V sredo se bo živo srebro povzpelo blizu junijskega rekorda za Slovenijo pri 37,5 stopinje Celzija, je napovedal Brane Gregorčič. Foto: BoBo
V sredo se bo živo srebro povzpelo blizu junijskega rekorda za Slovenijo pri 37,5 stopinje Celzija, je napovedal Brane Gregorčič. Foto: BoBo

Toplotna obremenitev je tako iz dneva v dan večja tudi na račun vse toplejših noči. Trenutne vremenske razmere je v studiu TV Slovenija orisal vremenoslovec Brane Gregorčič. Z njim se je pogovarjala voditeljica Katarina Golob Veselič.

Pošteno nam je vroče te dni, do kdaj predvidoma bo trajal ta vročinski val, kdaj bo najhuje?
Predvidoma bo najbolj vroč dan jutrišnji, torej sreda, ko se bo živo srebro, kot ste že omenili, res ponekod povzpelo nad 35 stopinj Celzija. Rekordi za mesec junij za Slovenijo znašajo okoli 37,5 stopinje Celzija. Lahko da se bo jutri živo srebro temu precej približalo. Podobno vroče je bilo pred dvema letoma, recimo junija 2019, ko smo v Ljubljani izmerili 36,5 stopinje Celzija. V zadnjih desetletjih smo nekako vse bližje temu, da imamo vročinske valove že v mesecu juniju. Do zdaj najbolj vroč mesec junij je bil leta 2003, letošnji bo pa zelo podoben, tudi tistemu iz leta 2019. Res pa je, da bo ob koncu tedna ta vročina malenkost popustila, a le za dan ali dva, ne več. V prihodnjem tednu se bo nato vročina zelo verjetno nekoliko stopnjevala.

Za mesec julij za zdaj ne kaže, da bo tako ekstremno vroče, ampak tudi ne kaže na kakšno občutnejšo ohladitev. Na osnovi teh sicer ne zelo zanesljivih dolgoročnih mesečnih napovedi kaže, da bo mesec julij kar ves minil v znamenju nadpovprečnih temperatur.

Neviht nam torej še ni treba pričakovati?
Z nevihtami je tako – danes nikakor še ne, jutri zvečer in v noči na četrtek pa ob tem, ko se bo ta najtoplejši zrak nekoliko umikal in bo prišla v višinah malce hladnejša zračna masa, ki bo nekoliko labilnejša. Predvsem v zahodnih in severozahodnih krajih lahko jutri zvečer in v noči na četrtek že nastane nekaj neviht.

Kako hude bodo?
Žal je nemogoče biti prepričan o tem. Kadar je ozračje zelo pregreto, je na voljo veliko energije za vremenske procese, tako da tudi kakšna močna nevihta lahko nastane, vprašanje pa je, ali bo zajela Slovenijo ali pa bo morda nekoliko zahodneje od naših krajev.

Kakšno bo sicer letošnje poletje v primerjavi s preteklimi leti?
Letošnje leto je značilno po tem, da sta bila meseca april in maj razmeroma hladna. Junij je to takoj obrnil na glavo. Sodeč po zadnjih desetletjih, čeprav statistika v meteorologiji ni najmočnejše orodje, je redkost, da sta več kot dva meseca v celotnem letu podpovprečna glede temperatur. Tako da letos smo to kvoto, bojim se, že izpolnili. Tudi napovedi za naslednje mesece so takšne, da lahko računamo z nadpovprečnimi temperaturami. Koliko jih bo in kako izraziti bodo vročinski valovi, pa zdaj še ni mogoče napovedati za meseca julij in avgust. Bo pa ta prvi vročinski val, ki ga zdaj preživljamo, prekinjen le za kakšen dan, dva ob koncu tedna in se bo nato nadaljeval v prihodnjem tednu. Število vročih dni v letošnjem juniju bo večje od 10, verjetno blizu števila 12 ali celo 13. To pa pomeni, da bomo zelo blizu rekordnemu juniju iz leta 2003, ko jih je bilo 16.

Temperature bodo presegle 35 stopinj