Starodavno mesto L'Aquila in številne okoliške vasi so bile močno poškodovanev potresu spomladi 2009. Foto: EPA
Starodavno mesto L'Aquila in številne okoliške vasi so bile močno poškodovanev potresu spomladi 2009. Foto: EPA

Obtožnica navaja, da so pri oceni pomena manjših predpotresnih sunkov, ki so pol leta pred uničujočim potresom stresali L'Aquilo, podali nenatančne, nepopolne in nasprotujoče si ocene ter nemarnosti in neprevidnosti.

Za sedem obtožencev je še posebej obremenjujoče poročilo Komisije za velika tveganja, v katerem je ta le teden dni pred potresom z magnitudo 6,3 navajala, da je malo verjetno, da bi večmesečni šibkejši potresni aktivnosti sledil velik potres. V poročilu so sicer dodali, da tega tudi ni mogoče izključiti.

50 tožnikov zahteva 50 milijonov evrov
Ker naj prebivalcev ne bi ustrezno opozorili pred nevarnostjo potresa in ker se ti zato niso pravočasno umaknili na varno, zdaj okoli 50 tožnikov, med njimi tudi občina L'Aquila, zahteva 50 milijonov evrov odškodnine. Obtoženim grozi tudi do 15 let zaporne kazni.

Prvi dan sojenja je bil prisoten le eden izmed sedmih obtožencev, med katerimi so nekateri najbolj spoštovani geofiziki v Italiji in člani civilne zaščitne agencije. "Menim, da je pomembno, da sem tukaj, ker je to moja država. Hotel sem tudi poudariti profesionalnost in kakovost drugih javnih uslužbencev," je dejal Bernardo De Bernardinisi, nekdanji podpredsednik tehničnega oddelka agencije za civilno zaščito.

"Znanosti ni mogoče soditi"
Odvetnik enega izmed obtožencev, profesorja fizike na Univerzi Genoe Claudia Eva, je dejal, da se je sojenje začelo na zelo šibkih temeljih. "Znanosti ni mogoče soditi," je dejal odvetnik Alfredo Biondi.

Ustanovitelj združenja 309 mučenikov Vincenzo Vittorini, ki je v potresu izgubil ženo in hčerko, upa, da bo sojenje izboljšalo način sporočanja stopnje tveganj v podobnih primerih.

Sodni proces je požel veliko zanimanja tudi v tujini, še posebej med znanstveniki. Več kot 5.000 znanstvenikov je lani pisalo italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu v podporo italijanskim kolegom, češ da velikih potresov ni mogoče napovedovati.

Sojenje se bo nadaljevalo 1. oktobra.