Akcija Simbioza giba, ki poteka pod sloganom Ponovno na konju!, bo v tednu od 13. do 18. oktobra povezala različne generacije med seboj s pomočjo gibanja. Ni razloga, da se starejši ne bi več gibali, so povedali na predstavitvi akcije. Foto: MMC RTV SLO
Akcija Simbioza giba, ki poteka pod sloganom Ponovno na konju!, bo v tednu od 13. do 18. oktobra povezala različne generacije med seboj s pomočjo gibanja. Ni razloga, da se starejši ne bi več gibali, so povedali na predstavitvi akcije. Foto: MMC RTV SLO

Dejavno življenje je v tretjem življenjskem obdobju prav tako pomembno ali celo pomembnejše kot prej.

Tone Fornezzi - Tof
Miki Muster in Toni Fornezzi Tof
Akcija bo starejšim omogočila, da se ponovno počutijo kot na konju, kakor sporoča slogan akcije. Na lokacijah po Sloveniji se bodo udeležencem pridružila številna znana imena, ki v vlogi ambasadorjev skrbijo za intenzivno komunikacijo o pomenu gibanja. Foto: Organizator

Na noge želimo dvigniti vse, ki so le čakali na pravi trenutek.

Žiga Vavpotič, pobudnik Simbioza Giba
Akcija Simbioza giba, ki poteka pod sloganom Ponovno na konju!, bo v tednu od 13. do 18. oktobra povezala različne generacije med seboj s pomočjo gibanja. Foto: MMC RTV SLO
Organizatorji želijo dokazati, da leta niso ovira za dejaven življenjski slog. Foto: Organizator
Sodelujoči se bodo lahko med drugim preizkusili v nordijski hoji, plavanju, plesu, kolesarjenju, hoji in na vodenih vadbah, na voljo pa bosta denimo tudi tai chi in ameriški nogomet. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser je pri skoraj 90 letih še vedno izjemno vitalen, vsak trenutek izkoristi za rekreacijo, na katero njegovi vrstniki pogosto pozabijo. Z njim se strinja tudi legendarni Tone Fornezzi - Tof, ki pa se v nasprotju z Mikijem, ki je dobitnik številnih zlatih medalj v plavanju, navdušuje nad kolesarstvom.

"Multipraktika", kot je pobudnik akcije Simbioza giba Žiga Vavpotič poimenoval Tofa, športno pokonci drži kolesarstvo, kar pove tudi sam: "Vsak dan sem ali na kolesu ali pa šibam proti šišenskemu hribu in vsi mislijo, tako kot za Musterja, da sem zmešan."

Legendarni novinar niti pri svojih 80 letih ne preneha biti fizično dejaven, prav nasprotno: "Skoraj vsak dan si vzamem pol ure za sebe, za rekreacijo. In povem lahko, da spim na dan brez težav po osem ur, če pa se ne ukvarjam s športom dan ali dva, pa se takoj pozna in imam težave s spanjem."

Tof je pred kratkim na biatlonu skupaj s prijateljem, oba imata skupaj 154 let, končal na tretjem mestu: "Stara pa sva bila toliko kot druge štiri ekipe skupaj," se pošali Tof, ki poudari še, da je največja napaka njegovih vrstnikov, da mislijo, da se pri njihovih letih ni pametno ukvarjati s športom. "Vlada miselnost, da šport ni potreben, da ni koristen, ampak to ni res. Dejavno življenje je v tretjem življenjskem obdobju prav tako pomembno ali celo pomembnejše kot prej. Edino, na kar morajo paziti, je, da ne padejo, ampak Muster teh težav nima, jaz pa sem že ničkolikokrat padel." Na koncu je Tof dejal, da je za starejše izjemno koristna hitra hoja, veseli pa ga, da vidi vsak dan več ljudi, ki hodijo naokoli, tudi mladih.

Muster in Fornezzi, ki sta vsak v svoji športni dejavnosti dosegla nazive svetovnega prvaka, sta le dva izmed znanih obrazov, ki želijo kot ambasadorji projekta Simbioza giba s svojo zagnanostjo na noge dvigniti vse starostnike po Sloveniji. V tednu akcije bodo na vsaj eni dejavnosti sodelovali tudi Miro Cerar, Janez Hočevar - Rifle, Manca Košir, Milena Zupančič, Boris Kobal ...

Brezplačne športne dejavnosti bodo na voljo po vsej Sloveniji, prijavite pa se lahko na številko 080 14 64. Več o tem si lahko preberete na strani Simbioza Giba.

Poleg znanih imen je svojo zgodbo povedala tudi Polona Ovsenk Zajc, ki se je odločila, da bo po letih nedejavnosti spet začela gibati in se ukvarjati s športom: "Ko sem šla v pokoj, sem popustila. Težko je bilo priti s Tromostovja do pošte." Polona zdaj vadi z osebnim trenerjem, kar ji koristi predvsem zaradi nadzora in spodbujanja: "Z Rudijem Bebarjem, strokovnim vodjo Simbioze giba, sva pričela z vajami, ki jih izvajam zjutraj in zvečer doma. V nedeljo sem se tako odpravila že na Rožnik in prehodila 6 km, kar je zame velik uspeh. Ljudje naj pričnejo delati na sebi, se gibati, saj je to dobro za telo in dušo. Midva z Rudijem se ne bova ustavila, delala bova naprej, izboljševala čas hoje, dodajala vaje in se vidimo oktobra!"

Projekt Simbioza giba bo odprl predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj akcije. Ali bomo na športnem tednu videli tudi plavalski dvoboj med Musterjem in Pahorjem? "Sem ga izzval pred 10 leti. Sem mu rekel: greva plavat 800 m metuljčka do ograje," je povedal Muster na tiskovni konferenci in dodal, da predsednik izziva na koncu ni sprejel.

Teden, ki bo lahko marsikomu spremenil življenje
Akcija Simbioza giba, ki poteka pod sloganom Ponovno na konju!, bo v tednu od 13. do 19. oktobra povezala različne generacije med seboj s pomočjo gibanja. Ni razloga, da se starejši ne bi več gibali, so povedali na predstavitvi akcije. Danes so odprli tudi klicni center 080 14 64 za prijavo na brezplačne športne dejavnosti, ki bodo tedaj na voljo po vsej Sloveniji.

To bo teden, ki bo mlajše in starejše spomnil, da jih združuje želja po zdravju, pravem načinu življenja in sreči, pravijo organizatorji. Dokazati želijo, da leta niso ovira za dejaven življenjski slog. "Želimo pokazati, da je mogoče znanje in modrost starejših prenesti na mlade, prav tako pa lahko tudi mladi seznanijo starejše z marsičim," je poudaril strokovni vodja projekta Simbioza giba Rudi Bebar.

V času akcije bodo na več kot 200 mestih odprli športne objekte in starejšim ponudili možnost, da spoznajo nove športe in se udeležijo različnih vadb vsak dan med 10. in 11. uro ter popoldne med 17. in 18. uro.

Sodelujoči se bodo lahko preizkusili med drugim v nordijski hoji, plavanju, plesu, kolesarjenju, hoji in na vodenih vadbah, na voljo pa bosta denimo tudi tai chi in ameriški nogomet.

Dolores Subotić

Dejavno življenje je v tretjem življenjskem obdobju prav tako pomembno ali celo pomembnejše kot prej.

Tone Fornezzi - Tof

Na noge želimo dvigniti vse, ki so le čakali na pravi trenutek.

Žiga Vavpotič, pobudnik Simbioza Giba