ZDA, kot kaže, spreminja tudi politiko do Irana. Foto: Reuters
ZDA, kot kaže, spreminja tudi politiko do Irana. Foto: Reuters
Iran
Iran in šest svetovnih sil so jedrski dogovor leta 2015 dosegli po več kot desetletju pogajanj. Foto: Reuters

"Iran brez nadzora bi lahko šel po isti poti kot Severna Koreja, s seboj pa bi potegnil še preostali svet," je Tillerson zapisal v pismu ameriškemu predstavniškemu domu. ZDA sicer priznavajo, da Iran spoštuje zaveze, kot jih določa dogovor o jedrskem programu iz leta 2015, a je predsednik Donald Trump vseeno nedavno ukazal vnovično proučitev sporazuma. Spomnimo, Trump je med predsedniško kampanjo sporazum z Iranom označil za "najslabši dogovor vseh časov".

"Konec potrpežljivosti"
Vodja ameriške diplomacije je v pismu zagrozil, da ZDA v času Trumpove administracije z Iranom ne bodo več vodile "politike strateške potrpežljivosti", podobno kot je ne bodo v odnosu do Severne Koreje. Kot je še zapisal, bo usoda ameriške udeležbe pri sporazumu, s katerim se je Iran v zameno za odpravo sankcij odpovedal razvoju jedrskega orožja, znana po koncu revizije vladne politike do Irana, ki trenutno poteka. Tillerson je Iran še obtožil spodkopavanja ameriških interesov v Libanonu, Iraku, Siriji in Jemnu.

Teheran se na njegove besede še ni odzval, je pa uradni Iran v preteklosti večkrat zagotovil, da ne skuša razviti jedrskega orožja.

Washington: Sporazum ne dosega cilja Irana brez jedrskega orožja
Sporazum naj bi bil po mnenju Washingtona slab, ker ne dosega cilja Irana brez jedrskega orožja, ampak le odlaga ambicije Irana, da postane država z jedrskim orožjem. Trump je med kampanjo grozil z odstopom od sporazuma ali z novimi pogajanji, za katere preostale udeleženke - Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija - ne kažejo zanimanja.

Po volilni zmagi je umiril retoriko in od sporazuma še ni odstopil, čeprav Tillersonova izjava kaže, da želi Trump ohraniti oster odnos do Irana.

Zunanji minister Zarif: Gre za oguljene obtožbe
Na ameriške obtožbe o "destabilizaciji regije" se je odzval iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je na Twitterju zapisal, da "oguljene obtožbe ZDA ne morejo prikriti njihovega priznanja, da Iran izpolnjuje jedrski sporazum". Zarif je v tvitu še dodal, da je iransko izpolnjevanje sporazuma prisililo administracijo ameriškega predsednika Trumpa, da je "spremenila smer in izpolnila svoje obveznosti".

Obama dogovor pozdravil
Jedrski dogovor je Iran s šesterico velesil dosegel julija leta 2015. Takratna administracija predsednika Baracka Obame je sporazum pozdravila kot zmago diplomacije. Dogovor je predvideval 98-odstotno zmanjšanje zalog urana v državi v zameno za opustitev naftnih in finančnih sankcij nad Iranom. Ko je mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) ugotovila, da je Iran primerno omejil jedrske dejavnosti, so podpisnice dogovora sankcije ukinile.