Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
false
Model P10 je tako rekoč v vsem, razen po obliki, enak modelu Mate 9, ki je prišel na trg že pred nekaj meseci. Foto: MMC RTV SLO
false
P10 je po velikosti skoraj povsem enak modelu P9, le da je oblika ohišja tokrat malo bolj zaobljena na vogalih, pod zaslon pa je dodana vdolbinica/tipka, kjer se skriva tudi zelo hiter čitalnik prstnih odtisov. Foto: MMC RTV SLO
false
Oba telefona imata vgrajen vhod USB-C, ki omogoča hitro polnjenje baterije. A le s priloženim polnilnikom, saj že uporaba drugega polnilnika ali celo drugega USB-kabla zmanjša hitrost polnjenja baterije. Foto: MMC RTV SLO
false
Čas trajanja baterije na testu: 25 ur. Foto: MMC RTV SLO
false
Kar se strojne opreme tiče, sta telefona v bistvu povsem enaka. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Huawei P10 in Mate 9 - nič revolucionarnega, le manjše izboljšave

Droben korak naprej
3. april 2017 ob 07:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Huaweiev model P9 je s svojimi lastnostmi in odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno postal prava mala prodajna uspešnica tako pri nas kot drugod po svetu.

Zato so bila pričakovanja glede njegovega naslednika kar visoka. A model P10 pravzaprav ni prinesel nič revolucionarnega, le nekaj manjših izboljšav.

Dodatno za manjše razočaranje poskrbi dejstvo, da je model P10 tako rekoč v vsem, razen po obliki, enak modelu Mate 9, ki je prišel na trg že pred nekaj meseci. Zato bom v tem testu podal opis za oba telefona.

P10 je po velikosti skoraj povsem enak modelu P9, le da je oblika ohišja tokrat na vogalih malo bolj zaobljena, pod zaslon pa je dodana vdolbinica/tipka, kjer se skriva tudi zelo hiter čitalnik prstnih odtisov. Zakaj so se pri Huaweiu odločili za takšno rešitev, je težko razumeti, saj je telefon zdaj videti kot klon iPhona, pa tudi čitalnik prstnih odtisov na sprednji strani je po mojem mnenju slabša rešitev kot čitalnik na zadnji strani. Mate 9 je na primer ohranil čitalnik na zadnji strani.

Zaslon je pri modelu P10 za četrt centimetra (0,1 palca) manjši po diagonali, torej je velik 12,95 cm (5,1 palca), kar pomeni malo večjo gostoto slikovnih pik, a razlika seveda ni opazna. Zaslon je enako zaobljen kot pri predhodniku in enako odziven. Model Mate 9 je precej večji in s svojim 14,98-centimetrskim zaslonom (5,9 palca) spada že v kategorijo tablifonov. Oba telefona imata lepo izdelano in tudi precej elegantno aluminijasto ohišje v številnih barvnih kombinacijah. Pri modelu P10 sta na voljo dve še prav posebni barvi – slepeča modra in zlata, ki sta videti res ekskluzivni. Pri P10 so vgradili le en zvočnik, in sicer na spodnjem robu telefona, torej stereozvoka ni več. Je pa zato zvok dovolj glasen in jasen, da se to niti ne opazi.

Oba telefona imata vgrajen vhod USB-C, ki omogoča hitro polnjenje baterije. A le s priloženim polnilnikom, saj že uporaba drugega polnilnika ali celo drugega USB-kabla zmanjša hitrost polnjenja baterije. Z uporabo priloženega polnilnika se baterija do polovice napolni že v kakšne pol ure. Model P10 ima vgrajeno baterijo zmogljivosti 3200 mAh, Mate 9 pa baterijo zmogljivosti 4000 mAh. Zanimivo je, da se obe bateriji obnašata precej podobno. Ob uporabi, podani na koncu testa, sta obe bateriji zdržali približno enako, to je okoli 25 ur. Oba telefona imata dodano programsko opremo, s katero je mogoče občutno podaljšati delovanje baterije.

Pod pokrovom vse enako
Kar se strojne opreme tiče, sta telefona v bistvu povsem enaka. Oba imata vgrajen osemjedrni procesor (4x2,4 in 4x1,8 GHz) ter enak grafični procesor Mali-G71 M8. Oba imata enako količino delovnega pomnilnika (4 GB), pri čemer je P10 na voljo v različicah z 32 in 64 GB prostora za shranjevanje aplikacij in posnetkov, Mate 9 pa s 64 GB. Delovanje telefonov je pričakovano zelo hitro in tekoče. Tudi ob uporabi grafično zahtevnih igric se odrežeta zelo dobro.

Na zadnji strani je model P10 ohranil razporeditev kamerskih leč kot pri predhodniku v posebnem razdelku pri vrhu telefona, medtem ko ima model Mate 9 leči postavljeni eno nad drugo. Oba telefona imata vgrajene povsem enake kamere, in sicer ena zajema črno-bele posnetke do ločljivosti 20 MP, druga pa barvne posnetke do ločljivosti 12 MP. Sprednja kamera za sebke lahko zajame fotografije do ločljivosti 8 MP; pri modelu Mate 9 celo omogoča avtofokus. Nastavitve pri fotoaparatu so malo nerodno postavljene, saj je potrebno skoraj za vsako zadevo drsati po telefonu levo-desno ali gor-dol, če je telefon v vodoravnem položaju. Celo do načinov snemanja (črno-belo, HDR, panorama) je treba v menije.
Zanimivo je, da pri barvnih posnetkih z ločljivostjo 20 MP programska oprema združi oba posnetka (črno-belega in barvnega) tako dobro, da sploh ni opaziti, da gre za različne ločljivosti. Pa vendar je kakovost teh fotografij tako rekoč povsem enaka kot pri fotografijah pri ločljivosti 12 MP. Ljubitelji črno-belih posnetkov bodo zadovoljni, ker je njihova kvaliteta res prvovrstna, z odličnim kontrastom, malo šuma in občutnim dinamičnim razponom. A podobno velja tudi za barvne posnetke ločljivosti 12 MP. Tokrat kamera omogoča snemanje videoposnetkov ločljivosti 4K, ki so res dobri, ostri in z odličnim kontrastom.

Programska oprema
Oba telefona imata seveda naloženo najnovejšo različico operacijskega sistema Android 7.0 s Huaweievim uporabniškim vmesnikom EMUI 5.1. Ta prinaša nekaj posebnih aplikacij, kot je na primer Health App, a je te možno tudi onemogočiti. Prisotne so tudi nastavitve o številnih prilagoditvah uporabniškega vmesnika in načina upravljanja telefona (geste, glasovno upravljanje), tako kot pri prejšnjih modelih. Glasbeni predvajalnik je všečen z dovolj nastavitvami, kakovost zvoka je pri obeh telefonih prav tako na visoki ravni, morda je le Mate 9 celo malo bolj glasen. Na žalost nobeden iz dvojice nima vgrajenega radijskega sprejemnika.

Sklepne misli
Oba telefona, tako P10 kot Mate 9, sta odlična, z zelo dobrimi fotoaparati, a dejansko ne prinašata nič novega. Poleg tega sta po zmogljivostih v bistvu enaka. Glede na dejstvo, da Huawei počasi viša ceno svojih telefonov, in na dejstvo, da je P9 še vedno odlična alternativa zgoraj opisanima telefonoma, bosta oba telefona težko našla veliko kupcev.

Uporaba modela Huawei P10 in Mate 9 na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem štiridesetih fotografij najvišje ločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje ločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 25 ur

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 03.04.2017 ob 08:42
Tile testi so mi smešni odkar sem prebral test za [Nexus 5x/6p](http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/na-testu/na-testu-huawei-nexus-6p/390855), kjer je ta avtor zapisal:
Končno dober Nexus
Po nekaj na pol izdelanih prejšnjih poizkusih Nexus 6P obljublja zelo dobro uporabniško izkušnjo. Potrebno pa je izpostaviti, da je to telefon brez posebnega uporabniškega vmesnika in brez številnih aplikacij, ki olajšajo uporabo telefona.


Kar mi je še vedno ena večjih neumnosti, ki sem jih kdajkoli prebral na rtvslo.si
zabavljac
# 03.04.2017 ob 08:58
@ennui
Jup in potem hypas samsung, kjer dobis za 10gb neumnih aplikacij, ki "olajsajo" delo na telefonu, kerih se 90% uporabnikov niti dotakne ne, zbrisat jih pa ne mores.
Acinho
# 03.04.2017 ob 09:23
ennui dejansko so to napisali v recenzijo??? OK sej ne da sem tukajšnje recenzije jemal kot nwm kako kredibilne ampak od sedaj naprej (po tem kar si prilimal) mi je jasno da ni vredno niti tega da par minut svojega dni zapravim za branje teh "strokovnih" člankov.
esspero
# 03.04.2017 ob 08:24
Na stare modele trgovci dajo največ 20% popusta, softwer pa je že praktično out. Premalo. Tako imam še naprej star telefon , za tako ceno pa si naj stare nekam zataknejo...!
vinklj.kugla
# 03.04.2017 ob 14:58
kaj naj rečem. precej slab revew. dejansko se moral pogledat na gsmareno, da sem izvedel za kateri procesor gre. oz sistyem on chip. novinar natolcuje neka jedra in hitrosti, ki mi ne povejo nič. oz če nebi imel poma bi me pustilo v nevednosti saj ima dve leti star kitajec 8x 2.2ghz po čemer bi lahko sklepal da gre za isto hitre naprave. pa je daleč od tega.
ennui
# 03.04.2017 ob 08:44
Dejanski link

oh, pozabljam na kateri strani sem in ne znam linkat:)
larsson
# 03.04.2017 ob 08:16
Zelo površen test. Ne glede na skoraj enako strojno opremo gre zaradi velike razlike v velikosti za različna telefona in prvič vidim, da se ena ocena piše za dva telefona. Bravo mmc, nov nivo racionalizacije.
Če vas kdaj zamika narediti pravi test je tu en recimo:
Majora
# 03.04.2017 ob 21:37
Si lastim P9. Noro dober telefon.
vinklj.kugla
# 03.04.2017 ob 15:12
@mali kaliber

kaj pa ti je prioriteta? že razlika v velikosti med omenjenima je precejšnja...kakšna je pa cena sploh?

@izo. prevaga da ali ne, nekatere bi prevagalo FHD resolucija honorja medtem ko je pri samsungu "le" HD. no je pa res da je dosti vecji.
frgo
# 03.04.2017 ob 08:38
p10 imam že kakšen mesec

v osnovi zadovoljen, kamera je dobra...

...ampak majhnih napak in nezanesljivosti je pa veliko. pred njim sem imel samunga s6 in s4, pa sta oba ves čas delovala brezhibno.

na hitro:
- pedometer je neuporaben, ker se včasih zbudi, včasih se ne
- bluetooth je izbirčen. ne poveže se z vsemi napravami. v avtu se včasih poveže, včasih se ne, včasih čez pol ure
- kamera je večinoma super. pri panoramah je včasih pol panorame ostre, polovica čisto spacana. med snemanjem videa rad za brezveze fokusira. pri samsungu se mi v letih uporabe to ni zgodilo niti enkrat.
- baterijo v spanju kuri ko zmešan. če huawei tega ne bo kmalu odpravil, bo telefon samo še za v predal.
graf314
# 06.04.2017 ob 19:31
Če bi se že odločal za nakup, potem bi izbral LETV LE MAX 2 za manj kot pol cene teh dveh.

(Snapdragon 820, 6GB RAM / 128GB ROM, 21 / 8 MP kamera)
izo
# 03.04.2017 ob 16:08
gostoto pixlov je že zdavnaj dost velika pri vseh, če smo iskreni, manjša resoluacija pa recimo pri manjšem ekranu ni nujno slabost, saj bo sigurno zadeva bolj odzivna, se manj pregrevala in s tem seveda porabila manj energije. osnove, na katere pozabljamo včasih..
izo
# 03.04.2017 ob 14:14
če ma a3 amoled zaslon, je že ta prva stvar, ki prevaga..
malikaliber
# 03.04.2017 ob 11:08
Torej kaj vzeti? Samsung A3 2017, ali Honor p8 lite 2017?
larsson
# 03.04.2017 ob 08:18
http://www.techradar.com/reviews/huawei<
a href="http://www.techradar.com/reviews/h
uawei" target="_blank">
soldier223
# 03.04.2017 ob 10:12
Anze82 imas iphon?
izo
# 03.04.2017 ob 10:13
Reklamna sporočila med navadnimi vestmi bi morali ukinit

sploh, če se reklamira strankarske cajtunge, fajn sponzoriramo agitacijo..

in še vedno me recimo zanima, če smo ravno pri telefonih: a se mmc-ju ne zdi omembe vredno novega s8 telefona s strani samsunga, ki je bil uradno predstavljen nekaj dni nazaj in ga vsi označujejo kot najboljši pametni telefon do zdej (jasno, da se pretirava, pa vendar)? zadeva je praktično po vseh gadget in tech medijev, tudi po ostalih seveda. zelo težko vrjamem, da jo to slučaj, ker vem, kako se boste raztrgali ob najavi novega iphona 8, plus seveda 10-obletnica iphone serije in vse to, 2 tedna bom gledal nabijanje. je problen, ko kljub ofenzive z kvazi explozivnimi telefonov (čeprav tudi pri njih zadeve zgorijo zaradi baterij, ni srivnost) apple ni rekorder v število prodanih telefonov in s časom vse bolj izgublja, kajneda? ista zadeva, kot pri vw..

zakaj ne isti vatli za vse? spet, retorično, tudi če boste objavili naknadno, je mislim, da zadeva jasna.
sportivko
# 03.04.2017 ob 08:32
A baterije dobr gorijo?
anze82
# 03.04.2017 ob 08:43
kdo tole sploh kupi??
Kazalo