Na Havajih po novem do cigaret le starejši od 100 let?
Željni cigarete na Havajih bodo morali morda kmalu kar dolgo čakati, preden jo bodo lahko v tej ameriški zvezni državi prižgali.
Kajenje v ZDA pokonča pol milijona ljudi
Objavljeno: 5. februar 2019 ob 15:57
Honolulu - MMC RTV SLO, STA

Havaji imajo že sedaj eno izmed najstrožjih zakonodaj na področju prodaje cigaret. Foto: AP

Tamkajšnji kongresnik je namreč predložil osnutek zakona, ki bi prepovedal prodajo cigaret mlajšim od 100 let. Če bodo v havajskem kongresu zakon sprejeli, bodo z letom 2024 cigarete kupovali le še stoletniki.

Havaji imajo že sedaj eno izmed strožjih zakonodaj na področju prodaje cigaret. A demokratski kongresnik Richard Creagan, sicer specialist urgentne medicine, je prepričan, da je treba storiti več za prepoved "najsmrtonosnejšega izdelka v človeški zgodovini", izhaja iz njegovega zakonskega predloga.

"Imamo skupino ljudi, ki so močno odvisni ‒ po mojem prepričanju jih je zasužnjila absurdno zlobna industrija. Zasužnjila jih je tako, da je naredila cigareto, od katere postaneš zelo odvisen, vedoč, da je tudi zelo smrtonosna. In dejansko je zelo smrtonosna," je za havajski časnik Tribune-Herald dejal Creagan.

Trenutno na Havajih cigaret ne morejo kupovati osebe, mlajše od 21 let. Foto: AP

Za zdaj do cigaret le starejši od 21 let

V skladu s sedanjo zakonodajo lahko na Havajih cigarete prodajajo starejšim od 21 let. Po celotnih ZDA je ta starost 18 ali 19 let.

Creaganov zakonski osnutek predvideva, da bi starost, pri kateri je dovoljen nakup cigaret, do prihodnjega leta dvignili na 30 let, do leta 2021 na 40 let, do leta 2022 na 50 let in do leta 2023 na 60 let. Leta 2024 pa bi bila najnižja starost za nakup tobačne omame 100 let.

Creagan je prepričan, da je njegov zakon spisan tako, da se bo lahko ubranil vsakršnemu poskusu sodnega izpodbijanja. "Država je obvezana varovati javno zdravje," je dodal kongresnik, ki je sicer priznal, da je med študijem medicine tudi sam kadil.

"Ljudem ne dopuščamo prostega nakupa opioidov, na primer, niti na recept predpisanih zdravil," je še argumentiral in ocenil, da so cigarete nevarnejše in pogubnejše od vsakršnega predpisanega zdravila, od njih pa človek postane tudi bolj odvisen.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je kajenje v ZDA glavni vzrok bolezni in smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Vsako leto zaradi kajenje v ZDA umre skoraj pol milijona ljudi.

K. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
elektrupunk
# 05.02.2019 ob 16:22
Korak dlje pa predvideva da lahko kupijo cigarete vsi stoletniki v spremstvu staršev!
Nikolaj
# 05.02.2019 ob 16:21
Posledice kajenja:
- rak na pjučih
- zmanjšana pljučna kapaciteta
- KOPB (kronična obstrukcija pljuč z delno uničenimi pljučnimi mešički)
- zmanjšana telesna kondicija
- neprijeten zadah iz ust
- nepotrebno zapravljanje denarja - cca 1000 € do 2000 € letno
cricka
# 05.02.2019 ob 16:27
Posledice kajenja:
-vecja umirjenost
-boljsi spanec
-nizja moznost debelosti
-lazje soocanje s stresom
-visja zbranost
Binder Dandet
# 05.02.2019 ob 16:37
@cricka:
Če si od nikotina odvisen, slabše prenašaš stres, ker takoj ko postaneš nervozen, rabiš nikotin in če ga ne dobiš takoj, si še bolj nervozen. Spiš pa načeloma tudi slabše, ker imaš povišan pritisk. Zbranost je manjša ravno zarad tega, ker ti gre po glavi naslednji cigaret.
Bivši uporabnik
# 05.02.2019 ob 16:20
Moraš biti malo ubrisan,
da zavestno vdihavaš dim v pljuča.
pjandura
# 05.02.2019 ob 16:19
Prepovedi ne bodo nič rešile. Kdor hoče, dobi. Pa naj si gre za alkohol, nezdravo hrano, cigarete, droge...
Bivši uporabnik
# 05.02.2019 ob 16:44
Povprečni človek ne funkcionira,če ni malo zadet.
Kofein,nikotin,alkohol so samo osnovne droge.
zmajmun
# 05.02.2019 ob 16:50
@cricka

-jaz sem povečini skos, miren, pa v lajfu nisem enga pržgal
-vedno spim kot ubit, prej bi reku še preveč kot premal
-ogromno kadilcev je debelih, sploh starejših.. tisti tamladi ki kadijo pred šoli in faksom, so suhi zaradi športanja, ne zato ker kadijo
-tole zadnje s stresom in zbranostjo pa je mogoče res, ampak to spet velja samo za odvisnike

-edina pozitivna stran kajenja je ta, da lahk v službi nekaj časa nič ne delaš, pa ti šef ne more nič rečt
elGoyc
# 05.02.2019 ob 16:48
"Land of the free" pa to...
Potrošnik mora biti zadostno informiran, opozorjen pred samim nakupom, ne zavajan s strani marketing in mora plačati posledice svojih dejanj, nato s svojimi dejanji ne sme povzročati škode drugim ter nevarni izdelki ne smejo biti dostopni ljudem z omejeno razsodnostjo (otrokom in duševno bolnim).
Če so vsi ti pogoji izpolnjeni gre pri prepovedih samo še za ideološko gonjo proti določeni skupini ljudi. Ko začne država odločati kaj je najbolje zame in se vtikati v mojo intimo postaja totalitarna, se pravi vtkana v vse pore življenja.
Sem bivši kadilec in za to sem se odločil povsem svobodno, povsem svobodno sem se odločil tudi, da preneham kaditi. Pri prenehanju mi fizična zasvojenost ni povzročala posebnih težav, večji problem so skušnjave v okolju.

To kar se gre ta senator je norčevanje iz državljanov in v ZDA se dogaja, da oba pola skupaj drvita v vedno večjo norost, desni v namišljene nevarnosti, razdiranje mednarodnih dogovorov in s tem ogrožanje dobrobiti partnerskih držav, verski fanatizem itd. levi pa v nenehne poizkuse "izobraziti" in "zaščititi" državljane, se pravi vliti jih v kalupe, ki so jih pripravili neki "strokovnjaki".
Bloodline
# 05.02.2019 ob 16:24
Sploh ne vem, kaj druge briga, kaj drugi delajo s svojim telesom. Cigareti, sladki sokovi, mast, vsak naj dela kakor mu paše. Brigajte se zase.
topol
# 05.02.2019 ob 18:48
Kot nekadilec in nasprotnik (normalen, ne fanatičen) bi sporočil naslednje. Napačna je predpostavka, da bo strošek zdravljenja nekadilcev nič. Zdravljenje kadilcev nekaj stane, zbolijo pa tudi nekadilci in tudi oni imajo kronične ali zahtevne bolezni. Zdravljenje obojih je drago. Kadilci umrejo prej. To je velik plus za pokojninsko blagajno. 5 let po 1000 evrov pokojnine pomeni 60 tisoč evrov prihranka za blagajno. Vprašanje od česa bo umrl nekadilec potem ko prejme toliko penzije. Druga stvar je cena cigaret. Cena je okoli 4 evre, država pobere več kot tri. Vzemimo skromnega kadilca, ki jih letno kupi 100 škatlic. Zanje zapravi 400 evrov, državi jih da pa 320. Če tako dela 50 let, bo dal državi 16 tisoč evrov davščin. Potem bo pa že star 65 let in bo morda umrl. Če pa vzamemo bolj intenzivnega kadilca (300 letno), bo plačal že 48 tisoč evrov davščin. Za 48 tisoč evrov pa si je dobro plačal tudi kakšno kronično bolezen. Obstajajo tudi debeli in za zdravje malomarni nekadilci, ki pa niso prispevali toliko davščin. Kupovali so manj obdavčeno blago in si ga več privoščili, medtem ko je kadilec obilno podpiral državo.
To je samo nekaj krutih številk. Nikoli nisem kadil in mi tudi ni všeč, moti me pa lažniva propaganda. Povejmo po pravici - kadilci so čisto koristni za državo. Alkohol se mi zdi večja težava
GORILA
# 05.02.2019 ob 18:17
Ce si od seksa odvisen, slabse prenasas stres, ket takoj, ko postanes nervozen, rabis seks in ce ga ne dobis takoj, si se bolj nervozen. Spis pa naceloma tudi slabse, ker imas povisan pritisk ( ali pa vsaj polna moda). Zbranost je manjsa ravno zaradi tega, ker ti gre po glavi samo sex... ergo, prepovejmo sex
grenadir
# 05.02.2019 ob 17:17
Super... Le zakaj bi država pobirala davke, če pa to lahko počne, mafija, prekupčevalci in ostala človeška golazen.... Prohibicija še nikoli ni prinesla nič koristnega...
ins1
# 05.02.2019 ob 18:28
najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini je orožje..hujše od cigaret je pa nedvomno alkohol..alkoholu lahko pripišemo prometne nesreče,umore,posilstva,delovne nesreče,nasilje v družini in še bi lahko naštel..ampak alkoholik je bolnik ki ga je potrebno zdraviti po potrebi večkrat,kadilec je pa zlo človeštva..."ozdravljeni" alkoholik je živčna razvalina ki ga je treba za minulo delo nagraditi z invalidsko upokojitvo in ni bil nikoli kriv da se je našel v takšni situaciji,kadilec pa je še vedno zlo človeštva in njegovo kajenje je samo grda razvada..da se razumemo nisem proti vsem ukrepom proti kajenju ampak če je vojna je vojna za vse..torej naj sprejmejo ukrepe tudi proti alkoholu in ostalim razvadam..naj primaknejo k sliki Goriških brd še od ciroze uničena jetra
Santiano
# 05.02.2019 ob 18:58
Ti ne plačuješ za zdravljenje kadilcev, mi plačujemo za to sami. Ne bluzi. Po tvoji logiki plačujemo mi kadilce za vas alkiče tud... :)

Lp
neprilagojen
# 05.02.2019 ob 18:58
zanimivo
odrasla oseba ne sme poceti s svojim telesom kaj zeli?!?
jutri pa ta isti bo podpiral splav z argumentom; moje telo moja odlocitev
taksne hipokrite bi treba ... (cenzura)
Celt
# 05.02.2019 ob 18:57
V bistvu je predlog diskriminacija neke marginalne skupine. V tem primeru pač kadilcev. Če s svojimi dejanji ne ogroža drugih je to poseg v osebne pravice - DISKRIMINACIJA!
vivastar
# 05.02.2019 ob 16:54
No jaz kadim. Pa ne reklamiram tega, daleč od tega. Tudi načrt je opustiti, kar pa je v družbi kjer večina kadi malce težje kot tisti klišejski "preklopiš v glavi pa je rešeno"...

Glede edine pozitivne strani pa se ne strinjam s tabo. Vsaj v mojem primeru za cigaret moram na malico, ne rečem nikomur da zdaj grem pa jaz lepo za 5 minutk na cigaretek šefe, pa jebi se...
firtoh
# 05.02.2019 ob 21:17
Sem dolgoletni kadilec in delam na RTG.Ko grem s psi na sprehod, vdihavam čisti zrak obogaten s prašnimi delci in izpušnimi plini.Ko grem v službi na malico,dobim meso Z kategorije in zelenjavo,ki ni videla zemlje.
Ko poslušam in berem novice,mi zraste pritisk...
Pravzaprav sem srečen,da sem dočakal
starost 54-tih let,brez večje pomoči medicine.
bori
# 05.02.2019 ob 18:18
Nobene kemične spojine niso hujše od ... bolestnih odnosov ...
cairns
# 05.02.2019 ob 18:05
Richard Creagan, sicer specialist urgentne medicine, je prepričan, da je treba storiti več za prepoved "najsmrtonosnejšega izdelka v človeški zgodovini", izhaja iz njegovega zakonskega predloga.

Za najsmrtonosnejši izdelek v človeški industriji je kriva tobačna industrija. V čistem tobaku brez primesi je veliko manj škodljivih snovi, kot v cigaretah ali drugih tobačnih izdelkih. Sedaj morajo cigarete tudi same ugasniti če nekaj časa nihče ne vlače. Sama kemija.
najdise
# 05.02.2019 ob 18:04
Spet bo biznis za tihotapce
Franc 1952
# 05.02.2019 ob 18:03
Nehal sem kaditi tisti dan, ko je bil sprejet zakon o prepovedi kajenja v javnih prostorih! Ni mi žal, ampak se pa sprašujem: govorijo, kako je težko umreti, ampak da se vsem posreči! Le kaj sem pridobil s prenehanjem kajenja razen nekaj litrov bencina več in malo smradu manj?:)
Hijena
# 05.02.2019 ob 17:45
Kakšne nor predlog. A se v ZDA niso nič naučili iz prohibicije v 1920-ih? Prepoved vodi v povečano konzumiranje!
discoversci
# 05.02.2019 ob 17:16
100 letniki kupjo, vnuki pa spušjo. Nagradno vprašanje: koliko je 100 letnikov na Havajih ?S PVC burgerji so namreč amerosi nativcem konkretno zbil višino starosti.
Krimsky
# 05.02.2019 ob 17:01
Pametno regulirati 'domet države' ...
~
... nikoli ni bila, ni, in nikoli ne bo preprosta naloga.

Nekateri bi želeli varuško, ki nam iz rok vleče tobak, alkohol, mamila, ... a da prohibicija vodi v nasprotne učinke, so že dokazali v ZDA.

Drugi bi si državo želeli tam, kjer vlada nepotrebni 'liberalni' kaos, npr. pri nas, kjer bi država lahko v sekundi okrcala po prstih preprodajalce (pocestne dilerje) elektrike, ki sicer ničesar ne proizvajajo, radi bi bi le zaslužili. Ta njihov zaslužek je brez dvoma dodatni strošek, ki ga plačajo uporabniki, a tega tistim na ZPS ne moreš dopovedati, vsaj v naslednjih stotih letih ne.

Kaj torej?
Več ali manj države?

Odgovor je sicer preprost, ... čeprav neizmerno težak: na nekaterih področjih (individualne svoboščine) rabimo manj države, na drugih (apetit dolgoprstnežev) rabimo več države.

A ker imajo dolgoprstneži zaradi svoje ekonomske moči silen vpliv na državo, ... se žal dogajanje odvija v nasprotni smeri: manj individualnih svoboščin za posameznika in več profita za dolgoprstneže.

To je to, ... pa sestopite s tega sveta, če morete ..
Macrohard
# 05.02.2019 ob 16:54
"Ljudem ne dopuščamo prostega nakupa opioidov, na primer, niti na recept predpisanih zdravil," je še argumentiral in ocenil, da so cigarete nevarnejše in pogubnejše od vsakršnega predpisanega zdravila, od njih pa človek postane tudi bolj odvisen.

Ma bravo, ker od opioidov pa ne postaneš močno odvisen? Poleg tega pri opioidih in pomirjevalih obstaja nevarnost za smrt zaradi predoziranja. Pri čikih in travi te nevarnosti ni.
mb128
# 05.02.2019 ob 20:07
Eh pro forma pač ni znak demokracije. Zato ta de facto prepoved! Amerika kot dežela čudes pač. In če bo ta zakon sprejet in bom jaz na Havaje prispel z zavojčkom cigaret, ki sem jo legalno kupil v kakšni drugi državi kakšno kazen lahko pričakujem?! Eh ja.....
bori
# 05.02.2019 ob 18:38
Na Havajih po novem do cigaret le starejši od 100 let?

Sam še starost naj sedaj dvignejo na 500let pa bo vse OK.
Radoveden
# 05.02.2019 ob 18:26
Dokler imamo zavarovanje urejeno preko ZZZS mene še kako briga kako si drugi uničujejo zdravje, katerega zdravljenje nato useka po denarju vse zavarovance in zaradi česa imam potem jaz slabšo kakovost zdravstvene storitve, ko jo potrebujem, ker gre denar za zdravljenje posledic te odvisnosti.

Ko pa boš na privat zavarovalnico vezal svoje kajenje potem pa mi je vseeno če skadiš 1 šteko na dan.
7up
# 05.02.2019 ob 17:10
Če bo sprejet.... Seveda ne bo sprejet....
OntheEdge
# 05.02.2019 ob 16:47
Čestitke dr. med. g. Creaganu, da je povedal dokaj enostavno resnico o cigaretih.
Cigareta je najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeške civilizacije.
Vir: Zlati holokavst: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/se
rvlet/sl/emkasi/zlati-holokavst-izvor-cigaretne-katastrofe-in-poziv-k-njeni-odpravi-2101577-pr
RTVjevi ''vrhunski'' novinarji pa seveda zraven dodajo tak naslov, kot da gre za nek prestižen izdelek, ne pa osovraženo trdo drogo, pri kateri 90 % uporabnikov obžaluje dan, ko so jih prižgali... Važno je, da se novici doda spin, da se tragedija ponavlja v nedogled, ni tako?
Binder Dandet
# 06.02.2019 ob 08:13
In sploh se nisem opredelil do prepovedi. Zdaj se bom. Nisem za takšne prepovedi. Razlagam pa, da je tobak izjemno škodljiv.
OntheEdge
# 05.02.2019 ob 23:45
Žal ima ta zanimiva novica napačen naslov in to celo zlonamerno napačen.
Pravilno bi se glasilo: cigaretam se čas v ZDA izteka, poleg ukrepov FDA, ki bo znižala nikotin na nivoje, ki ne zasvojijo, razmišljajo tudi na Havajih o prenehanju prodaje tega smrtonosnega izdelka.
A žal ima RTV slovenija infiltrirane tobačnike, samo dejstvo, da je veliko novinarjev zasvojenih s cigaretami še zdaleč ne pojasni njihovega zlonamernega in izjemno deformiranega poročanja o tej popolnoma preprečljivi katastrofi, tukaj jo celo imenujejo tobačna omama, ipd., zakonodaja pa ni stroga, ampak takšna, ki rešuje življenja in varuje zdravje.
Draga avtorica K. S. - informiraj se že enkrat! Prosim, vzemi si vsaj 10 minut, klikni vsaj na kako oddajo npr. tole:
https://radioprvi.rtvslo.si/2016/07/robe
rt-n-proctor-zlati-holokavst/
Tukaj so vse informacije, ki jih potrebuješ, pripravljene za vsak odprt um, seveda pa je treba zraven tudi razmišljati, kako za božjo voljo, je do tega sploh prišlo?
https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/se
rvlet/sl/emkasi/zlati-holokavst-izvor-cigaretne-katastrofe-in-poziv-k-njeni-odpravi-2101577-pr
Kreator
# 05.02.2019 ob 19:22
Na havajih pa vsi mullci hodijo do psihiatra in povedo da so žalostni in opala že je recept za tablete. Potem pa prodajajo narkomanom da si lahko kupijo travo in alkohol...
pink panther
# 05.02.2019 ob 19:13
bo pa vsak havajčan gojil na balkonu saj imajo tudi na aljaski prepoved alkohola razen izjemoma pa se ga ubijajo s alkoholom
shark77
# 05.02.2019 ob 19:09
Je predlagatelj razmišljal,kaj pa imajo teli 80 letni mulci za kadit, v službo naj grejo..
topol
# 05.02.2019 ob 18:51
Pozabil sem napisati. Koristni so za državo, za njihovo zdravje in finance pa to ni koristno. Teden dni najema apartmaja je to, ko bi lahko čofotal v morju.
Radoveden
# 05.02.2019 ob 18:36
"No jaz kadim. Pa ne reklamiram tega, daleč od tega. Tudi načrt je opustiti, kar pa je v družbi kjer večina kadi malce težje kot tisti klišejski "preklopiš v glavi pa je rešeno"..."

Pa lej... jaz sem preklopil v glavi, in... rekel dovolj je dovolj. In ne kadim več.
london1982
# 05.02.2019 ob 18:25
Ja, me zanima kaj počnejo drugi, glede na to da plačujem za zdravljenje teh oseb. Dokler bo tako, bom tudi pametoval kadilcem...
sejnik
# 05.02.2019 ob 18:21
Če bo sprejet.... Seveda ne bo sprejet....

Predlagatelj je eden, poslancev pa 81 ... Pa še 25 senatorjev. V glavnem novica veliko manj relevantna od Jazbinškovih predlogov v lj. mestnem svetu
maximinus
# 05.02.2019 ob 17:15
Kot kadilc... Nekaj podobnega bi nam prav prišlo, a žal nimamo turizma kot havaji da pokrije razliko.
In ja, vem, vse je v glavi!
RYAN
# 05.02.2019 ob 17:00
ta model je zblojen. prepoved vsem in danes ne pa 100 letnikom
Kekec99
# 05.02.2019 ob 16:28
Bravo! Če bi cigarete popolno prepovedali bi najbrž da izbil pravi kažin, tako pa je prodaja "le" omejena.
Binder Dandet
# 06.02.2019 ob 08:12
@GORILA:
A si imel slab dan? Seks enačiš z rakotvornimi snovmi. Poleg tega 99% kadilcev je odvisnih (zato, ker je tobačna industrija pred pol stoletja delala v smeri tobaka, ki je bolj zasvoljiv...v tem procesu se jim je zgodilo, da sedaj vsebuje tudi polonij, ki ga pred 100 leti ni....). In samo majhen procent tistih, ki seksamo, pijemo kavo, jemo čips.

In to govorim kot oseba, ki je kadila od 15ga leta dalje 13 let, 7 let ne, zadnje leto pa zopet 3 čike dnevno skadim.
m72
# 06.02.2019 ob 00:57
To je test. Ker je treba pravi čas poskrbet za novi artikel, če bo robe iz Afganistana manj in če bo kolumbijska koka slabo obrodila.
GORILA
# 05.02.2019 ob 19:22
...saj namesto sex lahko vsravis kavo, vino, cokolado, cips... dajmo vse prepovedat!
Binder Dandet
# 05.02.2019 ob 18:53
@gorila:
Obicajno visjo raven inteligence izkazujes.
Radoveden
# 05.02.2019 ob 18:33
A čike mamo zato da država lahko pobira davke? Zakaj ne dovolimo pol še koke in orožja prosto v Šparu in Merkatorju? Saj bi ja država pobrala še več davkov.
Radoveden
# 05.02.2019 ob 18:29
Seks je dober dokler je v zdravi meji, čiki pa niso dobri v nobeni meji. Odvisnosti od čikov se zdraviš tako da jih prenehaš kadit. Odvisnosti od seksa pa se ne zdraviš tako da nehaš seksat.

Ergo, ne bo šla tvoja logika. Nazaj v klop!