljena vprašanja, temveč omenil tudi dogovor o zasebnem posojilu z gospo Geerkens, saj nisem imel in nimam kaj skrivati," je nadaljeval Wulff v izjavi. Denar je porabil za nakup nove hiše, odplačal pa ga je, še preden je postal predsednik, s pomočjo bančnega plačila.

Merklova pozdravila izjavo
Egon Geerkens je za časopis Süddeutsche Zeitung zatrdil, da zaradi dolgoletnega prijateljstva z Wulffom ni imel nikakršne finančne koristi in opomnil, da je v času posojila že opustil svoje poslovne dejavnosti. "Šlo je za povsem zasebno posojilo moje žene prijatelju," je dodal.

Merklova je pozdravila predsednikovo izjavo in izrazila svojo podporo Wulffu, novinarjem pa zatrdila, da "visoko ceni" njegovo delo. "Ta izjava je pomembna in verjamem, da pomaga pojasniti zadeve," je še povedala kanclerka.

"Ne izkazuje pravice uradu predsednika države, če se moraš vsako jutro, preden odpreš časopise, spraševati, ali bo v njih kaka zgodba o Christianu Wulffu, ki bi ga lahko postavila v neprijeten položaj," je menil Ulrich Maurer, član opozicijske Leve stranke, še preden je Wulff podal izjavo.

Ni deloval dovolj transparentno
Nemški predsednik se je na zgodbo o posojilu sprva odzval z molkom, njegov tiskovni predstavnik pa je zatrdil, da je "korektno odgovoril" na postavljena vprašanja. Naletel pa je tudi na kritike, ki trdijo, da Wulff v celotni zadevi ni deloval tako transparentno, kot se pričakuje od njega. Najpomembnejša vloga nemškega predsednika, ki ima predvsem ceremonialne naloge, je služiti kot moralna avtoriteta.

Wullf je bil za nemškega predsednika izvoljen junija lani, potem ko je njegov predhodnik Horst Köhler nepričakovano odstopil zaradi kritik nemške javnosti, ki jih je sprožil s svojimi izjavami, da je gospodarske interese države treba zaščititi tudi z vojaškimi operacijami in da je nemška vojska v Afganistanu tudi zaradi tega.