Foto: Reuters
Foto: Reuters

Okoli 9.45 po srednjeevropskem času je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,0079 dolarja, s čimer je vse bližje izenačitev vrednosti obeh valut, kar se od leta 1999, ko je nastala skupna evropska valuta, še ni zgodilo.

Evro je v primerjavi z dolarjem začel toniti v torek, njegova vrednost pa zaradi pričakovanj vlagateljev, da se bo območje z evrom zaradi vse višje inflacije znašlo v recesiji, še naprej pada.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se je v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi.

Vrednost evra se trenutno na borzi v Frankfurtu giblje okoli 1,01 dolarja, medtem ko je bila njegova najvišja današnja vrednost 1,0170 dolarja.

Bi pa vrednost evra po napovedi analitikov lahko čez dan po objavi junijskih podatkov o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v ZDA še dodatno padla.

Gospodarsko rast v območju evra je sicer junija močno prizadela naraščajoča inflacija. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) analitske hiše S & P Global je razkril, da je indeks z majskih 54,8 točke junija padel na 52 točk. Gre za najnižjo raven v zadnjih 16 mesecih, ki pa vseeno ostaja nad 50 točkami, ki nakazujejo rast gospodarske dejavnosti.