Na družbenih omrežjih se je pojavilo več fotografij iz Adelajde, kjer so na soncu dejansko spekli jajce. Foto: Reuters
Na družbenih omrežjih se je pojavilo več fotografij iz Adelajde, kjer so na soncu dejansko spekli jajce. Foto: Reuters

V Melbournu, kjer je temperatura popoldne po tamkajšnjem času dosegla 42,8 stopinje Celzija, so zaradi prekinitev v dobavi elektrike zaprli več trgovin in kavarn. Delovalo ni tudi okoli 100 semaforjev.

Brez elektrike je začasno ostalo več kot 200.000 ljudi, saj so pristojne oblasti odredile prekinitev dobave elektrike, da ne bi odpovedalo celotno omrežje. Poraba elektrike se povečuje predvsem zaradi povečane uporabe klimatskih naprav.

Padali rekordi

V drugih delih avstralske zvezne države Victoria, v kateri živijo štirje milijoni ljudi, so oblasti izdale opozorila pred požari, saj so se temperature ob reki Murray v okolici Melbourna povzpele celo do 47 stopinj Celzija. V pripravljenosti je več sto uslužbencev gasilskih in reševalnih služb ter več deset letal in helikopterjev za gašenje. Zvezna država Victoria tako visokih temperatur ni imela od leta 2009, ko je na t. i. črno soboto v gozdnih požarih umrlo 180 ljudi.

Vročino težko prenašajo tudi živali. Foto: Reuters
Vročino težko prenašajo tudi živali. Foto: Reuters

Razmere so zelo težke tudi za divje živali, zato nekaterim pomagajo prostovoljci, ki jim nosijo vodo.

V četrtek so v Adelajdi namerili 46,2 stopinje Celzija, s čimer je padel rekord iz leta 1939.
V otoški zvezni državi Tasmanija pa se še naprej spopadajo z okoli 30 gozdnimi požari.

V Sydneyju naj bi se živo srebro konec tedna povzpelo do 42 stopinj Celzija, zvezno državo Queensland na severovzhodu države pa naj bi prizadel močan tropski ciklon, ki bo prinesel nalive in veter.