Potujoča hiša s šestimi spalnicami ... Foto: AP
Potujoča hiša s šestimi spalnicami ... Foto: AP

Projekt selitve viktorijanske hiše z naslova Franklin St. 807 na njeno novo mesto na nekaj sto metrov oddaljeno ulico Fulton je bil velik organizacijski zalogaj in so ga pripravljali več let, poroča AP.

Medtem ko sam dvig hiše in premestitev na velikanski voz za izvajalca del nista bila tako zahtevna, saj takšne ali podobne selitve izvaja relativno pogosto, pa je bil večji izziv, kako konvoj s hišo "spraviti" skozi mesto.

Kot je za tamkajšnji časnik San Francisco Chronicle pojasnil selivec Phil Joy, je trajalo več let, da so uredili vso papirologijo, povezano s selitvijo – med drugim so morali pridobiti dovoljenja od 15 različnih agencij in uradov v mestu, je navedel.

Pred začetkom selitve so tako zaprli in izpraznili celotno pot od enega do drugega naslova, odstranili vse prometne znake, ki so bili napoti, začasno umaknili semaforje, parkirne ure, celo požagali veje dreves ob začrtani poti. Nato se je na ne prav dolgo, a počasno pot podal konvoj z dragocenim tovorom.

Kljub letom priprav in izkušenj s takšnimi selitvami pa je Joya vseeno skrbelo, kako se bo podvig končal, potencialno nevarnost bi namreč lahko predstavljal sam relief območja, saj se na enem delu spušča "in to je lahko kar zahtevno, kadar seliš hišo".

Na koncu je 139 let stara zgradba uspešno prispela na nov naslov, samo selitev pa je njenega lastnika, borznega posrednika Tima Browna, stala kar 400.000 dolarjev.

V San Franciscu preselili hišo