Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Albanski premier Edi Rama je ob izstrelitvi satelitov na družbenem omrežju Facebook zapisal, da ima Albanija zdaj več možnosti za nadzorovanje in varovanje svojega ozemlja.

"Rečeno – storjeno. Lansirana je raketa Falcon 9, ki nosi naša dva satelita Albanija 1 in Albanija 2 v vesolje," je sporočil Rama. "Od danes ima Albanija več visokotehnoloških možnosti za nadzor in obrambo ozemlja, saj bosta satelita v realnem času posredovala pomembne podatke," je dodal.

Satelita bosta državo stala šest milijonov dolarjev za obdobje treh let, vlada v Tirani pa bo do njiju imela prednostni pristop.

Posredovala bosta celovito pokritost zemeljskega površja in bogate informacije za učinkovito politiko in odločanje, so po pisanju portala RTHS sporočili z albanskega obrambnega ministrstva. Omogočala bosta boljši nadzor nad albanskim ozemljem, uporabljali pa ju bodo tudi v boju proti organiziranemu kriminalu in za identifikacijo požarov.

V orbito ju je ponesla raketa Falcon 9 v okviru misije Transporter-6, v sklopu katere bodo v orbito poslali 114 mikrosatelitov in drugih vesoljskih plovil.