Predsednik države je volivke in volivce pozval, da se udeležijo volitev. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik države je volivke in volivce pozval, da se udeležijo volitev. Foto: MMC RTV SLO

Na tokratne volitve se prvič v samostojni Sloveniji odpravljamo predčasno. Tudi to govori o posebnih okoliščinah, ki jih označuje svetovna gospodarska in finančna kriza, največja po drugi svetovni vojni, je v nagovoru pred predčasnimi volitvami v državni zbor dejal predsednik države Danilo Türk.

Dodal je, da Slovenija krizo občuti tako zaradi tesne vpletenosti v svetovni gospodarski sistem kot tudi zaradi lastnih napak in pomanjkljivosti. Türk meni, da mora država prenoviti gospodarske temelje, utrditi socialne temelje, izboljšati raven politike in kultivirati javni govor in javno delovanje.

Odgovornost tistih, ki bodo po volitvah prevzeli zakonodajno in izvršno oblast, je zaradi pričakovanj volivk in volivcev, velika. "Pri volitvah pa ne gre samo za oblast, gre predvsem za naše skupno dobro, za skrb za našo gospodarsko moč in socialno povezanost družbe, za spoštovanje prava in pravosodja. Brez vsega tega ni dobre države," je dejal Türk.

"Volitve so v svojem bistvu izbira med različnimi pogledi na sedanjost in različnimi vizijami. V letošnji volilni kampanji so kandidati ponudili različne poglede in raznovrstne alternative. Žal pa s kampanjo ne moremo biti povsem zadovoljni. Vse preveč je bilo osebnih obračunavanj in negativnosti," je opozoril in volivce in volivke spomnil, da so državljanke in državljani že večkrat pokazali, "da znajo odločati svobodno".

Volivke in volivce je pozval, da naj "zaupajo v svojo sposobnost" in "spremenijo tisto, kar je treba spremeniti, in izboljšajo tisto, kar je treba izboljšati". Pozval jih je, da v času do volitev resno razmislijo o izbirah, ki so na voljo, in se volitev udeležijo v čim večjem številu.