Slovenske zdravnice na Madagaskarju: Vsako jutro nas pozdravi vrišč otrok
V začetku maja smo tri zdravnice in dve zobozdravnici odpotovale v Matango na Madagaskarju na trimesečno zdravniško odpravo, ki deluje pod okriljem Sekcije za tropsko medicino.
Večere preživljajo ob svečah
Objavljeno: 8. julij 2018 ob 07:07
Matanga - MMC RTV SLO

Delo v zobozdravstveni ambulanti. Foto: Ekipa Madagaskar
Tradicionalni malgaški čoln. Foto: Ekipa Madagaskar
Pregled v ambulanti splošne medicine. Foto: Ekipa Madagaskar
Skupinska slika z misionarjem Janijem Mesecem. Foto: Ekipa Madagaskar
Tipične malgaške hiške. Foto: Ekipa Madagaskar
Proslava ob malgaškem dnevu državnosti - 26. 6. 2018. Foto: Ekipa Madagaskar
Odprava na Madagaskar
Odpravo na Madagaskarju sestavljajo Tjaša Žagar (v sredini spredaj), Aida Zečkanović (desno spredaj) in Barbara Viltužnik (levo spredaj), absolventke splošne medicine, ter Ana Ferfolja (levo zadaj) in Metka Kelbič (desno zadaj), absolventki dentalne medicine. Foto: Arhiv odprave
Akamasoa. Foto: Ekipa Madagaskar
Ordinacija splošne medicine. Foto: Ekipa Madagaskar
Vzhodna obala Madagaskarja. Foto: Ekipa Madagaskar
Zobozdravstvena ordinacija. Foto: Ekipa Madagaskar
Skupinska slika z misionarjem Janezom Krmeljem. Foto: Ekipa Madagaskar

V začetku maja smo tri zdravnice in dve zobozdravnici odpotovale v Matango na Madagaskarju na trimesečno zdravniško odpravo, ki deluje pod okriljem Sekcije za tropsko medicino. V ambulanti splošne medicine dnevno pregledamo od 60 do 70 bolnikov, na tržni dan pa še več. Zobozdravnici predvsem puliva zobe, v prvih osmih tednih dela sva jih izpulili že 1.300.

Iz Ljubljane smo na začetku maja letele proti Madagaskarju, kjer smo prve dni preživele v Akamasoi - skupnosti, ki jo je ustanovil misijonar Pedro Opeka. Prijazno nas je sprejel in poskrbel za našo nastanitev ter prevoz. Udeležile smo se tudi njegove maše, kar je bila zanimiva in lepa izkušnja. Obreda se udeleži več tisoč ljudi, veliko je petja in koordiniranega plesa, s čimer se močno razlikuje od naših maš. Pedro Opeka nas je povabil tudi na kosilo in nam predstavil življenje ter delo v skupnosti. Zelo smo vesele, da smo ga imele priložnost spoznati. Iz Akamasoe smo se kmalu odpravile na dvodnevno potovanje proti Matangi. Naš kombi je bil nabito poln z vsemi zdravili in medicinskimi pripomočki. Približno 750 kilometrov dolgo pot so spremljale slabe ceste, policijske kontrole in številni ovinki, na poti pa smo morali zamenjati tudi gume. Zadnji del poti od Vangaindrana do Matange so nas peljale sestre v terenskem vozilu, saj so ceste neasfaltirane in luknjaste. Imele smo toliko medicinskih pripomočkov, da sta za nas ostala le dva kvadratna metra v tovornem prostoru vozila.

V Matangi so nam izrekli dobrodošlico in nas prijazno sprejeli. Prve dni smo pospravljale dispanzer, saj pred našim prihodom tukaj eno leto ni bilo nobene odprave. V dispanzerju, ki je lepo urejen in dobro opremljen, dela sestra Jeanne, ki skrbi za paciente, ko tukaj ni odprav. Opravila je izobraževanje za medicinsko sestro in odlično opravlja svoje delo. Skrbi, da bolniki dobijo zdravila ceneje kot v državnih lekarnah. Tako tudi najrevnejši dobijo zdravila, ki jih nujno potrebujejo. V misijonu živijo še druge sestre, ki skupaj skrbijo za dispanzer, šolo, v kateri je 900 otrok, in kmetijski projekt.

.

Številni bi radi, da jim izpulimo zdrave zobe
S prvim ponedeljkom v Matangi smo začele delati. Največji izziv nam predstavlja komunikacija, saj velika večina ljudi govori le malgaško. Ob prihodu smo se začele učiti njihovega jezika in naše znanje se postopno izboljšuje. Po osmih tednih se tako lahko že same pogovarjamo s pacienti. Na začetku sta nam pri komunikaciji pomagali sestra Jeanne in pomočnica v dispanzerju, brez njiju bi bilo res zelo težko. Še vedno pa smo daleč od tega, da bi tekoče govorile malgaško. Mnogi pacienti v zobozdravstveni ordinaciji denimo želijo, da jim izpulimo zdrave zgornje sekalce. Zelo so namreč priljubljene zgornje proteze z zlatimi okraski. Zaradi jezikovne prepreke jim težko pojasnimo, da ne bomo pulili zdravih zob.

Iz Slovenije nam večkrat svetuje Izidor Grošelj - nekdanji misijonar in ustanovitelj dispanzerja, ki podpira sklad za zdravstveno oskrbo ljudi, ki si je ne morejo privoščiti. Za vse nasvete in pomoč smo mu zelo hvaležne. Na voljo nimamo vseh diagnostičnih pripomočkov, kar je izziv tako za splošno kot dentalno medicino. Velikokrat se srečamo z bolniki, ki bi jih v Sloveniji lahko boljše diagnosticirali in oskrbeli, tukaj pa smo pri tem zelo omejeni. Kot primer lahko navedemo 4-letnega dečka s hudo možgansko obliko malarije. Čeprav smo ga odpeljale v bolnišnico, tam zaradi pomanjkanja opreme zanj niso mogli veliko storiti. Včasih se srečamo z nenavadnimi prigodami, ki jih v Sloveniji gotovo ne bi doživele. V dispanzerju nas večkrat obišče kokoška, ki v naši lekarni vali jajca. Čeprav jo vsakič spodimo ven, se vedno vrne.

Presenetili so nas nizki higienski standardi. Zaradi pomanjkanja čiste tekoče vode in revščine se ljudje manj umivajo, zato pogosto vidimo glivične in bakterijske okužbe kože. Starši si ne morejo privoščiti plenic, tako da dojenčki lulajo kar v oblačila. Upamo, da bomo lahko odprave in druge humanitarne organizacije s kontinuiranim delom to nekoliko spremenile.


Vsako jutro nas pozdravi vrišč otrok
Delovni dan začnemo ob osmih zjutraj in končamo ob petih popoldne. Na poti v dispanzer nas vsako jutro spremljajo glasni pozdravi množice otrok. V ambulanti splošne medicine na dan povprečno pregledamo od 60 do 70 bolnikov, na tržni dan pa do 90. Večinoma k nam prihajajo otroci, ki najpogosteje zbolevajo za okužbami (malarija, prehlad, vnetje ušes, pljučnica). Odrasle po drugi strani pogosteje mučijo kronične bolezni (gastritis, bolečine v sklepih, povišan krvni tlak). Bolnike, ki jih same ne moremo oskrbeti, pošljemo naprej v bolnišnico v Vangaindrano. Če si kateri izmed njih ne more plačati prevoza in zdravljenja, jim stroške pokrijemo me. Opravimo veliko prevez kroničnih ran in manjših kirurških posegov zaradi gnojnih okužb kože. V zobozdravstveni ordinaciji predvsem puliva zobe, saj so v preslabem stanju za drugo oskrbo. Do zdaj sva jih izpulili 1300. Problem je pomanjkljiva ustna higiena, zato načrtujeva izobraževanje o čiščenju zob, kjer bova otroke v šoli učili pravilnega ščetkanja. Nimava dentalnega rentgena, zato določenih posegov ne moreva izvajati. Pacienti pridejo k nama z zobobolom, so otekli ter imajo gnojna vnetja. Ker je strokovna zobozdravstvena oskrba težje dostopna in draga, pacienti živijo s kroničnim zobobolom. Do pred kratkim je bil v ordinaciji tudi delujoč mikromotor, s katerim sva lahko odstranjevali karies in nato naredili plombo. Žal se je pokvaril, tako da takšna oskrba ni več mogoča. Za nami prihajata še dve odpravi, ki se bosta potrudili prinesti ali nov mikromotor ali nov sestavni del. Tako bomo lahko naredili kaj več kot zgolj puljenje zob. Bolniki so nam zelo hvaležni in nam to tudi pokažejo. V zahvalo so nam na primer prinesli slasten kokosov oreh.

Ko ni ne elektrike ne tople vode
V hiši, kjer živimo, ni elektrike, zato večere preživimo ob svečah. Ob deževnih dneh zaradi slabšega delovanja sončnih celic ni dovolj tekoče vode, ki nikoli ni topla. Zaradi slabe povezave z Vangaindranom so v Matangi stojnice na tržnici slabše založene. Veliko hrane in potrebščin smo prinesle s seboj in z njimi varčujemo; na primer marmelada, mleko v prahu, toaletni papir … Zelo pogrešamo določeno hrano – čokolado, mlečne in mesne izdelke. Za zajtrk si kruh spečemo same, kosilo in večerjo pa nam med tednom pripravi kuharica Mirjam.

Med konci tedna smo proste. Če je vreme lepo, se peš odpravimo do 12 kilometrov oddaljene plaže, kjer preživimo dan. Čeprav je na Madagaskarju zdaj zima, je morje toplo in zunanje temperature zelo prijetne. V prostem času kartamo, beremo, telovadimo in gledamo filme. Konec tedna si kuhamo same, kar nam predstavlja izziv, saj moramo biti zaradi pomanjkanja sestavin in nam novih vrst zelenjave iznajdljive. Kuha nam je tudi v užitek.

Obiskale smo bližnji misijon v Manambondru, v sklopu katerega delujejo osnovna šola, vrtec in lekarna. Vodi ga slovenski duhovnik Jani Mesec. Čeprav je od Matange oddaljen le 50 kilometrov, vožnja tja zaradi slabih cest traja skoraj pet ur. Tam smo prebivalcem štiri dni nudile zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo in v tem času skupaj oskrbele kar 432 bolnikov. Sestre in misijonar so nas lepo sprejeli in nam celo organizirali izlet na morje v tradicionalnih lesenih čolnih. Prav tako smo obiskale misijon Ampitafa, kjer deluje še en slovenski duhovnik Janez Krmelj. Tam smo praznovale tako slovenski kot malgaški dan državnosti, ki je 26. junija. Otroci osnovne in srednje šole Ampitafa so ob tem dogodku pripravili proslavo s tradicionalnimi plesnimi točkami in glasbo. V sklopu Akamasoe Pedra Opeke delujeta tako bolnišnica kot porodnišnica, kjer smo tudi pomagale. Zobozdravnici sva bili navdušeni nad odličnim zobozdravniškim stolom, ki ga je daroval zobozdravnik Mihael Weber. Poleg tega misijon skrbi za kmetijstvo, pastoralno delo, šolstvo ter gradnjo cest.

Za nas je delo na Madagaskarju neprecenljiva izkušnja tako na osebni kot na strokovni ravni. Naša pomoč in delo sestre Jeanne prebivalcem Matange pomenita veliko, saj jim omogočamo zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo. Rade bi poudarile, da smo le ena izmed številnih slovenskih medicinskih odprav, ki si v Afriki prizadevajo za bolj dostopno zdravstvo. Ker vemo, koliko truda je treba vložiti v tak projekt, želimo veliko sreče prihodnjim odpravam in se iz srca zahvaljujemo vsem, ki so nam pomagali na naši poti.

Ekipa Madagaskar 2018: Tjaša Žagar, Aida Zečkanović, Barbara Viltužnik, Ana Ferfolja in Metka Kelbič
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
umilave1
# 08.07.2018 ob 09:24
@mihaing

Sepravi moram imeti hišo iz blata, ki pušča na treh mestih, brez pitne vode, štroma in podhranjen, okužen z malarijo, ki je na Madagaskarju skoraj neozdravljiva, za nameček pa za vsakdanji kruh po cel dan brskati po smetišču in otroku iskati hrano kakor so delali revni Malgaši pred prihodom Pedra Opeke. In s tem bi moral biti zadovoljen. In Adidas je nekoristna firma, ki proizvaja neuporabno obutev za vsakdanje življenje. Ker če si obut v Adidas, pa gledaš TV si reven in bogi v glavo. Če imaš pa še svoj avto si pa že klošar al kako?

Vsakemu takemu bi z veseljem dal 14dnevni aražma v taki deželi, da bi dojel kaj vse imamo (nekaterih stvari tudi preveč). Vsaka čast vsem, ki gredo tja dol pomagat. Osebno poznam enega od misijonarjev, ki je deloval na malgaškem podeželju in ko sem videl slike sicer lepe dežele, takrat šele dojameš ta obstoj nepravičnega prepada med nami in njimi. Glavno mesto še nekako drži stik z modernim svetom, a podeželje je pa res bogo. V članku je čisto lepo opisano.
clio1999
# 08.07.2018 ob 09:29
Zobo/zdravnice ali absolventke? Odlocite se, ce so koncale faks ali ne!
oziris.va
# 08.07.2018 ob 11:01
Presenetili so nas nizki higienski standardi. Zaradi pomanjkanja čiste tekoče vode in revščine se ljudje manj umivajo, zato pogosto vidimo glivične in bakterijske okužbe kože. Starši si ne morejo privoščiti plenic, tako da dojenčki lulajo kar v oblačila. Upamo, da bomo lahko odprave in druge humanitarne organizacije s kontinuiranim delom to nekoliko spremenile.

Ne vem, zakaj vas je to presenetilo. Če bi šli recimo na vzhod, ne bi bilo nič drugače. Redno umivanje in čistoča je "standard" samo na zahodu in razvitih državah. Pa še to ni garancija. Tudi v razvitih državah se marsikje/kdo ne umivajo ipd.

Dovolj je že, ko greš na stranišče in vidiš, kdo si opere roko in kdo ne.
Skippy
# 08.07.2018 ob 12:06
Bili so prav zadovoljni dokler jim nismo pokazali kaj je tv, adidas in aspirin. In kar samoumevno mora biti če tega nimajo, da so sedaj reveži. V bistvu pa smo mi v razvitem svetu v glavo zelo bogi in revni.

A torej sem ubogi, ker nočem porabiti za 300 km celi mesec časa in ker ne porabim celega dneva porabiti za iskanje hrane, ampak si lahko nadenem adidaske in uživam?
čik
# 08.07.2018 ob 09:59
lepo punce.pa srečno še naprej.
Miki Mause
# 08.07.2018 ob 15:52
no pa še to @evaevi veš sej naši slovenski avtohtoni otroci z prirojenimi srčnimi napakami so tudi postali ceneni poskusni zajčki. kaj s tem mislim pa upam, boš že ugotovila. ane pa smo u EU, NATO bogati smo, kot druga norveška....
Miki Mause
# 08.07.2018 ob 15:50
@evaevi

kaj pa, če bi te tvoje ''cenene poskusne zajčke'' popokali na letala pa jim takšno zdravljenje mogoče v Sloveniji omogočili? osnovno zdravstveno oskrbo so jim nudili, al je tudi to zate nek hud znanstveni prestiž, kot da bi zdravili raka- kao na poskusnih zajčkih? dej pejt mal u lajf pa ne bodi zategnjena sama vase pa se nauči še mal kaj je sodelovanje.
socrates
# 08.07.2018 ob 10:32
Punce, kapo dol .... bravo! ;)
virus99
# 08.07.2018 ob 09:35
"obstoj nepravičnega prepada med nami in njimi"

No, no, ne tako hitro o pomanjkanju pravice.
Pravično ni da daš vse vsem, ker bo tako prišlo le do kaosa.
Stvari morajo priti v skladu s civilizacijskim nivojem, drugače se podre ravnovesje.
Jaz že dojemam kaj vse imam, ampak ali ti lahkod dojameš zakaj drugi tega upravičeno ne morejo imeti.
pobrisan
# 09.07.2018 ob 13:19
KajtiMar

že sam naslov vse pove ...
-------------

Prevelika nataliteta in revščina gresta z roko v roki. Nihče pa ne naredi nič za zmanjšanje rodnosti.
luks06
# 08.07.2018 ob 11:04
Lepa dekleta. Ni čudno da je toliko dela. ko pa pogledaš pri nas javno zdravstvo, pa ogromno obilnih zobozdravnic, ki majhne otroke veselo naderejo, ker jih je strah, odrasle pa zdravijo z levo roko, da si ne upaš sploh nič vprašat. potem ti pa zdravi en zob celo večnost pa menja tiste trakce z levo roko.

potem pa imaš zaradi otroštva strah pred zobozdravnikom za celo življenje ker te je krotilda dobila v roke.
tako da kje je kakšen "samoplačniški" zobozdravnik, kjer delajo taka luštna dekleta? ali bo treba na madagaskar?

pohvale punce in ostala ekipa!
KajtiMar
# 08.07.2018 ob 08:37
že sam naslov vse pove ...
dr.Kuštrin
# 09.07.2018 ob 10:43
Zobozdravnici predvsem puliva zobe.... ajaj, sliš se tko kot JNA... al pa nekdanja študentska ambulanta na Ilirski; Pisalo se je leto 1980, bili sta dve sobi, ena sploh ni imela svedra. Model se je pisal dr.Škerbec in njegova edina zadolžitev je bilo puljenje. Vsi ostali so končali v sosednji sobi !
socrates
# 08.07.2018 ob 22:53
Kakšni komentarji .... da človeka nekam prime! Ampak ti je potem takoj jasno, da jih pišejo ljudje, ki so v življenju čisti luzerji in pijančki. Punce, še enkrat: kapo dol!
mali_piscek
# 08.07.2018 ob 18:40
Punce, v Sloveniji zelo primanjkuje zdravnikov.

Vsak razumen najprej poskrbi zase, potem šele pomaga ostalim.
luks06
# 08.07.2018 ob 11:06
@ozris.va

Točno to! Mene je kap, ko v kampih vidim ko ljudje lezejo iz wcja - in lulajo, kakajo ter si jih veliko ne umije rok. Groza! pol pa te roke uporabljajo za bog ve kaj vse.
mihaing
# 08.07.2018 ob 08:15
Bili so prav zadovoljni dokler jim nismo pokazali kaj je tv, adidas in aspirin. In kar samoumevno mora biti če tega nimajo, da so sedaj reveži. V bistvu pa smo mi v razvitem svetu v glavo zelo bogi in revni.
MiD
# 11.07.2018 ob 07:26
Mene pa zanima ali so zdravnice kaj naredile zato, da bi se na Madagaskarju rojevalo manj otrok. Vrisk in smeh otrok je res lepo videti, jok in bolezni ter umiranje zaradi pomanjkanja osnovnih potrebščin, ki so tudi posledica prenaseljenosti Afrike pa ne. Mene ne prepričajo izjave, da je v Afriki kljub revščini in trpljenju zaradi pomanjkanja veliko veselja in optimizma. Če bi to držalo, bi ostali doma v Afriki, tako pa si večina želi v Evropo ali severno Ameriko.
QUENDI
# 08.07.2018 ob 15:18
......sekcija bi lahko vključila v projekt tudi Slovenijo.....tako bi odpadlo dolgo potovanje.....
cairns
# 08.07.2018 ob 10:32
Ko ni ne elektrike ne tople vode

Otok ima fantastične možnosti za razvoj. Ima vse razen ene stvari.
tru-bar
# 10.07.2018 ob 13:38
Vsako jutro nas pozdravi vrišč otrok
*****
Mene vsako jutro zbudijo ljubljenčki (pasjih) mamic. Razlika je očitna.
Sicer pa v SLO menda primanjkuje zdravnikov.
tu in tam
# 09.07.2018 ob 15:19
Včasih je bil na fakulteti, pa tudi na srednji zdravstveni, predmet Vojna medicina.
Tam so se učili o "medicini" v izrednih razmerah.

Tega predmeta danes ni več, zato jim znajo pridobljene izkušnje v prihodnosti še prav pridet.
los-t
# 25.07.2018 ob 12:22
fino da so tam...škoda pa ker slovenskim otrokom primanjkuje zdravstvenih strokovnjakov, jih pač uvažamo od drugod, tudi zato ker so naše humanitarke svoje znanje iz šolanja, ki je bilo financirano iz našega davkoplačevalskega denarja, namenile drugim...fino, res, za hvalit se je s tem.
minnaema
# 09.07.2018 ob 20:30
v sporočilu ob 20;28 dme 09.07. je bilo napisano NAučijo-kako je nastal lapsus in piše NEučijo jaz ne vem in Lp
minnaema
# 09.07.2018 ob 20:28
...ja ja tam se še kaj dodatno v konstruktivnosti NEučijo-kar pri nas NI mogoče-saj praksa
dela mojstra tudi v medicini NI izjeme in vso srečo !
pietetnik
# 08.07.2018 ob 11:36
Čestitam dekletom za tak podvig!

Še so ljudje na svetu, ki lahko naredijo nekaj lepega in dobrega... Bogu hvala!
stotrideset
# 11.07.2018 ob 23:43
tale dekleta so zaotovo iz popolnoma drugega sveta in še nikoli v svojem življenju niso skrbela sama zase s svojimi rokami, svojim znanjem in svojim imetjem - mislim, da sem povedal dovolj!
evaevi
# 09.07.2018 ob 23:24
vse te mladenke bi lahko že imele otroke, a raje zapravljajo čas v Afriki.

izzi,
One bodo zdravnice, ti pa vsakoletno rojevaj otroke, dajmo, nad deset, saj zmoreš!
evaevi
# 08.07.2018 ob 21:11
Vsak razumen najprej poskrbi zase, potem šele pomaga ostalim.

Brez diplome pri nas ne smejo delat, vendar!
Tam trenirajo brez vsake nevarnosti za kakšne tožbe pa še odrešenike se grejo, super počitnice, vam bo vsaka navdušeno povedala tako kot vsi bodoči zdravniki, ki romajo v Afriko.
janezi
# 08.07.2018 ob 14:07
naj nam pošljejo kakšnega otroškega kardiokirurga v zamenjavo.Mlada življenja tu so v nevarnosti !
pietetnik
# 08.07.2018 ob 11:42
Za zobe pa najbrž ni druge kot puljenje! Ni plomb, ni vrtalnika, ni...
mihče
# 08.07.2018 ob 09:31
Človek rabi za življenje tako malo, v želji po več, pa uničuje vse
gujsa20
# 11.07.2018 ob 16:05
Bravo punce in misijonarji!
zeus-zengg
# 08.07.2018 ob 13:02
Za nami prihajata še dve odpravi, ki se bosta potrudili prinesti ali nov mikromotor ali nov sestavni del. Tako bomo lahko naredili kaj več kot zgolj puljenje zob.
--------
pripeljejo naj še komunalno službo , ne pa samo ,,plastiko ,, in nerazgradljivo embalažo v vseh oblikah in vsebinah . Drugače bo tista njihova pomoč bolj blažev žegen ....
evaevi
# 08.07.2018 ob 15:36
odlična učna doba na cenenih poskusnih zajčkih
pa še sončne počitnice med brez dvoma 'manjvrednimi', da se ego učvrsti
izzy_
# 08.07.2018 ob 21:48
Pulile so jim zobe in jih učile ščetkanja. Kaj pa ko ne bo več Slovencev, da bi počeli te zelo osnovne stvari za njih? In natanko to se bo zgodilo; vse te mladenke bi lahko že imele otroke, a raje zapravljajo čas v Afriki.