Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Sistem je še starejši od Osončja
  • Posamezen planet lahko izgubi za do 20 oceanov vode
TRAPPIST-1
Računalniška simulacija, kako bi bil lahko videti pogled s površja enega od (najmanj) sedmih planetov v sistemu TRAPPIST-1. Zvezda rdeča pritlikavka sije podobno kot razžarjen kos železa. Foto: ESO/N. Bartmann/spaceengine.org
       Planeti Trappist-1e, f in g so po drugi strani sveti gral za astronome.       
 ESO
Trappist-1
Primerjava velikosti Sonca (desno spodaj), zvezde TRAPPIST-1 (velika rdeča krogla); Jupitra in drugih planetov v obeh sistemih. Foto: ESO/O. Furtak
       Izračunana stopnja izgube vode, pa tudi stopnja geofizičnega oddajanja vode, podpirata tezo, da zunanji in bolj masivni planeti vodo ohranjajo.       
 Vincent Bourrier, vodja raziskave
Trappist-1
Primerjava še nekoliko drugače. Foto: ESO/O. Furtak
Trappist-1
Domnevo o oceanih na treh Trappistovih planetih so pri Nasi upodobili takole. Foto: NASA/JPL-Caltech
       Če tam obstaja življenje, je verjetno zelo trpežno, saj se je moralo prebiti skozi nekaj potencialno uničujočih ujm v milijardah let.       
 Nasa
Hubble
Vesoljski teleskop Hubble kljub starosti še vedno žanje dobre rezultate. Foto: Esa

Dodaj v

Voda na bližnjih eksoplanetih? Vse bolj obetaven sistem TRAPPIST-1.

Hubblov teleskop na delu
2. september 2017 ob 15:29
Ljubljana - MMC RTV SLO,

V sosednjem sistemu TRAPPIST-1 je sedem kamnitih, približno kot Zemlja velikih planetov. Vsi so ravno prav oddaljeni od zvezde, da je na njih mogoč obstoj tekoče vode. Pa je dragocena tekočina res tam? Ob pomoči Hubbla so znanstveniki izbrskali del odgovora.

Pred leti so na nekem manj znanem belgijskem teleskopu opazovali še eno zvezdo na nebu, rdečo pritlikavko v naši galaktični soseščini. Presenetljivo so pri tej svetli piki našli še tri manjše in temnejše pike, eksoplanete. Kasnejša opazovanja s Hubblom so potrdila, da gre za kamnite krogle, po velikosti podobne Zemlji, kar je v astronomski skupnosti izzvalo val zanimanja. Proti 39 svetlobnih let oddaljeni zvezdi se je usmerilo kup najzmogljivejših opazovalnic, med njimi Nasin vesoljski teleskop Spitzer, "orožarna" Evropskega južnega observatorija (ESO), in druge.

Ugotovili so, da je tam - v sistemu TRAPPIST-1 - kar sedem planetov (dva manj kot v Osončju), da so vsi kamniti in po velikosti ter masi podobni Zemlji. Zapovrh so vsi v območju Zlatolaske, torej tam, kjer so temperature (teoretično) pravšnje za obstoj tekoče vode. Novica je završala po tako rekoč vseh svetovnih medijih. So tam mogoče tudi za življenje ugodne razmere? Je v kakšni juhi vode in aminokislin kaj vzniknilo?

Kje so razmere še dovolj prijazne
Toda sistem je zelo oddaljen in o njem vemo zelo malo. Še za do zdaj zbrane podatke so morale svoje prispevati najzmogljivejše opazovalnice, znanstveniki pa iz njih z velikimi napori in naprednimi orodji prigrabiti, kar se še da. Z modeliranjem na podlagi zbranih meritev so v zadnjem letu dognali, da so notranji štirje planeti - verjetno - le nekoliko prevroči, predvsem pa preveč na udaru sončnega sevanja in neviht. Ne nujno, a vanje ne polagajo preveč upanj. Po drugi strani pa so trije zunanji planeti postali še privlačnejši. "Planeti Trappist-1e, f in g so po drugi strani sveti gral za astronome," so takrat izjavili na Evropskem južnem observatoriju. Najbolj oddaljeni eksoplanet, TRAPPIST-1h, je sicer bržkone prehladen.

Potencialno uničujoče sevanje
V vmesnem času so v pereče vprašanje razmer na teh eksoplanetih zagrizle še druge raziskovalne skupine. Še največji problem je sevanje matične zvezde. TRAPPIST-1 je ultrahladna rdeča pritlikavka, res drobcena v primerjavi s Soncem in tudi precej temnejša, in če bi jo postavili na sredo Osončja, bi na površju Zemlje nemudoma zavladala mraz in somrak. Toda sedmero eksoplanetov je okoli rdeče pritlikavke nagneteno tako na gosto, kot so najbližje lune okoli Jupitra, zato je na njih še vedno toplo.

Toda taiste planete in njihove morebitne atmosfere verjetno bičajo zvezdne nevihte in izbruhi, ki so pri rdečih pritlikavkah pogostejši in silnejši. Dogajanje bi lahko skozi milijarde let erodiralo njihova ozračja, še več, jih osušilo. Kot se je to že zgodilo Marsu ...

Mednarodna raziskovalna skupina pod vodstvom švicarskega observatorija v Ženevi se je lotila vprašanja, koliko sevanja dejansko ta zvezda oddaja, in koliko ga posamezen planet prejme. Izmerila ga je z veteranskim vesoljskim teleskopom Hubble, piše v sporočilu za javnost.

Fotoni razbijajo vodo in jo odpihujejo
Osredinila se je na ultravijolični del spektra. Čemu? Ker ultravijolična svetloba pri nižjih energijah razbija vodo. Fotoni trkajo v molekule vodne pare v atmosferi planeta in jih v procesu fotodisociacije ločijo na sestavna dela, vodik in kisik. Nato v igro stopi še ultravijolična svetloba višjih energij, pa tudi rentgenski žarki (oboje oddajajo zvezde), ki kisik in vodik v zgornjih plasteh atmosfere precej segrejejo; jih energizirajo. Atomi pri tem precej povečajo svojo hitrost potovanja, lahko tudi do te mere, da dosežejo ubežno hitrost; torej tisto hitrost, pri kateri lahko pobegnejo težnosti planeta. Skozi milijarde let, atom za atomom, planet izgublja dragoceno tekočino.

"Ultravijolično sevanje je pomemben dejavnik pri atmosferskem razvoju planetov. Tako kot sončna svetloba v našem ozračju razbija molekule, tako lahko ultravijolična svetloba drugih zvezd pri eksoplanetih lomi molekule vodne pare," je pojasnil Vincent Bourrier, vodja raziskave.

Od nekaj do 20 izgubljenih oceanov vode
In kaj so ugotovili s Hubblovimi meritvami? "Rezultati nakazujejo, da izgubljanje atmosfere verjetno igra pomembno vlogo pri razvoju teh planetov." Še posebej to velja za notranja planeta, TRAPPIST-1b in TRAPPIST-1c, ki ju zvezda najbolj "bombardira". Skozi milijarde let obstoja sta lahko izgubila za 20 zemeljskih oceanov vode.

Toda preostali planeti, vključno z obetavnimi e, f in g, so "izgubili precej manj vode" in bi je lahko še ohranjali na površju. Izgubili bi lahko največ za tri oceane, verjetno še manj. "Izračunana stopnja izgube vode, pa tudi stopnja geofizičnega oddajanja vode, podpirata tezo, da zunanji in bolj masivni planeti vodo ohranjajo," so zapisali. A v isti sapi so poudarili pomanjkanje podatkov o teh oddaljenih svetovih. Tudi oni zato nestrpno pričakujejo prihajajoči vesoljski teleskop James Webb, ki bo sposoben s precej večjo zanesljivostjo zaznati dejansko sestavo atmosfere - če obstaja.

Še starejši od Osončja
Za izračune je treba poznati starost. Dlje kot planet obstaja, več uničujočega sevanja je prejel in večja je možnost, da je izsušen. Sprva so znanstveniki ocenjevali, da sistem TRAPPIST-1 šteje le 500 milijonov let, kar je malo v primerjavi s 4,5 milijarde, kolikor jih ima Osončje. Toda Nasin Exoplanet Exploration Program je naračunal starost med 5,4 in 9,8 milijarde let. To je več kot dovolj časa za nastanek hipotetičnega življenja. "Če tam obstaja življenje, je verjetno zelo trpežno, saj se je moralo prebiti skozi nekaj potencialno uničujočih ujm v milijardah let," so zapisali. V oceni razmer so zapisali, da sta planeta g in h najbrž dovolj prijazna biologiji.

Starosti so ocenili na osnovi več podatkih. Najprej po hitrosti, s katero se TRAPPIST-1 premika okoli središča galaksije. Starejše zvezde navadno brzijo hitreje. Nadalje po pogostosti zvezdnih izbruhov, ki pri rdečih pritlikavkah tudi variira glede na starost; in po nekaterih indicih o kemični sestavi atmosfer eksoplanetov.

Zaradi bližine je vseh sedem kamnitežev okoli zvezde TRAPPIST-1 najbrž plimsko zaklenjenih na matično zvezdo. To pomeni, da proti njej vedno moli le ena stran planeta in se greje/praži, medtem ko je druga večno temna. To načeloma ni koristno za razvoj življenja, razen če obstaja atmosfera, ki bi s konstantnimi vetrovi toploto raznašala po obli.

Analiza orbit sedmerice je pokazala, da so v resonanci in zato dokaj stabilne.

S podobnimi dilemami se znanstveniki ubadajo pri najbližji sosednji zvezdi Proksimi Kentavri, oddaljeni 4 svetlobna leta, ki je prav tako rdeča pritlikavka in ima pri sebi eksoplanet - v območju Zlatolaske.

Vse več zanimivih najdb
Z vse hitrejšim brskanjem za eksoplaneti se je sicer v zadnjih letih nakapljajo kup precej zanimivih sistemov, npr. tale domnevno "najboljši kandidat za iskanje življenja doslej", prav tako 40 svetlobnih let stran, pri zvezdi LHS 1140; pa zanimiva najdba pri drugi najbližji sosedi Zemlje, zvezdi Wolf 1061; ali pa sistem, ki precej spominja na Osončje, pri zvezdi Epsilon Eridani 10 svetlobnih let stran.

Video: Simulacija sistema TRAPPIST-1

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
guerrillamail
# 02.09.2017 ob 16:08
@fafaron

Tvoj komentar spominja na preteklost, ko so ravno taki kot ti verjetno na podoben način komentirali ob sankih le za kaj bo dobra tista leteca skatla, ki sta jo izumila ona dva nora brata Wright. 110 let po temu dogodku "norih" bratov sedaj letimo, kot da to ni nic.

In ne bit toliko otrosko naiven, da mislis, da je potrebno za casa tvojega zivljenja prit do prvih zvezd. To bodo storile generacije za nami. Mi pa smo lahko ponosni, da zivimo v casu, ko ni vec dalec dan, ko bo prisel odgovor na vecno uprasanje : Ali smo sami? Itak, da nismo! Samo v nasi domaci galaksiji je med 100 - 400 miljard zvezd oziroma Sonc. In da nebi niti okoli ene nastalo zivljenje kot na nasi mali Zemlji? :)
grapar
# 02.09.2017 ob 18:42
@ Ramus
Dokler ne boste pogruntali kako in iz česa je nastala prva DNA so vse vaše hipoteze zgolj ugibanje in je zanje potrebna vera,... veliko vere

Predvsem vere v evolucijo.
osservatore
# 03.09.2017 ob 10:50
@Ramus
Ne vem od kod fama, da je za življenje potrebna voda,... vi lahko imate veliko vode, pa ne bo v njej nobenega življenja. Saj niti ne veste povedati, kako da bi naj življenje nastalo, pa mislite, da je za to potrebna voda. Zakaj že? Dokler ne boste pogruntali kako in iz česa je nastala prva DNA so vse vaše hipoteze zgolj ugibanje in je zanje potrebna vera,... veliko vere.

Eeeeeee, saj vemo kako gredo stvari za Ramusa največega verskega oneta na tem forumu: oni je zamahnil z rokco in v sedmih dneh .... pa te pravljice za lahko noč.
guerrillamail
# 02.09.2017 ob 19:24
@Kimsky

Z "nastopasko samoumenvnim" ITAK verjamem, da nismo sami. 13.8 miljarde svetlobnih let znanega vesolja in mi naj bi bili sami? Nasa galaksija med 100 - 400 miljard zvezd, nasa grupa glalaksij steje 54 galakij, nasa super jata Laniakea steje 100.000 galakij. In ves koliko je super jat za zdaj odkritih v vesolju? 10 miljonov.

Ti pa verjemi kar hoces.
artoum
# 02.09.2017 ob 16:58
Fantje, trenutno bi do najbližje zvezde, ki je oddaljena 4,2 potrebovali 74.000 let. Vi pa iščete vodo na razdalji 39 svetlobnih let. Pejte raje na pir :)

ja nič , vsaj potencialne tarče se išče , če ne drugega.
če nam že v naši galaksiji nekako uspe presedlati na drug planet v drugem osončju, ne vem kaj bo, ko bomo doživeli bližnje srečanje z galaksijo Andromeda. do takrat imamo čas , da stuhtamo kako se preseliti v/na drugo galaksijo.
glede na to kakšne sedajle zganjamo na zemlji , imamo največje šanse , da nas rešijo vesolci.
zanimive teme za sproščanje domišljije.
Dick Kurchevich
# 03.09.2017 ob 11:04
...v totalno napačnem sistemu so iskali...naj raje probajo v GAUDDA-2
paraBellum
# 03.09.2017 ob 00:06
artoum
ja nič , vsaj potencialne tarče se išče , če ne drugega.
če nam že v naši galaksiji nekako uspe presedlati na drug planet v drugem osončju, ne vem kaj bo, ko bomo doživeli bližnje srečanje z galaksijo Andromeda. do takrat imamo čas , da stuhtamo kako se preseliti v/na drugo galaksijo.
glede na to kakšne sedajle zganjamo na zemlji , imamo največje šanse , da nas rešijo vesolci.
zanimive teme za sproščanje domišljije.


Mlečna cesta z Andromedo trči čez 4 milijarde let. Do takrat bo Zemlja že izgubila vodo, kar je predvideno čez 3,75 miljarde let. Trenutne simulacije kažejo na to, da bo osončje izvrglo dlje od jedra novo nastale galaksije oziroma, da nas bo v celoti vrglo iz galaksije. Lahko pa končamo tudi v bližini črnih lukenj v centru galaksije. Bolše meritve lateralne hitrosti bodo natančneje določile našo usodo. V nobenem primeru pa se ne pričakuje trkov med zvezdami saj so razdalje med zvezdami prevelike.
guerrillamail
# 02.09.2017 ob 22:07
@mb128

Hvala. Mi je vsec stavek na koncu prvega linka : One day we will, in fact, find aliens. But today almost certainly isn’t that day. :) Korak za korakom.

LP
bori
# 02.09.2017 ob 17:03
Bolje, da prej najdejo plac, kjer bo tam lakirnica stala...
neutrino
# 03.09.2017 ob 20:13
Aja pa verjami, veliko znanstvenikov pozna humor ;)
artoum
# 03.09.2017 ob 14:04
paraBellum
Mlečna cesta z Andromedo trči čez 4 milijarde let. Do takrat bo Zemlja že izgubila vodo, kar je predvideno čez 3,75 miljarde let. Trenutne simulacije kažejo na to, da bo osončje izvrglo dlje od jedra novo nastale galaksije oziroma, da nas bo v celoti vrglo iz galaksije. Lahko pa končamo tudi v bližini črnih lukenj v centru galaksije. Bolše meritve lateralne hitrosti bodo natančneje določile našo usodo. V nobenem primeru pa se ne pričakuje trkov med zvezdami saj so razdalje med zvezdami prevelike.

številk ne poznam točno. ampak jaz sem slišal za nekaj drugega.
sonce je na polovici z gorivom. proti koncu bo rastlo. postalo bo tako veliko , da bo pojedlo notranje štiri planete. na koncu bo razpadlo. na koncu bo od sonca sprva ostala bela zvezda pritlikavka , vendar ne bo imelo goriva in se ohladilo na temperaturo okolice. ostalo bo masa oglika, diamant v velikosti zemlje. na kakšen način bo skenslal zemljo sploh ni važno. važno je da do časa spakiramo v drugo osončje.
evo še link

The Story Of The Sun And Its Fiery Death
https://www.youtube.com/watch?v=VPjTqVqZ
MEI
bob
# 02.09.2017 ob 21:22
Hmmm, fajn bi bilo poslati tja sonde in raziskat zadevo, a ne premoremo doseči hitrosti niti 1 promil svetlobne. Bo potrebno počakati na drugo tehnologijo, verjetno na takšno, ki je danes še ne poznamo. Do takrat pa ugibanja in naša neomejena domišljija naj dela svoje.
vinklj.kugla
# 06.09.2017 ob 19:21
raje imam stripe kot nasine zgodbe za lahkonoc
Vongobongo
# 04.09.2017 ob 12:28
helsinki

Evo sam zate ;)

https://www.youtube.com/watch?v=JgY8zNZ3
5uw
https://www.youtube.com/watch?v=TeMooNFt
FJk
https://www.youtube.com/watch?v=EJ0EKJWy
l_g
Olorin
# 04.09.2017 ob 00:11
"...v totalno napačnem sistemu so iskali...naj raje probajo v GAUDDA-2"

Dobra, lepo sem se narezal.
neutrino
# 03.09.2017 ob 20:12
Dick Kurchevich, osebno sem bolj pristaš TILLSIT-3 :)
bad brains
# 03.09.2017 ob 16:25
Čez 3 miljarde let bo naša civilizacija, v primeru preživetja seveda , že potovala po vesolju skupaj z materjo Zemljo vred. Kontrolirano, da se razumemo.
Dick Kurchevich
# 03.09.2017 ob 16:07
mb128

...no, to je glavna težava znanstvenikov, tako kot ti, tudi oni ne prepoznajo humor, škoda, vesolje ga je prepolno, velikokrat se pokaže kot nenavadno naključje...a cosmic giggle :-)
mb128
# 02.09.2017 ob 20:40
gerriilamail
Ne, to je bilo par mlrd. vstran.
http://go.newsfusion.com/nasa-news/item/5134508
Potem pa so tukaj prvič zaznali še ene druge valove.
http://go.newsfusion.com/item/5135005
guerrillamail
# 02.09.2017 ob 19:50
Pardon : 6 svetlobnih let od nas
guerrillamail
# 02.09.2017 ob 19:49
@mb128

Sem bral ja, da so zaznali nenavadne signale. Ampak bljizje nam. 4 svetlobna leta stran, zvezda Ross 128.

LINK

Razen, ce ni kaj novega? Mas link?
mb128
# 02.09.2017 ob 19:36
guerrillamaill
Ne pozabi, da večino materije mi vsaj zaenkrat nismo sposobni zaznati. Tukaj pa je še Sloan wall!
Sicer pa življenje? Pa kaj mi sploh vemo o življenju?! Še tega na Zemlji ne poznamo povsem!
Mimogrede. Zaznali smo tudi neke čudne signale iz vesolja. Znanstveniki vsaj zaenkrat trdijo, da gre tukaj za nevtronsko zvezdo, konkretno pulsar!
Krimsky
# 02.09.2017 ob 18:14
@ guerrillamail
Ali smo sami? Itak, da nismo!
~
Dokler odgovora ne poznamo, je najbolj poštena izjava, da – ne vemo.

Seveda se nam glede na številčnost nebesne ropotije lahko (pobožno) dozdeva, da bi moralo še kje biti kako življenje, vendar to ne zadošča za nastopaško-samoumeven – »itak ...«
artoum
# 02.09.2017 ob 17:01
*tako , da kar mirno fantje. če nas ne bodo rešile medgalaktične sile , je itak vse brez veze.
Tjazz
# 05.09.2017 ob 17:22
kaj filozofirate itak bomo uničli zemljo potem pa bo zemjla nas in vse živo, če ne bo nezga napredka v naslednjih 50 letih bo itak vsa zemlja onesnažena in uničena k se 99% hebe za naravo in okolje. nažalost se tudi mene mineva ekologija počasi...
aaa
# 05.09.2017 ob 08:18
Ali smo sami? Itak, da nismo! Samo v nasi domaci galaksiji je med 100 - 400 miljard zvezd oziroma Sonc. In da nebi niti okoli ene nastalo zivljenje kot na nasi mali Zemlji?

Na zemlji pa obstaja na tisoče miljard kamnov. Ni vrag, da v miljonih let idealnih pogojev za nastanek življenja ki ga nudi naš planet, ni vsaj eden oživel.
mb128
# 03.09.2017 ob 11:10
Dick Kurchevich
Kolikor je znano meni observatorij GAUDDA ne obstaja za razliko od observatorija TRAPPIST po katerem je dobil tisti sončni sistem ime!
artoum
# 03.09.2017 ob 14:13
V nobenem primeru pa se ne pričakuje trkov med zvezdami saj so razdalje med zvezdami prevelike.

no tega osebno ne verjamem
ko se bosta galaksiji združevali, bo planete , zvezde , asteroide ........ metalo ven iz svojih tirnic. nekaj materije bo res odneslo v medgalaktični prostor. kar bo pa ostalo, bo pa med sabo kar fino trkalo , predno se bo novonastala galaksija umirila.
helsinki
# 03.09.2017 ob 17:16
CGI in scifi pravljice, research flat earth! Nasa laze od samega začetka in prikriva pravo obliko zemlje
SamoRes
# 02.09.2017 ob 16:17
Fantje, trenutno bi do najbližje zvezde, ki je oddaljena 4,2 potrebovali 74.000 let. Vi pa iščete vodo na razdalji 39 svetlobnih let. Pejte raje na pir :)
Joško52
# 02.09.2017 ob 18:14
Za denar ki ga Nasa porabi za raziskave kje je v vesolju voda in kje je ni, bi lahko imeli vsi zemljani pitno vodo.
mb128
# 02.09.2017 ob 15:44
No ja ne se prehitro veselit. Podatke, ki jih je zbral Hubble so dali v računalnik in ta ni samo pokazal na H2O. Ko to spojino skombiniraš z ultraviolično svetlobo dobiš med drugim tudi O2!
Jep Hubble+računalnik=možnost življenja na Trappist1! Sicer pa počakajmo na Webb-a!
Ramus
# 02.09.2017 ob 17:12
"Vsi so ravno prav oddaljeni od zvezde, da je na njih mogoč obstoj tekoče vode. Pa je dragocena tekočina res tam? "

Ne vem od kod fama, da je za življenje potrebna voda,... vi lahko imate veliko vode, pa ne bo v njej nobenega življenja. Saj niti ne veste povedati, kako da bi naj življenje nastalo, pa mislite, da je za to potrebna voda. Zakaj že? Dokler ne boste pogruntali kako in iz česa je nastala prva DNA so vse vaše hipoteze zgolj ugibanje in je zanje potrebna vera,... veliko vere.
Ramus
# 02.09.2017 ob 17:08
"Če tam obstaja življenje, je verjetno zelo trpežno, saj se je moralo prebiti skozi nekaj potencialno uničujočih ujm v milijardah let."

Toliko šolanih glav pa tako napačno razmišljanje,... lahko tudi poletite tja (zapravite stotine milijonov dolarjev) in ugotovite da ni življenja. Življenje je kompleksno in obstaja v medsebojni odvisnosti,... nikjer v vesolju ne boste našli na nekem planetu samo mikroorganizmov,...
fafaron
# 02.09.2017 ob 15:45
Pa ka res nameravamo sesutz Zemljo, sam še o nekih planet se nabija tu gor. S čim boste pa pametnjakoviči leteli nanje? Z balonom na pedala?
Kazalo