Na Havajih po novem do cigaret le starejši od 100 let?
Željni cigarete na Havajih bodo morali morda kmalu kar dolgo čakati, preden jo bodo lahko v tej ameriški zvezni državi prižgali.
Kajenje v ZDA pokonča pol milijona ljudi
Objavljeno: 5. februar 2019 ob 15:57
Honolulu - MMC RTV SLO, STA

Havaji imajo že sedaj eno izmed najstrožjih zakonodaj na področju prodaje cigaret. Foto: AP

Tamkajšnji kongresnik je namreč predložil osnutek zakona, ki bi prepovedal prodajo cigaret mlajšim od 100 let. Če bodo v havajskem kongresu zakon sprejeli, bodo z letom 2024 cigarete kupovali le še stoletniki.

Havaji imajo že sedaj eno izmed strožjih zakonodaj na področju prodaje cigaret. A demokratski kongresnik Richard Creagan, sicer specialist urgentne medicine, je prepričan, da je treba storiti več za prepoved "najsmrtonosnejšega izdelka v človeški zgodovini", izhaja iz njegovega zakonskega predloga.

"Imamo skupino ljudi, ki so močno odvisni ‒ po mojem prepričanju jih je zasužnjila absurdno zlobna industrija. Zasužnjila jih je tako, da je naredila cigareto, od katere postaneš zelo odvisen, vedoč, da je tudi zelo smrtonosna. In dejansko je zelo smrtonosna," je za havajski časnik Tribune-Herald dejal Creagan.

Trenutno na Havajih cigaret ne morejo kupovati osebe, mlajše od 21 let. Foto: AP

Za zdaj do cigaret le starejši od 21 let

V skladu s sedanjo zakonodajo lahko na Havajih cigarete prodajajo starejšim od 21 let. Po celotnih ZDA je ta starost 18 ali 19 let.

Creaganov zakonski osnutek predvideva, da bi starost, pri kateri je dovoljen nakup cigaret, do prihodnjega leta dvignili na 30 let, do leta 2021 na 40 let, do leta 2022 na 50 let in do leta 2023 na 60 let. Leta 2024 pa bi bila najnižja starost za nakup tobačne omame 100 let.

Creagan je prepričan, da je njegov zakon spisan tako, da se bo lahko ubranil vsakršnemu poskusu sodnega izpodbijanja. "Država je obvezana varovati javno zdravje," je dodal kongresnik, ki je sicer priznal, da je med študijem medicine tudi sam kadil.

"Ljudem ne dopuščamo prostega nakupa opioidov, na primer, niti na recept predpisanih zdravil," je še argumentiral in ocenil, da so cigarete nevarnejše in pogubnejše od vsakršnega predpisanega zdravila, od njih pa človek postane tudi bolj odvisen.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je kajenje v ZDA glavni vzrok bolezni in smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Vsako leto zaradi kajenje v ZDA umre skoraj pol milijona ljudi.

K. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Ta novica trenutno še nima komentarjev.