50 let Trubarjevega antikvariata: prvi Cankarji ali Gregorčiči že za 40 evrov
"V času krize so cene krepko padle. Pred desetimi leti bi bile lahko določene knjige vredne trikrat več, danes pa to preprosto ne gre, ker jih ne bomo prodali. Naš interes pa je, da knjige prodamo."
Pavčka in Koviča boste ta hip težko našli
Objavljeno: 13. april 2015 ob 09:24,
zadnji poseg: 13. april 2015 ob 12:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V antikvariatu odkupujejo in prodajajo stare, redke in dragocene knjige, natisnjene ne le v slovenščini, temveč tudi v drugih svetovnih jezikih. Med njimi lahko najdete tudi knjige v klasičnih jezikih, kot sta latinščina in grščina. Foto: Trubarjev antikvariat
       Če gre za pomembno osebnost ali za osebnost, ki je umrla, imajo knjige lahko višjo ceno. Cena tudi zraste, če je delo posvečeno nekomu drugemu. Pomembno vlogo pri ceni igra tudi redkost dela.       
 Sodelavka antikvariata Stanka Golob
Med avtorji, katerih dela je tudi v antikvariatih težko dobiti, sta tudi v zadnjih letih preminula velikana slovenske poezije Tone Pavček in Kajetan Kovič (na fotografiji). Foto: BoBo
       Tudi France Prešeren kotira zelo visoko, a dosti slabše kot nekoč.       
 Sodelavka antikvariata Stanka Golob
Knjige s posvetili in podpisi so v okviru prodajne razstave na voljo po še posebej dostopnih cenah. Foto: Trubarjev antikvariat

"V času krize so cene krepko padle. Pred desetimi leti bi bile lahko določene knjige vredne trikrat več, danes pa to preprosto ne gre, ker jih ne bomo prodali. Naš interes pa je, da knjige prodamo."

Trubarjev antikvariat, kamor zaide marsikateri ljubitelj starih izdaj, na ljubljanskem Mestnem trgu 25 letos praznuje 50 let delovanja. Ob jubileju v antikvariatu do konca meseca poteka prodajna razstava knjig s posvetili in podpisi. Od 13. do 30. aprila bo na ogled in na prodaj 307 v katalogu predstavljenih del in še nekaj knjig iz posebne ponudbe. Največ knjig bo na voljo po ceni med 5 in 30 evrov, ker tako narekuje trg.

Ekipa antikvariata se vselej potrudi, da prek internih baz preveri, ali je določeno delo na voljo ali ne. V antikvariatu so se odločili, da bodo pol stoletja delovanja zaznamovali s prodajno razstavo del, 21. in 22. aprila pa pripravljajo tudi strokovni predavanji Renate Šolar o starih zemljevidih in Milana Škrabca o starih razglednicah.

Na prodajni razstavi knjig s posvetili in podpisi bodo v antikvariatu ponudili več kot 300 del slovenskih in tujih avtorjev. V njih so podpisi in posvetila avtorjev, ilustratorjev, prevajalcev ali pa znanih slovenskih osebnosti, ki so določeno delo posvetili nekomu drugemu ali pa so ga imeli v lasti in so v knjigo zapisovali vtise, opombe ali kar koli drugega.

Sodelavka Trubarjevega antikvariata Stanka Golob, ki je pripravila izbor del za prodajno razstavo, je povedala, kako v antikvariatu postavljajo ceno za knjige s posvetili in podpisi: "Če gre za pomembno osebnost ali za osebnost, ki je umrla, imajo knjige lahko višjo ceno. Cena tudi zraste, če je delo posvečeno nekomu drugemu. Pomembno vlogo pri ceni igra tudi redkost dela." V naboru je na primer zelo dobro ohranjen izvod dela Vidovinka, ki ga je jezikoslovec, literarni zgodovinar, slavist in slovenist Aleksander Vasiljevič Isačenko poklonil pesnici in prevajalki Lili Novy. Vidovinka stane 40 evrov.

Golobova je pojasnila, da je bilo med obema vojnama in takoj po drugi svetovni vojni zelo popularno, da so si avtorji med seboj ali avtorji mentorjem, prijateljem ali znancem poklanjali podpisana dela. Nekateri so prijateljem posvetili tudi daljše zapise. Pri delih mlajših avtorjev, ki vsebujejo zgolj podpis, pa cena, tako Golobova, na žalost ne raste v primerjavi z nepodpisanimi izdajami. Je pa dodala, da obstajajo bibliofili, ki podpisane knjige strastno zbirajo.

Najdražja knjiga, ponujena na prodajni razstavi, bo zelo redko delo Stari Grki Antona Sovreta, za katero je postavljena cena 180 evrov. Gre za dobro ohranjen izvod, vezan v polusnje, s podpisom avtorja iz leta 1940. Med "dražjimi" bosta tudi redko dostopna knjiga Mladim srcem, ki jo je Franc Ksaver Meško posvetil političarki, odvetnici in pisateljici Ljubi Prenner, ter delo Igorja Torkarja, ki ga je posvetil Mateju Boru, in gre takole: "Mateju Boru, ki mi je bil pogumen prijatelj v letih, ko nisem bil 'persona grata' tistih, o katerih piše tudi ta knjiga".

Katalog prodajne razstave knjig s posvetili in podpisi si oglejte na tej povezavi.

Cene del, ki bodo ponujena na prodajni razstavi, se gibljejo od 5 evrov za novejše izdaje do približno 30 oziroma 40 evrov za starejše izdaje. Pri nekaterih delih bi se komu cene zdele izjemno nizke. Pesniški prvenec Daneta Zajca Požgana trava iz leta 1958 bo na primer mogoče kupiti za 50 evrov, prvenec Vena Tauferja Svinčene zvezde, prav tako iz leta 1958, pa za 40 evrov.

Golobova je pojasnila, da se morajo pri postavljanju antikvarnih cen orientirati na tržišče: "V času krize so cene krepko padle. Pred desetimi leti bi bile lahko določene knjige vredne trikrat več, danes pa to preprosto ne gre, ker jih ne bomo prodali. Naš interes pa je, da knjige prodamo."

Na vprašanje, koliko dejansko porastejo cene antikvarnih izdaj po smrti avtorja, je Golobova odgovorila, da se cene po navadi zvišajo predvsem za ključne izdaje. A to zanimanje navadno vlada le nekaj tednov po smrti, nato pa se poleže. Med avtorji, katerih dela je tudi v antikvariatih težko dobiti, sta Tone Pavček in Kajetan Kovič.

Izjemna redkost je tudi prva izdaja Pesmi štirih. Nazadnje so omenjeno izdajo v antikvariatu, sicer brez podpisov, prodali za 100 evrov, z vsemi štirimi podpisi pa bi cena lahko segla med 150 ali 200 evrov. Tudi tu je zaznati izjemen padec cen. "Za prve izdaje del Ivana Cankarja ali Simona Gregorčiča se cene gibljejo od 40 do 100 evrov, a mora biti za doseg višje cene knjiga brezhibna. Tudi France Prešeren kotira zelo visoko, a dosti slabše kot nekoč," je še dejala Golobova.

A. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.