Barbara Pešut je napisala tudi besedilo za eno od najbolj prepoznavnih slovenskih evrovizijskih popevk Samo ljubezen, ki so jo leta 2002 v Talinu v svet ponesle Sestre. V tem duhu je tudi Barbarino sporočilo danes:
Barbara Pešut je napisala tudi besedilo za eno od najbolj prepoznavnih slovenskih evrovizijskih popevk Samo ljubezen, ki so jo leta 2002 v Talinu v svet ponesle Sestre. V tem duhu je tudi Barbarino sporočilo danes: "Morali bi imeti radi soljudi, da so enako vredni ljubezni kot mi. Da niso nekateri manj vredni." Foto: Televizija Slovenija

Umetnica, glasbenica, pesnica in pisateljica Barbara Pešut, ki je pred kratkim praznovala 60. rojstni dan, se že 30 let bori z multiplo sklerozo. To je avtoimunska neozdravljiva bolezen osrednjega živčevja in drugi najpogostejši vzrok invalidnosti pri mladih.

Združenje multiple skleroze je ob svetovnem dnevu te bolezni 30. maja z geslom Vidna, nevidna multipla skleroza opozarjalo na težave bolnikov. V Sloveniji jih živi 3500. Multipla skleroza ni ustavila Barbarine ustvarjalnosti, prav nasprotno.

Ljubosumna sem na kopalnico,
ko vase sprejme tvoje golo telo
Na ogledalo, ko poljublja tvojo ustnico
Na Armani hlačnico, ker ona stiska tvoje stegno
Na kavbojke, ko te nizko pod pasom objemajo
Na roza srajco, ko se prižema ob tvojo ramo
Maščevati se, kot se spodobi, ne morem
Ti nisi ljubosumen na tisto, ki mi je še ostala
Na bolezen mojo, edino
E pa, skleroza multipleks
Marš v pizdo materino!

Tako iskreno, pogumno, brez olepševanja in sprenevedanja o ljubezni in bolezni piše Barbara Pešut, tudi kolumnistka, tekstopiska, glasbenica. Sama nam pesmi Ljubosumna zaradi težav z govorom ne more več prebrati, strastno pa izgovori zadnji stavek, tisti s kletvico. Ko je pred 30 leti izvedela za diagnozo, je ni želela sprejeti in še zdaj je ni povsem sprejela.

Barbara Pešut: zaljubljena v ljubezen

Diagnozo dobila pri 30 letih

"Ko sem dobila diagnozo pri 30 letih, sem se vprašala, kaj sploh lahko še delam, o jebenti, saj ne morem več nič, noga me ni ubogala, roka me ni ubogala, mislim res šit, potem sem se pa odločila. Nič, pisala bom, in to delam, to mi še zmeraj laufa."

Za Televizijo Slovenija je ponosno pokazala zajeten kup knjig in priznala, da verjetno ne bi toliko pisala, če ne bi zbolela. Avtobiografija Prvi polčas, avtobiografski roman Pisma iz JLA, erotični romani Jebopisi, Čudoviti klon, Učiteljica, Divjakinja, pesniške zbirke Eksplicitne, Prej/Potem, Granit Žafran. Erotične romane je pisala pod psevdonimom Eva Pacher, komu bi jih priporočila?

"Tistim ženskam, ki ne znajo biti do konca odkrite o sebi."

Sorodna novica V Tedniku tudi o nogometni vročici, flamenku in kostumskih igrah

Bolezen tisočerih obrazov

Multipli sklerozi rečejo tudi bolezen tisočerih obrazov, saj se kaže na raznolike in nepredvidljive načine: težave z vidom in govorom, oslabelost mišic, bolečine. Barbara potrebuje pomoč 24 ur na dan, dolgo časa je zanjo skrbel mož, zdaj osebne asistentke. Ko jo vprašam, kako hudo je, odgovori hudomušno.

"Kaj pa vem, če je to hudo. Moram vprašat kakšnega ljubimca, ki ga pa ni, žal, haha, ga ni."

Ob vprašanju, ali še čuti erotiko, je povedala, da je to nekaj najlepšega. "Ljubezen. Še zmeraj ljubim svojega moža, še zmeraj."

Pa bi imeli ljubimca? "O, pa kako, uf pa kako, bi ga marsikaj naučila. Jaz imam veliko znanja o ljubezni, neverjetno veliko. Moj mož je rekel, da sva se ljubila tako, kot da bo konec sveta."

Barbara Pešut

Z možem sta se spoznala že v najstniških letih

Z možem, glasbenikom Robertom Pešutom - Magnificom sta se spoznala že v najstniških letih v folklorni skupini in skupaj hodila po glasbeni poti, tudi v skupini U'redu v začetku 90. let.

Sama je sodelovala je pri nastanku skupine Katice. Bila je kostumografka pri Porno filmu Damjana Kozoleta, v katerem je igral tudi Magnifico. Možu še vedno svetuje pri karieri. "Vsako stvar, ki mu rečem, upošteva," pravi.

"Raziskujte čim več, v Sloveniji in po svetu"

In njeno priporočilo vsem nam? "Dokler se lahko še gibate, se dajte čim več, pa čim dlje. V Sloveniji raziskujte čim več, potem je pa itak konec vsega počasi. In čim več po svetu, čim več. Jaz sem si želela potovati že kot otrok, ampak nič ni zdaj od tega ostalo."

O bolezni ne želi veliko premišljevati in se spraševati, zakaj se je to zgodilo ravno njej. Ali verjame v Boga, posmrtno življenje? "Ne, nič od tega, pa vem, da to ni dobro. Boljše bi bilo, če bi verjela v Boga, res, ampak ne verjamem, žal." Mislite, da je tistim lažje, ki verjamejo? "Ja, mislim, da. Jaz nisem tako vzgojena. Moja mama je bila komunistka."

Kaj pa smrt, se je boji? "Ja, kot hudič križa."

Ob koncu je povedala, da si pomaga tudi s konopljo. Na naslovni strani avtobiografije Prvi polčas je njena fotografija s cigareto v ustih. "Džojnt mi zelo pomaga, sprosti me. Tako da se mi malo bolj jebe za cel svet."

Ob tem se je zasmejala in pogledala proti kamermanu. Tako iskreno, iskrivo in nagajivo. Taka je Barbara Pešut.