Velik del svojega dela bodo po Virantovih besedah namenili zmanjševanju javne porabe, z varčevanjem v javnem sektorju, vendar, kot je pojasnil, ne z odpuščanji in zamrznitvami plač, temveč z odpravo programov, ki ne ustvarjajo dodane vrednosti, z odpravo državnih subvencij, od katerih nihče nič nima. Foto: MMC RTV SLO
Velik del svojega dela bodo po Virantovih besedah namenili zmanjševanju javne porabe, z varčevanjem v javnem sektorju, vendar, kot je pojasnil, ne z odpuščanji in zamrznitvami plač, temveč z odpravo programov, ki ne ustvarjajo dodane vrednosti, z odpravo državnih subvencij, od katerih nihče nič nima. Foto: MMC RTV SLO
Virant sklenil kampanjo

Prepričan je, da imajo zagotovljen uspeh, če bodo delali dobro, če se bodo držali svojih principov in sledili "notranjem glasu", zaradi katerega so začeli ta projekt.
Na sklepni konvenciji Državljanske liste Gregorja Viranta pred volitvami je še enkrat pojasnil, da se bodo z mogočimi koalicijami ukvarjali, ko bodo znani izidi volitev. Dodal je, da je njegova stranka edina že vnaprej in zelo transparentno povedala, da so pripravljeni sodelovati z vsemi političnimi strankami pod določenimi pogoji, ki so jih jasno definirali.
Glavne usmeritve stranke
V svojem govoru je ponovno izpostavil glavne usmeritve stranke. Na prvo mesto je postavil profesionalno in učinkovito upravljanje države, glavnina programa je po njegovih besedah usmerjena k zagonu gospodarstva.
Pojasnil je, da gospodarstvo najbolj potrebuje odpravo plačilne nediscipline, odpravo sodnih zaostankov, davčne razbremenitve, debirokratizacijo, fleksibilen trg dela in s tem se bodo začeli ukvarjati takoj, če bodo sodelovali v vladni koaliciji, je zatrdil.
Velik del svojega dela bodo namenili zmanjševanju javne porabe, z varčevanjem v javnem sektorju, vendar, kot je pojasnil, ne z odpuščanji in zamrznitvami plač, temveč z odpravo programov, ki ne ustvarjajo dodane vrednosti, z odpravo državnih subvencij, od katerih nihče nič nima. "Šele ko bomo postrgali vse te rezerve, se bomo vprašali, ali je na kakšnem področju treba znižati standard, vendar ostaja velika verjetnost, da sploh ne bo potrebno."

Tretji steber njihovega programa je pravična in pravna država. "Odločeni smo, da poskrbimo za nekatere stvari, ki jih nihče do zdaj še ni rešil," je zatrdil in dodal, da nameravajo v štirih letih odpravili vse sodne zaostanke.
Devet ministrstev
Janez Šušteršič je razkril, da želijo vlado skrčiti na devet ministrstev.
Ministrstvo za finance, ki bi prevzelo tudi nalogo koordinacije vseh strukturnih reform.
Ministrstvo za gospodarstvo in zaposlovanje, ki bo skrbelo za konkurenčno gospodarstvo, obenem pa skrbelo za odpiranje novih delovnih mest.
Znotraj gospodarskega ministrstva bi vključili tudi ministrstvo za promet ter del visokošolskega ministrstva za tehnološki razvoj, "da se ne bi mogli znotraj sektorjev oblikovati posamezni lobiji," kot je pojasnil Šušteršič.
Ministrstvo za trajnostni in regionalni razvoj, ki je po njihovem mnenju zelo pomembno, vanj pa bi vključili ministrstvo za okolje in kmetijstvo. Preostala ministrstva bi bila še: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo, ministrstvo za zdravje in socialo, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za zunanje zadeve in Slovence po svetu ter ministrstvo za obrambo.
Virantovi kandidati za ministre
Virant je povedal, da bi, če ne bi sam sestavljal vlade, želel prevzeti ministrstvo za pravosodje. Gospodarstvo bi prevzel nekdanji SDS-ov poslanec Bojan Starman, finance bi postale Šušteršičev resor, nekdanji varuh konkurence Jani Soršak bi prevzel notranje zadeve, Marko Pavliha zunanje.
Saša Markovič, nekdanja strokovna direktorica ljubljanskega kliničnega centra, bi prevzela ministrstvo za zdravje in socialo, Senko Pličanič pa bi v Virantovi vladi postal minister za trajnostni in regionalni razvoj.

Virant sklenil kampanjo