Likovni vpogled v vojno realnost: Jan Oeltjen, slikar v vojaški suknji
Med vojaki prve svetovne vojne je bilo kar nekaj slikarjev, ki so težke trenutke pomanjkanja, napora in stiske prestajali tudi s pomočjo predajanja umetnosti.
Vojni akvareli in risbe
Objavljeno: 10. oktober 2018 ob 20:23,
zadnji poseg: 12. oktober 2018 ob 14:58
Maribor - MMC RTV SLO

Jan Oeltjen, Portret treh moških, 22. september, 1918, akvarel na papirju. Foto: UGM
Jan Oeltjen, Portret vojaka, 21. marec, 1917, akvarel na papirju. Foto: UGM

Med vojaki prve svetovne vojne je bilo kar nekaj slikarjev, ki so težke trenutke pomanjkanja, napora in stiske prestajali tudi s pomočjo predajanja umetnosti. Med temi je bil tudi Jan Oeltjen, ki je prvo svetovno vojno med drugim preživel na francoski in ruski fronti, tam pa marljivo beležil življenja in podobe vojakov, težkih bivalnih okoliščin in od spopadov opustošene okolice.

Ob približujoči se stoletnici konca prve svetovne vojne je Umetnostna galerija Maribor v razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor na ogled postavila prav podobe, ki jih je Oeltjen ustvaril po tem, ko je bil leta 1915 vpoklican v vojsko. Iz časa, ko je služil na francoski in ruski fronti, v Vogezih in v Latviji, so se ohranili številni akvareli in nekaj risb, ki so predvsem v zasebni hrambi.

Umetnostna galerija Maribor je pripravila več Oeltjenovih razstav, zadnjo v letu 2007, v kateri je zajela umetnikovo zgodnje obdobje do leta 1930. Na tokratni razstavlja dela iz zbirke umetnikove pravnukinje, gospe Martine Mehrmann-Schmidt.

V stoletnici konca prve svetovne vojne vidijo v UGM pravo priložnost za celovito predstavitev vojnih motivov v likovnem delu tega umetnika, ki je po letu 1930, ko se je za stalno naselil v okolici Ptuja, vidno zaznamoval slovenski likovni prostor. Ob likovnih delih Oeltjenovo izkušnjo in delo dopolnjujejo družinski dokumenti, ki jih hrani Zgodovinski arhiv Ptuj. Kustosinja razstave je Mojca Štuhec.

Sožitje človeka z naravo
Jan Oeltjen se je rodil leta 1880 v Jaderbergu na Oldenburškem, študij pa ga je popeljal v Berlin, München in Rim. Po poroki z Elso, umetnico iz znane družine Kasimir, je s prekinitvami od leta 1910 dalje živel na Ptuju, kjer je leta 1968 tudi umrl. Njegova zgodnejša dela kažejo vpliv simbolistov in slikarja Hansa von Maréesa, pozneje pa se je navdušil nad ekspresionizmom. Njegovo umetnost je pomembno zaznamovalo predvsem znanstvo z Oskarjem Kokoschko. Oeltjenov obširni opus zajema grafične cikle, vrsto akvarelov – med temi izstopajo prav tisti, ki jih je ustvaril v času prve svetovne vojne –, prav tako oljno slikarstvo, posvečeno sožitju človeka z naravo.

VIDEO
Razstava Jana Oeltjena
M. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.