Nekdanji novinar John Richards se je zadnja desetletja bojeval za pravilno rabo opuščaja, a je uvidel, da se bojuje z mlini na veter.

Opuščaj je grafično znamenje v obliki vejice za označevanje izpuščene črke. Foto: Pixabay
Opuščaj je grafično znamenje v obliki vejice za označevanje izpuščene črke. Foto: Pixabay

Upokojeni 96-letnik je zadnja leta kariere med drugim pripravljal novice za objavo v časopisu, kar pa je pomenilo tudi lektoriranje, pogosto povezano z napačno rabo opuščaja. Ko se je upokojil, pa je opazil, da se opuščaj napačno uporablja tudi v vsakodnevnem življenju, zato se je odločil ukrepati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bojeval se je 18 let
Leta 2001 je ustanovil društvo za zaščito opuščaja, saj ga je videl kot ogroženo ločilo. V okviru tega je med drugim vzpostavil spletno stran, kjer je na primerih pojasnjeval pravilno rabo. Opuščaj se namreč v angleščini uporablja v primeru opuščanja črke ali pri svojilni obliki samostalnikov. Zdaj pa bo društvo zaprl.

"Eno je, da pri 96 letih zmanjšujem število obveznosti, in drugo je, da je vedno manj organizacijam in posameznikom mar za pravo rabo opuščaja v angleškem jeziku," je zapisal na spletni strani društva.

"Mi in številni podporniki po svetu smo ukrepali po svojih močeh, ampak nevednost in lenoba sodobnega časa sta zmagali," je dodal. Spletna stran bo sicer ostala delujoča še naprej.