Svet
Mark Zuckerberg
Zuckerberg se je tudi pred senatnima odboroma opravičil za zlorabo podatkov 87 milijonov uporabnikov Facebooka. Foto: EPA
VIDEO
Zuckerberg zaslišan v senatu

Dodaj v

Zuckerberg se je pred senatnima odboroma opravičil za zlorabe podatkov

V sredo bo nastopil pred odboroma za energijo in trgovino
10. april 2018 ob 22:02,
zadnji poseg: 10. april 2018 ob 22:10
Washington - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Izvršni direktor in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg se je pred odboroma ameriškega senata opravičil za zlorabe osebnih podatkov milijonov uporabnikov spletnega velikana.

"To je bila moja napaka in žal mi je," je dejal v pripravljenem govoru. "Potrebovali bomo nekaj časa, da naredimo vse spremembe, ki jih moramo, ampak sem odločen, da jih bomo naredili prav," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zuckerberg.

Vodja Facebooka je nastopil na skupni seji odborov senata za pravosodje in za trgovino, v sredo pa bo nastopil še pred odboroma predstavniškega doma za energijo in trgovino. Glede na napovedi številnih kongresnikov ga čaka trdo izpraševanje.

Zuckerberg je v kongres prišel sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani Donalda Trumpa. Večina, okoli 70 milijonov teh uporabnikov, naj bi bilo Američanov.

Kot je dejal Zuckerberg, nima podatkov o tem, da bi Cambridge Analytica hranila podatke v Rusiji. Dejal je tudi, da ne ve, ali Facebook zbira podatke o telefonskih klicih mladih med 13. in 17. letom starosti. Dodal je, da bo senatu posredoval več informacij.

Glede pregleda aplikacij zunanjih razvijalcev je dejal, da bi to lahko obsegalo "na desettisoče aplikacij".

Ljudje se ne zavedajo obsega zbiranja podatkov
Sopredsedujoči skupni seji senatnih odborov, Charles Grassley, je dejal, da je škandal s Cambridge Analytico "jasna zloraba zaupanja potrošnikov in zelo verjetno nepravilen prenos podatkov". Razkritje zlorabe podatkov "je razkrilo, da potrošniki morda ne razumejo popolnoma oziroma se ne zavedajo širine, koliko njihovih podatkov se zbira, ščiti, prenaša, uporablja in zlorablja", je pojasnil.

Dodal je še, da bo imel senatni odbor za pravosodje še ločeno sejo, na kateri bo preučil dejanja podjetja Cambridge Analytica "in druga vprašanja glede varovanja osebnih podatkov".

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
RESNICA
# 10.04.2018 ob 22:17
Kolko pa bo plačal tem nekaj miljonov ljudi, katerih zaupanje je zlorabil???

Ljudje morajo vložiti tižbe in tega prepotentnega tipa sleči "do gat" - ima denar - pridobljen tudi s pomočjo zlorab.

Skupinske tožbe, kot v primeru VWja. Tudi tam je bilo zlorabljeno zaupanje ljudi.
ajvard
# 10.04.2018 ob 22:59
neverjetno je to gledati v živo!

kako drugačen pristop. kakšna pripravljenost senatorjev/postavljavcev vprašanj.
in kako ponižno priča izpoveduje.

pa to se resno dela.

da ne govorim o medijih, ki analizirajo vsako besedo. tu so nepredstavljive "naše navade" v smislu: "se ne spomnim, enak dogovor..."

to je drug svet, kot je naš. in vi se smejite ZDA?
Sebastjan666
# 10.04.2018 ob 23:04
Zahodni skorumpirani politiki in kvazi elitni mediji (večina itak v lasti enih in istih oligarhov) se nekaj hudujejo, ker je na madžarskem šel v maloro neki časopis, ti isti, pa seveda nočejo razgaliti koruptivnega sistema katerega del so - imamo 1000e medijev (glavno da imamo kvantiteto, če že nimamo kvalitete), pa nihče ne piše o tem o čemer sem pisal že nekaj krat:

Facebook......Wall street NSA/CIA orodje.....

Pa si poglejmo Zuckerbergove sodelavce:
Sheryl K. Sandberg - COO Facebook - članica Wall street Council on Foreign Relations, v The Walt Disney Company, v vodstvu Women for Women International, v vodstvu Center for Global Development.....članica elitne bratovščine Phi Beta Kappa, Brookings Institute. Njen mentor je bil Larry Summers (član Council on Foreign Relations,
Brookings Institution, član Center for Global Development, član Trilateral Commission, glavni ekonomist World Bank, Bilderberg Group..... Delala s Sammersom na ministrstvu za finance.

In kje je delala pred tem? Na Googleu - še enem podjetju, ki ima vodstvo iz Council on Foreign Relations oz. Wall street CIA/NSA.......
In kot pripadnica wall street liberalne struje je pomagala ustanoviti filantropsko Google.org :)

Donald E. Graham - v direktorskem odboru - bil na zasedanju Bilderbergov 2009, 2010;bil v odboru za Pulitzer Prize , predsednik Graham Holdings Company, generalni direktor The Washington Post Co.

Pa poglejmo Google oz. Alphabet Inc.
Ruth Porat Chief Financial officer - v direktorskem odboru Council on Foreign Relations, v vodstvu Bretton Woods Committee (več ali manj osebje iz Council on Foreign Relations in Pilgrims Society), delala za Morgan Stanley (bančni del Council on Foreign Relations), v vodstvu Brookings Institution... itd itd

Google oz. Alphabet pa spada pod Council on Foreign Relations korporacije

John L. Hennessy - predsednik Alphabet Inc
Nadomestil Condoleezzo Rice pri Provost iz Stanford University. Riceova je članica Council on Foreign Relations, Phi Beta Kappa Society ...
Henessy je v vodstvu Gordon and Betty Moore Foundation - Gordon Moore je tesno povezan z Conservation International (vodstvo in ustanoviteljji so člani v Council on Foreign Relations, kot je recimo Roger Altman, Peter Selingmann, William B. Harrison, Jr, James D. Wolfensohn ....)

Eric Schmidt - bil izvešni predsednik Goole in Alphabet Inc
član Council on Foreign Relations, bil v vodstvu Carnegie Mellon University, Apple, Princeton University. V vodstvu Institute for Advanced Study, Khan Academy, in The Economist. Bil na zasedanjih Bilderbergov

Jared Cohen - Google
član Council on Foreign Relations (focusing on counter-radicalization), delal z Condoleezza Rice (CFR) in kasneje z Hillary Clinton (CFR). Je bil prejemnik Rhodes Scholarship (Bill Clinton,J. William Fulbright (danes imamo po njemu multi-kulti Fulbrightove štipendije), Dean Rusk, John Templeton, James Woolsey......), član v Hoover Institution....
HOR
# 10.04.2018 ob 22:42
"...Zuckerberg se je pred senatnima odboroma opravičil za zlorabe podatkov..."
Ja, ja...
RICK
# 10.04.2018 ob 22:55
Vsaj deluje tako, da se fanj trese pred senatom.
Nikec3
# 10.04.2018 ob 23:09
Mark zgleda kot da malce slabše spi zadnje dni.
pero5
# 10.04.2018 ob 23:40
A daj no, glavni igralci za volitvami v ameriki so sponzorji z vso možno umazano in krvavo zgodovino, a njih skrbi da bodo zlobni rusi zakupili denar za oglase na FB. Groza.

Amerišk senat mogoče res zgleda za par lig bolj kredibilen kot naši klovni v štali, ampak bedarije pa še vedno stresajo take, da človeka boli glava.
ajvard
# 10.04.2018 ob 23:15
Mark zgleda kot da malce slabše spi zadnje dni.

in prav je tako.
ne pa pri nas, ko je to nek opravek med malico in kosilom. kjer boš itak aroganten.

ne gre tukaj tako. pri nas toliko korektne politične debate ne doživimo v celem mandatu, kot jo oni na enem zaslišanju.
mb128
# 10.04.2018 ob 22:15
Samo opravičilo?! Hja zelo poceni jo bo odnesel če bo ostalo pri tem! Sicer pa je vsaj nastopil čas, da se omrežja a la fb ukinejo. Pravzaprav bi se moral vsaj prenoviti celoten internet če že ne na novo postaviti na čisto drugih osnovah!
Ja pardon, vem to so moje mokre sanje, ki so diametralno nasprotne željam ali celo zahtevam oblastnikov. Dejstvo pa je naslednje. Če bi se moje mokre sanje uresničile bi raznorazni vpn in ostale megle postale povsem odveč in romale na smetišče internetne zgodovine!
Ples
# 10.04.2018 ob 23:19
Dejal je tudi, da ne ve, ali Facebook zbira podatke o telefonskih klicih mladih med 13. in 17. letom starosti.

Možno, da res ne ve - mislim, že čisto fizično je skoraj nemogoče, da bi en samcat človek lahko imel totalno pod nadzorom to gigantsko industrijo podatkov, ki jo je ustvaril. Pod njim je en kup ljudi, ki delajo še svoje biznise zraven ...

Ko je Zuckerberg ustvaril FB, je bil tako mlad, da ni šans, da bi razumel in predvidel vse vidike svojega početja - matematično mogoče, ampak vsebinsko, sociološko, politično, tudi poslovno, pa nikakor.
Kauko
# 10.04.2018 ob 23:17
Sprenevedanja toliko iz vseh strani da ti slabo postane. Ljudje pa spet ovce kot ovce.
Ples
# 10.04.2018 ob 23:09
Res je nekam bled na fotki, slabo zgleda.
Nekako ne verjamem, da bi tako zelo dobro igral to obžalovanje in skesanost ... čeprav, nikoli ne veš.
V Sloveniji smo se čisto preveč navadili na nonšalanco in diletantstvo v takih primerih, tako da verjamem, @ajvard, da je zanimivo gledat.
RESNICA
# 10.04.2018 ob 22:22
Nasploh se pa vprašam, kakšne finančne in kriminalne aktivnosti bodo Države podvzele proti tako očitni zlorabi - kaznivemu dejanju.

V državah, kjer dejansko vlada pravica prava, bi morali biti ukrepi proti njemu kot CEOtu in tudi proti firmi ostri.

Odvzem vseh pravic, zaplemba harwara, pregled itd... Vodilni pa bi morali v pripor, saj obstaja ponovitvena nevarnost.
slaya
# 10.04.2018 ob 23:16
Neverjetno. Da ima človek milijarde, nima pa frizerja.
neprilagojen
# 10.04.2018 ob 23:14
https://www.youtube.com/watch?v=iwvFD_A5
QeQ

https://www.youtube.com/watch?v=6CJwwjs_-GYgre888
# 11.04.2018 ob 07:35
Javno objavljeno, da je Cambridge Analytica izkoriščal podatke, on pa govori o Rusih. Zakaj le. Ker se je tako lahko izmazal resni kazni. Njihovim je uporaba podatkov v takšne namene dovoljena.
toreksreda
# 10.04.2018 ob 23:56
CE JIH NEBI MOTILO TO DA IMAJO MANJ KONTROLE PRI VOLITVAH SE O TEM DANES SPLOH !!!! NEBI POGOVARJALI ::::

ce pa bi Facebook ravnal najbol pravilno pa bi mi imeli iz teh podatkov take koristi da se nam se sanja ne.... tako da dragi uporabniki varovanje podatkov gor ali dol, nikol pri teh korporacijah ne boste na prvem mestu
SMERŠ
# 10.04.2018 ob 23:47
bo kdo tožil Suckerberga
pero5
# 10.04.2018 ob 23:18
Pči rdeče ali joka ali je našmrkan.
Prej bi rekel, da od pomanjkanja spanja.

Sicer pa so tipa vzeli za grešnega kozla nad katerim se sedaj senat izzživlja, tudi s popolnoma butastimi pravnimi vprašanji, za katere on sam ne more bit pravi naslov - tip ima tisoče sodelavcev, strokovnjakov z različnih področij, s katerim skupaj razvija produkte, tukaj pa ga vsak vrta okoli svojega specifičnega področja. Še najbolj smešno je to, da so verjetno že prej FB uporabljali za zbiranje podatkov, po tem procesu ga bodo pa še bolj. Ampak danes se morajo pa pokazat, kako so zaskrbljeni nad varnostjo uporabnikov... holy moly.
malikaliber
# 11.04.2018 ob 05:58
Saj je ukradel tudi ime za Face book od kolega iz faksa, ki je na univerzi prvi zasnoval omrežje s tem imdnom. Pa ga kolega ni tožil, pa tudi nič nima od tega... Drgač pa FBook + Instagram= FBI.... Ovce pa kar talajte svoje podatke...!
smradulja
# 10.04.2018 ob 23:28
Nej si slovenski veljaki pogledajo kako izgleda prevzemanje odgovornosti.
nosa
# 10.04.2018 ob 23:22
Ena skupna tožba, pa je bolje kot vse ostalo..... Naj g. "mulc" končno plača.......
CarlosNorris
# 11.04.2018 ob 11:29
Haha @ajvard-a je najbrž šokiral nivo angleščine ker je navajen sitcom-e gledat, sigurno ne 'pripravljenost' senatorjev. Te geriatrični prdci (to je šele šokantno kako nereprezentativen je senat dejanskega stanja Amerike, sami prastari beli prdci) so imeli na voljo po 5 minut pa večini ni jasno kaj je facebook, kaj šele kaj je problem fb-ja in za kaj je Zuckerberg pred njimi (nekaj v zvezi z Rusijo če so Demokrati, cenuriranje desničarjev če so Republikanci). Čisti prazen teater, cirkus.
janez123
# 11.04.2018 ob 09:21
Dragi moji kritik FBja in , ki so zlorabljali te podatke. Med drugim tudi celotna naša vlada, ki je pravzaprav nastala s pomočjo te-iste zlorabe podatkov....

O teh zlorabah smo zadnja leta lahko redno prebirali v rednih strokovnih publikacijah in so bile omenjene kot "reševanje sveta", saj so od zlorabe najbolj profitirali "good guys". Torej Obama, Hillary itd. Isto ekipo je najel naš SD in s pomočjo te tehnologije je nastala naša Razdružena Levica... članke o te m lahko beremo tudi na mmc. Edini ekces je bil neprostovoljno izvajanje psiholoških raziskav na miljonih, ki so neprostovoljno sodelovali v raziskavah kako nadzirati misli ljudi. Glavni promotor je bil FB.

Ne smemo pa pozabiti, da smo Slovenci prav v vrhu strokovnjakov manipulacij množic. Študij obvladovanja omrežij temelji na uporabi programske opreme, ki je bila v konec 80tih razvita v Sloveniji. Udba je verjetno ena od tistih organizacij, ki je postavila temelje sodobnim načinom obvladovanja množic, omrežij....

Kar spomnite se protestov. Preden kažete s prstom na FB počistite pred svojim pragom in se nehajte obnašat kot navadne OVCE, ki nasedejo prav na vsako foro, ki jo lansirajo mediji.
Springbok
# 11.04.2018 ob 08:41
Kako Suckerbergu ne paše kravata.

Facebook je bil, prihodnosti pa nima več.

Suckerberg pa naj uživa s svojimi miljardami, in se umakne na kak tropski otok. Ideja je bila dobra, izvedba pa zanič.
Binder Dandet
# 11.04.2018 ob 08:15
Marsikaj bi verjel. Ampak da ne ve, katere podatke zajema FB, pa ne verjamem.
Tao3
# 11.04.2018 ob 08:00
Ogabno. Še kar laže ...
sosman
# 11.04.2018 ob 07:24
Ampak Rusi! Ueee ueee...
opat
# 11.04.2018 ob 06:38
Kaj oprosti? Odpri denarnico pa plačat odškodnino.
KLIPAN
# 11.04.2018 ob 06:26
"Zuckerberg je v kongres prišel sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani Donalda Trumpa."

Najprej so bili Rusi krivi, sledile so sankcije......na koncu se seveda kot vedno do sedaj izkaže, da so krivi-Ameri in Britanci.
Dve leti pa smo poslušali samo o tem , kako so Rusi vplivali na ameriške predsedniške volitve.

Se sploh zavedamo, kako nam Amero&Nato mediji lažejo?
To , kar se dogaja sedaj v medijih je 100x hujše kot v času komunizma.
boro007
# 11.04.2018 ob 05:38
@ajvard

neverjetno je to gledati v živo!

kako drugačen pristop. kakšna pripravljenost senatorjev/postavljavcev vprašanj.
in kako ponižno priča izpoveduje.

pa to se resno dela.

da ne govorim o medijih, ki analizirajo vsako besedo. tu so nepredstavljive "naše navade" v smislu: "se ne spomnim, enak dogovor..."

to je drug svet, kot je naš. in vi se smejite ZDA?


To je vse res... Pred zaporom jih pa rešita denar in poznanstva, prav tako kot pri nas.
boro007
# 11.04.2018 ob 05:36
Kot je dejal Zuckerberg, nima podatkov o tem, da bi Cambridge Analytica hranila podatke v Rusiji. Dejal je tudi, da ne ve, ali Facebook zbira podatke o telefonskih klicih mladih med 13. in 17. letom starosti. Dodal je, da bo senatu posredoval več informacij.

Se pravi v vsem tem je skrb le če so podatki shranjeni v Rusiji? Zdaj je pa tale strah pred rusi res zašel še globje kot med hladno vojno... In "news flsah" amerika, za nos vas vlečejo vaši lastni oligarhi.

In to da ne ve ali FB zbira podatke o klicih mladih med 13. in 17. letom... Seveda zbira, mislim da ne obstaja algoritem, ki bi podatke zavračal. Vsak podatek je dober podatek, nikoli ne veš kdaj ga lahko unovčiš, vendarle bodo ti najstniki nekoč odrasli in FB misli na lastno prihodnost. To da ne ve pa ne verjamem, s sprenevedanjem je potrdil da ve, le ne sme priznati.

In kršili so zakon, priznal je krivdo... Torej čakamo samo še božička, al kako?
Ples
# 11.04.2018 ob 02:13
@KovacevaKobila
Mislim, da je bilo Zuckerbergu že od samega začetka jasno, kakšno moč pomenijo te informacije ... in da so posamezniki, podjetja, stranke, vlade itn. pripravljene mastno plačati za takšne podatke.

Jah, to že ... ampak to po moje še vseeno nekako spada v sfero 'matematičnega', tehnicističnega, materialnega.
Ne vem, lahko da sem čisto po žensko padla na to fotko, na kateri zgleda kot en bogi revež, lahko pa, da imam malo tudi prav - da si pač vseh dimenzij takrat ni mogel predstavljati in mu je malo ušlo iz rok.
Sicer pa ni važno, dejstva so dejstva. Zlorabe so bile. In se zelo verjetno dogajajo tudi ta trenutek.

Vprašanje: Bi bilo bolje FB zapreti?
Po moje se to ne bo zgodilo. Niti nisem ziher, če bi to kaj bistvenega spremenilo. Ljudje uživajo v virtualnih druženjih in če ne FB, pa kaj drugega.
Vsekakor pa bi FB moral fasat eno konkretno kazen, en konkreten nadzor in eno konkretno omejitev izrabljanja davčnih oaz in drugih cukrov 'prostega trga'.

Predvsem pa bi bilo dobro, da bi bila tale konkretna zgodba o zlorabah FB še večja, še bolj po vseh medijih, še bolj na očeh - toliko, da kritična masa ne bi več tako zlahka nasedala na oglase, zakrinkane oglase in fake news.
slovenc pa pol
# 11.04.2018 ob 01:57
Obrazna knjiga...maha mi za njo
Harmonist
# 11.04.2018 ob 01:25
Ste pozabili napisat, da je bila tema tudi cenzura konzervativcev. Par dni nazaj so ukinili račun Diamond&Silk, trumpovi temnopolti podpornici, zaradi 'comunnity safety'.
FB je le del medijskega kompleksa globalistov, ki imajo svojo agendo, zoper katero ne pomagajo nobene volitve.
Kaj pa ti tle
# 11.04.2018 ob 01:17
Opravičil se je!
HOR
# 11.04.2018 ob 01:16
To je samo predstava za javnost. Tip še naprej laže kakor pes teče...
Lie-book
KovacevaKobila
# 11.04.2018 ob 00:46
Ko je Zuckerberg ustvaril FB, je bil tako mlad, da ni šans, da bi razumel in predvidel vse vidike svojega početja - matematično mogoče, ampak vsebinsko, sociološko, politično, tudi poslovno, pa nikakor.

Mislim, da je bilo Zuckerbergu že od samega začetka jasno, kakšno moč pomenijo te informacije ... in da so posamezniki, podjetja, stranke, vlade itn. pripravljene mastno plačati za takšne podatke.

Socialno omrežje oz. 'povezovanje ljudi' je čudovita pretveza, da ti ljudje prostovoljno odstopijo na kupe osebnih podatkov. Nekoč bi se takšni organizaciji reklo obveščevalna služba.

Zuckerberg je v bistvu sodobni J. Edgar Hoover.
tureavanture
# 11.04.2018 ob 00:38
nima pojma
brain2k
# 11.04.2018 ob 00:10
"Zuckerberg je v kongres prišel sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani Donalda Trumpa"

Se vidi da je avtor tega članka nepoučen, saj nikjer ni omenil, da je podjetje Cambridge Analytica pridobilo podatke od Facebooka za potrebe kampanje Baracka Obame. Facebook jim je takrat, z veseljem dal dostop do facebook uporabnikov, vse za to, da bi bil izvoljen Obama - in uspelo jim je. Nato je Facebook onemogocil dostop do novih podatkov. No, pri zadnjih volitvah za predsednika ZDA pa je to podjetje sodelovalo z Donaldom Trumpom, na voljo pa so imeli le stare podatke, ki so jih pred x leti pridobili za potrebe Obame, novih podatkov pa ne. In sedaj se zgovarjate na Trumpa ? Saj clovek ne more verjeti.
dharma
# 10.04.2018 ob 23:54
"Ne prodajamo podatkov, ampak omogočamo advertajzerjem, da njihova vsebina doseže ciljno vsebino." Bravo zuki, dobro so te natrenirali.
Blumi
# 10.04.2018 ob 23:19
Mater se mu je čelo zvišalo!
Springbok
# 11.04.2018 ob 08:49
Zakaj so v ZDA preiksovalne komsije tako učinovite:

57 od 100 senatorjev je pravnikov.
169 od 435 članov predstavniškega doma je pravnikov.

Jasno, da znajo voditi preiskovalne komisije.

0.4 odstotka preivalcev ZDA je pravnikov, v obeh odmovih kongresa pa 41% članov pravnikov.
Normalno, da se Cukerbergu, kljub vsem njegovim milijradma, tresejo hlače
martin112
# 10.04.2018 ob 23:21
In ti ljudje sedijo v senatu? Ne morš verjet :)
HOR
# 11.04.2018 ob 02:22
Tip je še samo lutka, ki lahko kasira, tajne službe mu pa določijo kako in kaj...
Kazalo