Ko se bo spirala zavrtela, ne bomo več sposobni zadovoljivo oskrbeti niti najnujnejših pacientov, opozarjajo v Združenju kirurgov. Foto: MMC RTV SLO
Ko se bo spirala zavrtela, ne bomo več sposobni zadovoljivo oskrbeti niti najnujnejših pacientov, opozarjajo v Združenju kirurgov. Foto: MMC RTV SLO

"Vsak dan, ne teden, bo stanje slabše," opozarjajo kirurgi in zahtevajo, da obe strani dogovor skleneta do konca tedna. Stanje bo nevarno tudi za bolnike v nujnih primerih, saj "ko se bo spirala zavrtela, ne bomo več sposobni zadovoljivo oskrbeti niti nujnih pacientov," so zapisali v izjavi za javnost.

Kirurgi: Programskih operacij ne bo več
Samo v tem tednu bo odpovedanih od 30 do 70 odstotkov operativnih posegov, in če se bo takšno stanje nadaljevalo, programskih in elektivnih posegov sploh ne bo več. Kirurgi še opozarjajo, da so z obstoječim številom kirurških skupin že pred zapletom programske operacije izvajali le s čakalnimi dobami, za katere sami pravijo, da so običajno predolge. Pri tem izpostavljajo, da omenjene operacije niso nepomembne, saj pomembno izboljšujejo zdravstveno stanje ljudi in s tem kakovost njihovih življenj.

V Združenju kirurgov ugotavljajo, da je vladi z enim samim enostranskim predpisom uspelo združiti vse zdravnike. Prepričani so, da je vlada, zato da bi dosegla neki finančni učinek, zavrla potrebno reorganizacijo in ob tem jasno priznala, da je zdravnikov premalo. Navajajo tudi, da naj bi predstojniki klinik in oddelkov razmišljali o odstopih, saj v takih razmerah ne morejo zagotoviti strokovnega in varnega dela.

Združenje kirurgov povezuje več kot 400 zdravnikov kirurgov vseh specializacij, ki delujejo v 13 sekcijah in društvih pri Slovenskem zdravniškem društvu.