Namesto da bi postala voditelja 5. generacije partijskih voditeljev Kitajske, sta zdaj Gu Kajlaj in Bo Šilaj postala simbol zlorabe oblasti. Foto: Reuters
Namesto da bi postala voditelja 5. generacije partijskih voditeljev Kitajske, sta zdaj Gu Kajlaj in Bo Šilaj postala simbol zlorabe oblasti. Foto: Reuters
Sodišče v Hefeju, Kitajska
Kitajska spletna javnost je večinoma ni zadovoljna s kaznijo sodišča v Hefeju, saj so morilci na Kitajskem običajno usmrčeni. Foto: EPA

Smrtna kazen z odložitvijo v kitajskem kazenskem sistemu dejansko pomeni spremembo prvotne kazni v obsodbo na dosmrtno ječo. V tem primeru bo Gu Kajlaj že po 14 letih zapora imela pravico do pogojnega izpusta.

Na procesu priznala umor Heywooda
Kazen v izredno odmevnem procesu je bila izrečena v ponedeljek. Na enodnevnem sojenju 9. avgusta je Gu Kajlaj priznala zastrupitev britanskega poslovneža Neila Heywooda. Motiv za smrtonosni obračun z družinskim prijateljem in poslovnim partnerjem naj bi bila Heywoodova grožnja sinu zakoncev, ki je študiral v tujini.

Mož odstavljen in umaknjen v osamo
Bo Šilaj
je bil partijski vodja v gospodarsko močnem mestu Čongčing in se mu je ob jesenski predaji oblasti novi generaciji obetal sedež v 9-članskem politbiroju v Pekingu, ki dejansko drži oblast na Kitajskem.

Po izbruhu afere je bil Bo Šilaj odstavljen zaradi "kršitve partijskih pravil" in ga ni bilo več videti v javnosti. Med procesom njegovo ime ni bilo nikdar omenjeno v povezavi s kriminalnimi dejanji, niti z naklepanjem umora niti v povezavi z njegovim prikrivanjem, vseeno pa Bo Šilaj velja za padlega politika.

Afero razkril pobegli policijski poveljnik
"To je bil velik kamen okoli mojega vratu, ki me je težil več kot pol leta," je v priznanju dejala Gu Kajlaj, o čemer so obsežno poročali vsi režimski mediji, medtem ko tujim dopisnikom ni bil omogočen dostop do hitrega sojenja, le predstavniki britanskega veleposlaništva so se ga lahko udeležili.

Afera, ki je uničila enega izmed voditeljev Kitajske, je izbruhnila 6. februarja, ko se je na konzulat ZDA v Čengduju zatekel poveljnik mestne policije Lijun Vang in razkril, da Bo in njegova žena prikrivata umor britanskega poslovneža. Mesec dni zatem je bil Bo Šilaj odstavljen, nekaj tednov pozneje pa je bila aretirana Gu Kajlaj.

Zdaj je kazen za ženo znana, kaj čaka Bo Šilaja, pa ostaja uganka. Njegova usoda je v rokah kitajske partije.