Fakin: Težav je veliko, a teza o razpadu sistema je pretirana
Minister za zdravje Samo Fakin je po pogovoru z direktorji zdravstvenih domov napovedal prenovo obračunskega modela, prevetritev glavarinskih količnikov, administrativne razbremenitve in mesečna srečevanja z direktorji.
Minister za zdravje Samo Fakin se je srečal z direktorji zdravstvenih domov
Objavljeno: 11. februar 2019 ob 14:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Fakin meni, da je potrebna prevetritev glavarinskih količnikov, ki so vzrok nesoglasij med ZZZS-jem in ministrstvom. Foto: BoBo

"Težav je veliko, ampak nobena izmed njih ni tako alarmantna, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva," je na novinarski konferenci po večurnem srečanju z vodstvi zdravstvenih domov poudaril Fakin, ki je sestanek sklical po vedno glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o njihovi obremenjenosti.

Kot je pojasnil minister, so mu direktorji navedli vrsto težav, ki jih poznajo že iz preteklosti, na primer preobremenjenost zdravnikov na določenih lokacijah in administrativne ovire. Na srečanju so po Fakinovih besedah ugotovili, da za izboljšanje primarnega zdravstva lahko naredijo še veliko. Med drugim je minister napovedal prenovo obračunskega modela, izboljšanje informacijskega sistema in prenos nekaterih administrativnih obremenitev z zdravnikov na diplomirane medicinske sestre, na primer predpisovanje pripomočkov za inkontinenco. Direktorji se po njegovih besedah strinjajo tudi s selektivnim nagrajevanjem, torej da bo tisti, ki bo naredil več, tudi dobil višje plačilo.

Sindikati: Fakin je slišal le tisto kar je želel

Ključni glavarinski količniki
Ključna točka sestanka pa so bili po ministrovih besedah glavarinski količniki, ki na nasprotne bregove postavljajo ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ter zdravniške organizacije. Po oceni Fakina bo potrebna njihova prevetritev, saj da so se v dogovorih v preteklosti znižali prehitro. Prav tako meni, da je potreben dogovor s sindikati o redefiniciji standardov.

Vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ-ju Radivoje Pribaković Brinovec je pojasnil, da se število družinskih zdravnikov povečuje. Trenutno je v Sloveniji 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Med njimi je veliko mladih zdravnikov, a je hkrati močna tudi skupina zdravnikov, starejših od 55 let. Ob tem je prepričan, da lahko s skrbnim načrtovanjem in usmerjanjem mladih zdravnikov v specializacijo družinske medicine obdržimo ugodne trende. "Obremenitve pa je treba vzeti resno. Zahtevnost dela se povečuje, zdravniki delajo tudi v dežurstvih," je še poudaril Pribaković Brinovec.

"Smo daleč od razpada sistema"
"Smo daleč od tega, da bi lahko govorili o razpadu sistema, je pa to dejavnost, ki zahteva dodatno pozornost," je dodal direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar. Direktorji so po njegovih besedah opozorili predvsem na neenakomerno obremenjenost timov, do selitve od najbolj obremenjenih zdravnikov k tistim manj obremenjenim pa ne prihaja. Za bolj uravnovešeno obremenitev je po njegovi oceni potrebna sprememba modela financiranja ambulant.

Na to je opozoril tudi generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj. Obračunski model ne rešuje vseh posebnosti slovenskega zdravstvenega sistema, zato bo treba v prenovi upoštevati varovalke, ki bodo sistem pokrivale čim bolj ustrezno, je še ocenil.

Minister z netočno izjavo o številu bolnikov na zdravnika
Ministrstvo za zdravje je sklicalo novinarsko konferenco na temo primarnega zdravstva, na kateri pa ni sodeloval nihče, ki dela v primarnem zdravstvu, ali kdo, ki bi lahko govoril v imenu bolnikov, so bili kritični v Sindikatu PRAKTIK.UM in dodali, da je to podobno, kot da o razmerah v šolstvu ne bi smeli priti do besede učitelji, otroci in starši.

Ob tem so opozorili tudi na neujemanje nekaterih ministrovih izjav z njihovimi podatki. Izjava, da na leto 300 bolnikov od 1800 opredeljenih sploh ne pride k zdravniku ter da to pomeni, da ima zdravnik 1500 bolnikov na leto, s katerimi dela, kar je pa približna zahteva Fidesa, je za sindikat nesprejemljiva. Strokovni normativi namreč znašajo 1200 opredeljenih oseb oziroma 1.500 glavarinskih količnikov na posameznega zdravnika. "Misel, da od 1.800 bolnikov 300 bolnikov ne obišče zdravnika družinske medicine v posameznem letu je brezpredmetna, saj je upoštevana v glavarinskih količnikih. Za vsakega bolnika, ki v posameznem letu ne pride, obstaja težko bolan posameznik, ki je obravnavan tudi po 50-krat na leto. Razmišljanje ministra je podobno, kot da bi rekli, da bolnišnice niso obremenjene, ker več kot milijon in pol Slovencev vsako leto ni hospitaliziranih."

Kot še poudarjajo v Sindikatu PRAKTIK.UM je leta 2009 ZZZS financiral 857 timov družinske medicine, leta 2019 pa financira 914 timov družinske medicine. V desetih letih se je število timov družinske medicine tako povečalo zgolj za 6,7 odstotka.

Fakin napoveduje ukrepe v primarnem zdravstvu

Čebašek-Travnik: Kaj bo s kakovostjo in varnostjo storitev?
Na Fakina je javno pismo danes naslovila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, ki ministra sprašuje, ali res verjame, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati zdajšnjo raven družinske medicine. Prav tako se sprašuje, kaj bo s kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev. "Namesto teh nas obremenjujete z administrativnimi opravili, katerih glavni namen je nadzorovati količino in ne kakovosti našega dela," je zapisala.

"Danes nismo slišali niti besede o tem, kako boste v družinsko medicino privabili mlade zdravnike. Niti besede o tem, da vas skrbi za bolnike, ki še nimajo izbranega zdravnika in ki jih je po naših podatkih vsaj za dve srednje veliki slovenski mesti," je še bila ostra Čebašek-Travnikova, ki obenem poudarja, da so se pripravljeni pogovarjati z ministrstvom, a le kot enakopravni in enakovredni sogovorci.

La. Da.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Emsho
# 11.02.2019 ob 15:12
Prvi in OBVEZEN korak na poti do rešitve je, da priznaš, da imaš problem. Tu ni videti, da bi se en zavedal resnosti.

Ampak bodo potem samo še pometli ostanke nekoč delujočega sistema...kolektivna odpoved ni več daleč, saj se zaradi pomanjkanja vztrajno niža potrebna kritična masa. Trenutno bi sistem počepnil že, če zgolj 1/3 da odpoved.

Zdravniki se lahko zaradi sposobnosti zaposlijo kjerkoli, tudi izven zdravstva. Ali Slovenije.
Geres*
# 11.02.2019 ob 15:49
Naš zdravstveni sistem funkcionira na osnovi vez (za vse, kar je nad primarnim nivojem). Zato Fakin pač ne more ocenjevat sistema, ker mu je vse dostopno z enim klicem.

Zato trdim, da je naš sistem v razsulu že dolgo – od takrat, ko so ljudje za navaden prvi pregled pri ortopedu ali xx specialistu dobili datum pol leta in več v naprej. Pa saj se ti v tem času že zmeša! Takrat se je začelo mimovrste in znajdi se kot se moreš. Lahko pa še vedno trdimo, da je vse ok in da gre za manjše, lepotne napakice. Blefiranje nam gre očitno dobro.

Moram pa dodati, da osebno nisem razočarana zgolj nad sistemom, temveč prepogosto tudi na zdravniki. Razumem, da ni kriv za čakalne dobe. Ampak igranje boga, diagnosticiranje na uč in neprimeren odnos pa nimajo veze s čakalnimi dobami. Eni za to plačamo več kot 500 eur na mesec, potem se pa počutimo kot berači. Ni dovolj tega s*anja samo zdravnikom, temveč tudi nam, ki bi za ta denar komot imeli top zavarovanje.
Emsho
# 11.02.2019 ob 15:08
V naslednjih letih bodo očitno vsi ukrepi šli v to, da bomo statistično še vedno tipi-top:
- premalo zdravnikov - ni panike, bo pač en imel več opredeljenih pacientov.
- premalo novih zdravnikov - ni panike, bomo razpisali 2000 novih specializacij
- preveč količnikov - ni problem, bomo vse ljudi do 85 leta starosti šteli kot 0,6 osebe, saj dokazano največ sredstev porabimo za zadnjih nekaj mesecev življenja.
- preslab dostop do zdravnikov - ni problem, bomo uvedli nove kategorije naročanja. Zelo, zelo hitro in neopredeljno hitro. Pa razpisali novih 300.000 novih terminov za pregled na katere se bodo ljudje lahko prijavili.

fakin Samo logika.
tu in tam
# 11.02.2019 ob 15:44
Hočemo Fakina še za prometnega ministra!

Število tovornjakov na cestah bi zmanjšal tako, da bi določil obvezno potovalno hitrost tovornjaka 200km/h.

Pomanjkanje šoferjev pa bi uredil tako, da bi povečal dovoljeni čas vožnje na 18ur/dan.
Pa še plačo bi zmanjšal tistim, ki vozijo več kot 22ur/dan.
inmate
# 11.02.2019 ob 15:30
Pred volitvami so pa vse stranke sveto obljubljale, kako bodo porihtale zdravstvo, sam, da bi bile izvoljene. Ovce pa slepo verjele.
mucamaca33
# 11.02.2019 ob 15:10
Samo mirno, ljudje. Če minister in direktorji pravijo, da je vse OK, potem je vse OK. Kaj pa zdravniki, sestre in bolniki vedo o tem?
tu in tam
# 11.02.2019 ob 17:26
"Težav je veliko, ampak nobena izmed njih ni tako alarmantna, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva,"

Vsaka posamezno res ne pomeni razpada, vse skupaj pa....

Tudi pri avtu ni kritično če
* je guma prazna
Ali
* nimaš rezerve
Ali
* si pozabil telefon

Če pa
* je guma prazna
IN
* nimaš rezerve
IN
* si pozabil telefon

je pa čisto druga zgodba.
KovacevaKobila
# 11.02.2019 ob 15:38
V prejšnji državi je zdravstvo delovalo, danes ne. Kaj se je vmes zgodilo oz. katere nove 'začimbice' se je dodajalo, da smo dobili tole mineštro, pa vemo.

Čez cca. deset let bomo imeli identične debate o šolstvu. Delujoče šolstvo, ki je po vseh mednarodnih ocenah dobro, bomo na zahtevo desnice 'izboljšali' s financiranjem zasebnih lubadarjev ... potem pa bomo levičarji spet vsega krivi.
tu in tam
# 11.02.2019 ob 17:32
Ja, tudi za skrajševanje vrst na sek. nivoju ima dobre ideje.

Kirurg ima dve roki, lahko dva naenkrat operira. Zdaj si pa z levo samo po nosu vrta.

Patentiral bo tudi izboljšane stetoskope: dvojna glava, za vsako uho ena. Pa lahko dva naenkrat posluša.
Emsho
# 11.02.2019 ob 18:20
@kovaceva kobila

Ja, nikjer na svetu dolgoročno ne deluje noben sistem, ki je državno priviligiran (ali kar državni), saj podira zdravo razmerje sil in napredek. Končni stadij pa je vedno enak - propad in opustošenje. Kljub vsemu propadanju, smo danes še vedno nad nivojem prejšnjega sistema v strokovnem merilu, le stavbe in aparature so tam tam. Na kredit se pač ne da živet, čeprav skušaš s tem kupiti socialni mir...
In ja, z upiranjem zdrave konkurence, bo propadlo tudi šolstvo... a brezobzirno samoplačniško stanje, ki sledi, bo logična posledica in ne vzrok propada. Na obeh področjih (v zdravstvu čistega samoplačništva pravzaprav nimamo).

Naloga vlade bi morala biti zgolj to, da zagotovi državljanom kvalitetno oskrbo in to nadzoruje. Kdo bo to izvajal, pa je pravzaprav nepomembno, dokler se drži v naprej dogovorjenih pravil. In ja, tudi če ob tem mastno služi.

V našem sistemu si država prizadeva za delujoč sistem. Hkrati pa fura svoje podjetje imenovano Združenje zdravstvenih zavodov in poskuša konkurirat koncesionarjem, ki niso v takšnem priviligiranem položaju. Ker država nima kadra za oboje, jim kader v teh zavodih prevelikokrat spodmika finance, zavestno, ali pa ker živijo v prejšnjem sistemu, kjer je normalno, da delaš minus, ker to pokrije lastnik (država). S tako mentaliteto pač ne moreš nič popravit, ker nikoli ni posledic... In zato so propadle vse socialistične ureditve.

Pa da ne bo kdo ven potegnil skandinavske države...tam ni državnega zdravstva. Je zgolj javno zdravstvo. S pretežno zasebnimi izvajalci.
gospod iskreni
# 11.02.2019 ob 15:22
Levičarji so bili proti spremembam in posledično bodo uničili državno zdravstvo. Pri nas ni javno ampak državno zdravstvo.
KovacevaKobila
# 11.02.2019 ob 15:15
Težav je veliko, a teza o razpadu sistema je pretirana

Ne bodite skromni, g. Fakin: javno zdravstvo je v komi. Petnajst 'košaric', kljub temu pa se vse doplačuje, neskončne čakalne dobe, do zobarja prideš le, če si oborožen s šmajserjem ...

Z drugimi besedami: mission accomplished!

Naslednja žrtev ... pardon, naslednje 'izboljševanje' javnega servisa z vpeljevanjem zasebnikov in 'korporativnega upravljanja': javno šolstvo.
jbzt
# 11.02.2019 ob 16:45
Še eden,kateri se v zdravstvu "svaljka" že preveč let...Totalno nesposoben...
On gleda statistiko...in misli,da se bodo zadeve v zdravstvu same odpravile...
Milojka 2...
hehet
# 11.02.2019 ob 16:45
"Težav je veliko, ampak nobena izmed njih ni tako alarmantna, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva,"

Šarec diskurz pač, "so težave, ni razlogov za paniko, rešitev pa tudi ne."

Zbudite se ovčke, žejne in obdavčene vas peljejo čez reko krvi.
IzTujine
# 11.02.2019 ob 15:49
Najprej si priznajte da je sistem razpadel. Nato ga pa sestavite na novo. Vsako leto flikat pac ne gre.
stari maček
# 11.02.2019 ob 15:28
Ob 11h pa prazne čakalnice.
Orionstar
# 11.02.2019 ob 15:25
Točno tako kot je dejal dr. Dovnik prejšnji teden, objavljeno na MMC

Ministrova naloga ni ohranjanje zdravstvenih domov pri življenju, ampak zagotavljanje varne, strokovne, zanesljive in kakovostne zdravstvene storitve za bolnike, je bil kritičen predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. "Statistika je segedin golaž. Eni jejo zelje, eni pa meso," se je odzval na Fakinove navedbe o obremenjenosti zdravnikov in dodal, da bosta ministrstvo in ZZZS uspela dobiti podatke, ki bodo pokazali, da je vse skoraj idealno.

Poleg tega s sestankom z DIREKTORJI, v neenakopravni položaj spravlja ostale deležnike v PRIMARNEM ZDRAVSTVU!
Primarni nivo g.Fakin NISO le DRŽAVNE USTANOVE z JAVNIM programom ZAVODA, ampak tudi ZASEBNIKI z javnim programom ZAVODA!
Koncesionarji in ZDji imajo ENAK JAVNI PROGRAM!

Kakšna farsa!

A ste že zmanjšali administracijo in papirologijo, znova in znova odebeljeno, zaradi pomanjkanja €??
Pika Poka 187
# 12.02.2019 ob 22:18
gospod Fakin, verjetno nimate časa, da berete komentarje na vseh portalih - če pa že, bi vam rada povedala, da bolj butaste odločitve kot je ta, da specializanti nimamo več osebnih receptov še nisem videla. Vsak dan lahko napišem recepte za otroke in odrasle, ki jih pregledujem in zdravim na kliniki... Ko pa zboli moj otrok, pa mu ne morem napisati zdravila in s tem prihraniti čas pediatru + zmanjšati možnost, da bi otrok pri pediatru staknil še kaj dodatnega oz. on prenesel na ostale otroke...
Že ta 'majhna' odločitev + nekaj vaših izjav je v meni vzbudilo velike dvome, da sploh veste kaj delate... brez zamere - od takrat, ko ste vi delali kot zdravnik je minilo že veliko časa...
Po vaše: vse je vredu.... saj ne vem, ali naj se smejim ali jokam
melanholik
# 12.02.2019 ob 11:23
Meni se ob vsej zgodbi postavlja predvsem eno vprašanje. In če je kateri od akterjev iz zdravstva (Emsho ali kdo drug) na volji, lahko tudi odgovori.
To, da se število družinskih zdravnikov v Sloveniji povečuje, je dejstvo. Po parminutnem internetnem iskanju sem prišel do podatkov za obdobje 2004-2013. Tule:
http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/fil
es/uploaded/publikacije/letopisi/2013/8_
viri_v_zdravstvu_2013.pdf
V tem obdobju se je število splošnih in družinskih zdravnikov povečalo s 708 na 1025, torej za nekako 30 %. Novejših podatkov nimam, ampak nimam razlogov, da bi sklepal na kakšne bistvene spremembe trenda. Skratka, Fakin si tega ni izmislil. To izhaja iz uradnih podatkov NIJZ. Zdaj - ja, zdravniki govorijo o staranju prebivalstva in večanju deleža kroničnih bolnikov, ampak - dajmo no, v desetih letih se zdravstveno stanje populacije gotovo ni poslabšalo za 30 %. Trdit kaj takega bi bilo noro. Toliko o številu splošnjakov.
In k temu lahko dodamo še en dejavnik - vzpostavitev urgentnih centrov. S temi pa gre vsaj v planu z roko v roki tudi izšolanje večjega števila zdravnikov specialistov urgentne medicine, ki bodo postopoma prevzeli delo v urgentnih ambulantah. In s tem se bojo jasno zmanjšale tudi potrebe po dežuranju splošnih zdravnikov in se bojo ti lahko v večji meri posvečali le svojim ambulantam. Jasno, to ne gre od danes na jutri, ampak trend je že ta.
Skratka, na podlagi vsega navedenega imam eno preprosto vprašanje: kako to, da je bilo treba diskurz tako grozljivo zaostriti ravno zdaj? Saj gre za probleme, ki niso od včeraj, trendi pa - kot smo videli zgoraj - sploh niso enoznačno negativni (čeprav so določene pritožbe nedvomno utemeljene, kot npr. vse neumnosti z e-zdravjem). Pa vendarle - gre res le za to ali je posredi tudi kazanje mišic pred novo vlado?

Aja, pa še nekaj: mislim, da zdravniškim organizacijam ne bi škodilo, da bi nehale opletat s podatki o tem, kako mlade umirajo družinske zdravnice. Je bilo že jasno pokazano, da ti podatki temeljijo na metodološko popolnoma neustrezni obravnavi rezultatov raziskave in sploh ne držijo. In tega nisem rekel jaz, ampak Inštitut za medicinsko statistiko. Evo:
http://ibmi.mf.uni-lj.si/sl/node/289
mile952
# 12.02.2019 ob 10:54
Zdravnico so zaprli, ker je odklonila intervencijo, čeprav bi morala vedeti, da bo bolni umrl brez takojšnje pomoči. Vsaj tak e bilo predstavljeno v javnosti- To sodišče ni opredelilo kot napako pač pa kot namerno dejanje. mote niso kaznive, namerna dejanja pa seveda so. Tudi Koštrin še vedno nadleguje javnost o podcenjenosti zdravniškega dela, čeprav sta na njegovem oddelku umrla vsaj dva pacienta zaradi napačno priključenega smejalnega plina namesto kisika. En čas se je skril, ko je pa opazil, da javnost tega ne problematizira je pa spet glasen tako kot je bil dotlej.
mile952
# 12.02.2019 ob 10:45
Prihvatizacija zdravstva je rešitev, ja pajade.. Če boš plačal boš pršel do zdravnika, če pa ne,pač boš ostal brez zdravniške oskrbe. Bo pa sistem funcioniral, kot zobozdravstvo v Slovenji! Ko pol ljudi sploh ne pride do zobodravnika, ker nima denarja! Sistem pa funkcionira do daske popolno, za zobozdravnike, ne za paciente.
stari maček
# 11.02.2019 ob 16:28
V Celju ob 11h prazne čakalnice pri splošnem zdravniku,rentgenu,ultazvoku,mamografiji
.
deželan
# 11.02.2019 ob 15:41
Če bi imeli vsak pregled avta zastonj na račun vseh beri države, bi mehaniki delali noč in dan. Ker se zdravsto težko primerja avti je prav, da se primerjavo razume ko šala a ne povsem.

Vak obisk zdravnika bi morali zaračunati 2 ali 5 EUR. Veliko " pacientov " pride k zdravniku bolj na pogovor kot zares ter jemljejo čas zdravnikom tre bolnim. Tudi to je eden od vzrokov za čakalne vrste.
stari maček
# 11.02.2019 ob 15:29
....v ZD.
Emsho
# 13.02.2019 ob 19:08
dve napaki zgoraj pri objavi 18:43

Količniki veljajo od l 1992.

ko sem preračunal iz 1000 oseb v količnike, bi tam namesto "oseb" v resnici moralo pisati "glavarinskih količnikov"
Emsho
# 13.02.2019 ob 19:03
@melanholik

Če te zanima zakaj sedaj vojna...

Ker ljudje ne zmorejo več. desetletja se opozarja, pa se nič ni spremenilo. Sedaj ko kolegi odhajajo, ko ni novega interesa za to specializacijo in ker vemo koliko jih bo šlo v naslednjih 5 letih v pokoj, pa je to preprosto nevzdržno.
Piko na I je dala milojka s svojo politiko kaznovanja in birokratske okrožnice in rešitve e-zdravja, ki so zdravnikom onemogočili, da bi paciente obdelali v 5-10 minutah, ker več kot pol časa zabijejo za PCjem...

Če preračunaš zgornje številke na 1500 glavarinskih količnikov ugotoviš, da bi potrebovali 1465 zdravnikov (ob predpostavki, da ZZZS tabela drži - vir je TU).

Verjetno pa je številka precej višja, ker so v tej tabeli z manj kot 1000 količniki tudi vsi zdravniki, ki delajo po domovih starejših (v Sloveniji naj bi imeli 94 domov na 114 lokacijah)... in vsi ti zdravniki po fakinovo še niso dosegli povprečja in statistično še sprejemajo, tako da ni panike :-)
Emsho
# 13.02.2019 ob 18:43
@melanholik

Tabele od NIJZja so čudne, od ZZZSja pa ponavadi podcenjene, a je edino kar imamo. ZZZS že več kot desetletje "krade" oz ne prizna določenega števila opredeljenih pacinetov (v naši ambulanti okrog 500). Seznama na posameznega zdravnika pa, če zaprosiš zanj, ponavadi ne dobiš.

ZZZS objavi vsak mesec število izvajalcev, za februar 2019 velja, da imamo:

- 914,65 plačanih timov
- 1045 zdravnikov v splošni dejavnosti (po nijz tabeli, jih je bilo v 2013 1025)
- 810 (77,5%) zdravnikov presega DOGOVORJEN NORMATIV 1500 glavarinskih
količnikov
- 696 (66,6%) zdravnikov presega 2000 glv. količnikov
- 454 (43,4%) jih presega 2500 glv. količnikov
- 112 (10,7%) jih presega 3000 glv. količnikov
- 22 (2,1%) jih presega 3500 glv. količnikov
- 2 jih imata več kot 4000
- 1 pa celo več kot 4500 količnikov (4524)

13 (1,2%) na seznamu jih nima opredeljenih bolnikov in samo 2 od teh sta specializanta ( teh 13 ima 0 glavarinskih količnikov, čeprav imajo priznane time/programe - 4 od teh celo cel program, 2 po pol, ostali pa manj kot pol). Predvidevam, da so to delavci v NMP enotah...

Kot sem rekel, če bi šli vsi gledat svoje opredeljene in to kar plača zzzs, bi hitro ugotovili, da je precejšnja razlika v ZZZS številki (v škodo izvajalcev)

Za nepoznavalce - glavarinski količnik je utež. Vsi namreč ne obiskujemno zdravnika enako pogosto. Tako ima lahko zdravnik opredeljenih 1000 ljudi in se bodo šteli kot:
840 oseb, če so stari manj kot 50 let
1400 oseb, če so stari med 50 in 65 let
2200 oseb, če so stari med 65 in 75 let
3000 oseb, če so stari nad 75 let

Tu se tudi vidi kako namerno zavajujoča je izjava Fakina, ko je izjavil, da 300 ljudi ne pride na obisk. Vse to je že zajeto v sistemu količnikov.
Številke (uteži) veljajo od 1995, nazadnje so bile revidirane 2013. Podobne sisteme imajo v angliji, nizozemskem, belgiji, danskem, švedskem, norveškem... le številke normativov na zdravnika so precej nižje kot dogovorjenih 1500 pri nas.
Insider No. 1
# 12.02.2019 ob 18:43
mile952

Ti se sramotiš z vsako svojo izjavo. Inštalacijo ne nastavlja anesteziolog kot prvo. Kot drugo so priključki za zrak, dušikov oksidul in kisik ločeni z različnimi utori. Tako ne moreš na anestezijski aparat v dovod za dušikov oksidul priključiti priključek s sistema, ki dobavlja npr. zrak ali kisik. En priključek je okroglast, drugi pa kvadrast.
tu in tam
# 12.02.2019 ob 15:49
@melanholik

Tisti statistilni letopis od NIJZja, ki si ga prilepil.
Tabela na 3. strani, število zdravnikov 2013 naj bi bilo 1025.
Na strani 22 spet ena druga tabela, po kateri naj bi 2013 bilo 784 družincev. Tudi če prištejem zraven še pediatre (363) ne pridem v bližino 1025 ampak 1147.

Potem pa pogledam še ZZZSjeve podatke o ternutno aktivnih zdravnikih (februar 2019) in vidim, da jih je (skupaj s pediatri) celih 1412. S tem, da jih 190 dela manj kot polovični delovni čas.
Če pa pogledam ZZZSjeve podatke iz februarja 2015, pa jih vidim 1311.

Tako da številk je cel kup, vsak si lahko izbere tiste, ki mu najbolj ustrezajo :)
Ampak nekako bolj ZZZSju zaupam, ima vsaj ažurne podatke.
In po teh podatkih je število zdravnikov od 2015 do 2019 naraslo za 7%.
Je pa trend takšen kot italijanski BDP. V padanju.
sanjaevangelina
# 12.02.2019 ob 11:42
Zdravnica ni šla na teren, ker je imela v ambulanti drug urgentni primer, je pa na teren poslal 2 reševalca. Sodnik je odločil, da bi ta prvi nujni primer lahko zaključila v 3 minutah. (?!) Sedaj je v zakonodaji zapisano, da lahko na urgentne primere izvažata dva reševalca brez zdravnika. Zdravnica je torej šla v zapor, ker se je racionalno obnašala tako, kot je bilo kasneje zapisano v zakonodaji. Preživetje pac. v tem konkretnem primeru ni bilo odvisno od tega, ali je bila tam prisotna ali ne.Anesteziolog z vezanjem inštalacij in preverjanjem njihovega obratovanja nima nič.
V našem sistemu je tako, da bolnik oz. svojec za zaplet dobi oškodnino le, če je dokazana namerna napaka zdravnika, zato se napake prikrivajo in kriminalizirajo. V sistemih, kjer skrbijo za varnost in kakovost obravnave, je vzpostavljen sistem odškodnin za primer zapletov pri zdravljenju in se napake iščejo, analizirajo in preprečujejo.
Sandalovina
# 12.02.2019 ob 11:07
Očitno je, da ni junaka, ki bi uredil ta Avgijev hlev, v katerega se je sprevrglo naše zdravstvo. Usklajeno izsiljevalsko igro igra zdravniška srenja ( sindikati, zdravniki zasebniki, Zdravniška zbornica) z enim samim ciljem in sicer zrušiti javno zdravstvo po uzoru našega zobozdravstva. Ne mine teden, da se ne oglasijo zdravniki na primarnem nivoju, na sekundarnem, na tercialnem, medicinske sestre... Vrhunec je včerajšnja izjava predstavnikov zdravnikov družinske medicine, da razmišljajo o kolektivni odpovedi delovnega razmerja. Halo!!! Gospodje zdravniki, kje v tej zgodbi so pacienti? Skrajno cinično se mi zdi, da se ob vsem tem nenehnem izsiljevanju sklicujejo na dobrobit pacientov. Samo za lasten interes jim gre. Preobremenjeni so baje. Preobremenjen človek se ne bo odločil, da dopoldan dela kot koncesionar, popoldan pa kot privatnik. Poglejte samo lestvice najbogatejših in tam boste našli "obremenjene" z denarjem, ki po lastni želji delajo 24 na 24 ur. In sploh se ne pritožujejo. Nekateri smo opozarjali, da se bo z koncsijami v zdravstvu ponovila zgodba iz zobozdravstva in to se zdaj dogaja. Človek dobi vtis, da se je število Slovencev vsaj podvojilo. Nihče več "ne zmore", vsi "pregorevajo", vsi "odhajajo"... Pri tem sami zdravniki umetno ustvarjajo vrste. Npr. zdravnik lahko napiše podaljšani recept za kronične bolnike, pa tega nočejo. Zakaj? Zato, da vsak obisk prikažejo, kot pregled, ki ga zaračunajo zavarovalnici. Takih manipulacij je morje. Ničesar nimam proti zasebnemu zdravstvu, sem pa absolutno proti mešanju javnega in zasebnega, kar koncesije so. O tem pričajo težave v zobozdravstvu in sedaj v celotnem zdravstvu. Vse se je začelo z "virusom" imenovanim koncesije. Zdaj ta isti virus napada tudi javno šolstvo. Vse spremembe se začnejo z navidez majhnimi koraki. Mislim, da bi se o teh spremembah morali odločati državljani.
tu in tam
# 12.02.2019 ob 08:16
"Smo daleč od tega, da bi lahko govorili o razpadu sistema, je pa to dejavnost, ki zahteva dodatno pozornost,"

Kdor je bil na sestanku direktorjev dobro ve, da ni niti eden direktor dejal, da je stanje ok. 
Res da jih je bilo 120 tiho, 5 pa se jih je oglašalo. In od teh 5 sta dva res dejala da kolapsa sicer trenutno še ni, a da so zadeve zelo, zelo resne. In to je vse kar je bilo povedanega na to temo. 
mile952
# 12.02.2019 ob 01:54
Žal problem ni enoplasten. Gre tv največji meri za izsiljevanje FIDES-a ki je najprej od nekompetentne in zabite prejšnje ministrice izsilil nižje normative, sedaj pa to uporablja kot orožje za izsiljevanje in ustrahovanje bolnikov in države. Ko tip izjavi, da naj zaradi zdravniških napak gredo v zapor politiki in ne zdravniki pozabi povedati, da za zdravniške napake še noben zdravnik ni šel v zapor, niti za to ni predvidena zaporna kazen. Ampak kaj bi z resnico, če je v nasprotju z njihovimi cilji, to je pa potamaniti čim več denarja. Za začete bi bilo potrebno razgaliti demagoge iz Fidesa, ki so velemojstri sprenevedanja in metanja polresnic neuki javnosti. Tudi če imajo prav, od kod vzeti nove zdravnike, če jih ni? Ni druge kot počakati na dokončanje specializacije 300 mladih zdravnikov.
antitrust
# 11.02.2019 ob 23:19
Vsakega decembra kdor ni bil čez leto nič pri zdravniku 200€ nagrade od države ?
Emsho
# 11.02.2019 ob 18:27
Imaš pa glede ene stvari prav, ko praviš da je sistem bolje deloval v Jugi. Količina ljudi, ki je iskala pomoč zdravnika za malenkosti, je bila neprimerljivo manjša, kot je danes.

Problem pač ni enoplasten....
stari maček
# 11.02.2019 ob 16:26
V drugem odstavku.ti dam prav.
In prav navedeni pacienti so pri zdravniku celo večnost,da nima potem časa za resne bolnike.
IzTujine
# 11.02.2019 ob 15:53
Tebi marsikaj ni jasno, mesas vsepovprek. Najprej si razjasni pojme.
Emsho
# 13.02.2019 ob 17:44
Za vse, ki se sprašujete ali bi bilo potrebno več ali manj proste ekonomije:

http://www.freetochoose.
tv/program.php?id=sweden


Video je sicer nastal kot odgovor na argumente "demokratičnih socialistov" po svetu (ameriki), da bi morali biti bolj podobni švedski, ki ima socialistično ureditev :-)

Splača se vam vztrajati, saj boste zelo lepo videli, kje bomo pristali, če se nič ne spremeni...
sanjaevangelina
# 12.02.2019 ob 09:49
Prvič:

https://www.dnevnik.si/1042607990/kronik
a/brezisko-zdravnico-v-zapor-pospremilo-okoli-50-kolegov-zdravnikov

Drugič: Zakaj bi se novi specialisti zaposlili v sistemu, kjer te najprej razpišejo na 2 mesti hkrati in te nato pošljejo v zapor, ker na dveh mestih hkrati ne moreš biti?
Tomazzzinho
# 12.02.2019 ob 07:38
Dokler se sistem ne bo zrušil, ga ne bo moč na novo zgraditi. To je razmajan nepopravljiv sistem, poln skorumpiranih ljudi. Zadevo je treba parcializirati, privatizirati in naj se parcialno sistemi rešujejo sami. Centralna rešitev tu ne obstaja.
socrates
# 11.02.2019 ob 22:18
Večina naroda je spoznala, da je cesar (pardon: Fakin)- NAG. Mi ni jasno, zakaj tega (da je Fakin navaden blefer) še ni pokapiral Šarec!
Hijena
# 11.02.2019 ob 18:40
Milojka Kolar Celarc je reformirala zdravstvo, tako da ni panike
21.12.2012
# 11.02.2019 ob 17:19
saj da so se v dogovorih v preteklosti znižali prehitro

torej bodo lahko sprejeli še več pacientov?
gospod iskreni
# 11.02.2019 ob 16:17
Desnica nima nic s tem