Zaradi začasnega zaprtja volišč so volitve v Tržiču podaljšali za eno uro. Foto: BoBo
Zaradi začasnega zaprtja volišč so volitve v Tržiču podaljšali za eno uro. Foto: BoBo
V Tržiču še niso našli glasovnic

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da ni nihče vlomil v prostor, kjer so bile shranjene glasovnice, da pa je vanj imelo dostop več oseb. Policisti tako trenutno zbirajo vsa potrebna obvestila ljudi, ki so imeli ključ od prostora, kjer so bile glasovnice, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Neuporabljene glasovnice označili
Predsednica tržiške okrajne volilne komisije (OVK) Nevenka Hafner pa je pojasnila, da so po prijavi suma tatvine neuporabljene glasovnice označili s podpisi članov OVK-ja in žigom. Na voliščih po ponovnem odprtju niso zaznali uporabe neoznačenih glasovnic. Preverili so tudi število vseh glasovnic in niso odkrili nobenih odstopanj, je dejala.

Je pa Hafnerjeva že v nedeljo dopuščala možnost, da je glasovnice nekdo založil. Danes pa je dodala, da je logistika volitev v rokah strokovne službe upravne enote, torej tudi hranjenje in varovanje dokumentov. V konkretnem primeru člani volilne komisije niso imeli lastnih ključev za vstop v prostore. Pogrešane glasovnice naj bi bile sicer del rezerve. Manjši del namreč hranijo, če bi jih na katerem volišču iz kakršnega koli razloga zmanjkalo.

"V Tržiču niso bili spoštovani vsi standardi"
Direktor državne volilne komisije Dušan Vučko pa je povedal, da so pravila delovanja OVK-ja jasna, predsednica pa je odgovorna za njihovo spoštovanje. Dodal je, da po prvih poročilih v Tržiču niso bili spoštovani vsi standardi, ni pa mogel govoriti o podrobnostih. Poudaril je, da so na DVK-ju po obvestilu tržiške volilne komisije o stotih pogrešanih glasovnicah z ukrepi zagotovili legitimnost volitev in preprečili možnost zlorabe ali kršitev.

Volitve se na posameznih voliščih lahko zaradi objektivnih razlogov, kot so na primer poplave, sicer podaljšajo največ do 23. ure, je pojasnil Vučko, ki meni, da je bilo enourno podaljšanje volitev v Tržiču zaradi začasnega zaprtja volišč ustrezna rešitev. Podobnega zapleta na državnozborskih volitvah sicer ne pomnijo.

V Tržiču še niso našli glasovnic