DT bi uporabljal le domače strežnike. Foto: EPA
DT bi uporabljal le domače strežnike. Foto: EPA

Gre za odziv na razkritje, da ZDA obsežno vohunijo tudi v Nemčiji in imajo dostop do zasebnih sporočil nemških državljanov, kar je sprožilo zgražanje javnosti. DT zdaj napoveduje, da bo vso lokalno elektronsko pošto kanaliziral le prek strežnikov v Nemčiji. Z drugimi internetnimi ponudniki se želi DT dogovoriti, da noben podatek, ki izhaja iz Nemčije, ne bi zapustil te države, poroča Reuters.

"V naslednjem koraku bi lahko bila pobuda razširjena na schengensko območje," je dejal predstavnik DT-ja. Eden izmed DT-jevih tekmecev, podjetje QSC, dvomi o izvedljivosti tega načrta, češ da ni mogoče natančno določiti, ali gredo podatki po nacionalnih ali mednarodnih kanalih. Drugi ponudniki, med njimi sta Vodafone in Telefonica, še razmišljajo, ali naj se pobudi DT-ja pridružijo.

Pol milijarde prestreženih klicev in pošte vsak mesec
Razkritje o obsegu vohunjenja ameriških pa tudi britanskih obveščevalnih agencij je omogočil nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost NSA Edward Snowden, ki je v Rusiji na begu pred ameriškimi pravosodnimi organi. Kot je junija poročal nemški tednik Der Spiegel, ZDA v Nemčiji vsak mesec prisluškujejo pol milijarde telefonskih klicev, elektronske pošte in kratkih sporočil.

Vladna prisluškovanja so v Nemčiji posebej občutljiva tema zaradi strogega nadzora nad državljani na nekdanjem komunističnem vzhodu države in pod nacističnim režimom.