Oblikovalska rešitev za diete: skleda Om Nom v obliki želodca
Kaj imata skupnega Donald Trump in goveja juha - Nino Malovrh, ki je sooblikovala kristal za Trump Home, zdaj pa ima oblikovalsko rešitev za shujševalne norije, skledo Om Nom, iz katere lahko zadiši ...
Skleda Om Nom je za izvirnost prejela tudi priznanje stroke
Objavljeno: 11. oktober 2018 ob 07:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kot pravi, je ideja sklede ta, da z njo ohranjamo zdrav odnos do hrane in pojemo ravno dovolj, da ne raztegnemo želodca. Foto: Klavdija Žitnik
Industrijska oblikovalka Nina Malovrh trdi, da je našla oblikovalsko rešitev za shujševalne norije. Foto: Klavdija Žitnik
       Rada bi oblikovala manjše sklede za otroke, saj je v Sloveniji 16 odstotkov otrok in mladine čezmerno hranjenih ali predebelih. Zanimivo je, da z mano stopijo v stik starši otrok z anoreksijo. Kupujejo jim te sklede in jih prepričujejo, naj pojedo vsaj to, saj se jim ne bo raztegnil želodec. Tega res nisem pričakovala.       
Skleda Om Nom je zelo premišljena, njena vizualna podoba dejansko sledi obliki človeškega želodca. Foto: Klavdija Žitnik
Dodano vrednost sklede je nagradila tudi stroka z oblikovalskim presežkom leta 2017, Gospodarska zbornica Slovenije pa za inovacijo leta 2017. Foto: Klavdija Žitnik
       Ko so zdravniki videli moj izdelek, so rekli, da oni počnejo ravno to, raztegnjene želodce zmanjšujejo na sicer še manjši volumen od sedmih decilitrov.       
Pri postopku oblikovanja sklede se je Nina posvetovala tudi z zdravniki in nutricionisti. Foto: Arhiv Om Nom
Pomembna ni le količinska vrednost hrane, temveč tudi kalorična, zato je treba pri uporabi sklede Om Nom uporabiti "zdravo pamet", poudari Nina. Foto: Klavdija Žitnik
Nina čisto zares razmišlja, da bi oblikovala tudi skledice za živali, saj jih prepogosto preveč hranimo. Foto: Klavdija Žitnik
       Naredila sem svojo domačo nalogo, in vem, da Ikea v 90 odstotkih proda bel porcelan ali belo keramiko.       
Zlati rob ima vedno dodano vrednost, pojasni Nina. Foto: Klavdija Žitnik
       Na Kitajskem lahko zagotavljajo kakovost in količino. V Evropi je industrija porcelana propadla. EU je za zaščito te skorajda izginjajoče industrije uvedel visoke protidampinške dajatve. Za uvoz iz Kitajske v EU moram tako, poleg carin, plačati še 37 odstotkov dajatev!       
Proizvodnjo porcelanskih skled ima na Kitajskem, saj je tovrstna obrt v Evropi že skoraj izginila. Foto: Arhiv Om Nom

Kaj imata skupnega Donald Trump in goveja juha - Nino Malovrh, ki je sooblikovala kristal za Trump Home, zdaj pa ima oblikovalsko rešitev za shujševalne norije, skledo Om Nom, iz katere lahko zadiši tudi goveja juha.

"Om Nom" – tako naj bi vzdihovali v angleško govorečem svetu, ko se po dobrem obroku zadovoljno trepljajo po trebuhu (kot, recimo, "njam njam" v slovenščini). "Pri popularnih dietah, trenutno jih je več kot 90, sem ugotovila, da nobena medicina in znanost ne zaležeta, da se na možgane ne moremo več zanesti in da se je zato treba vrniti k želodcu," pripoveduje dobrovoljna sogovornica, drobne postave, med mešanjem penastega kapučina. Iz Kranja se je v Ljubljano pripeljala z vlakom, "ker je tako najlaže", pove pragmatično.

Prav takšna, pragmatična, je njena skleda Om Nom, za katero je prejela priznanja stroke, med drugim Društva oblikovalcev Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije in Top ideje, borze oblikovanja. "Namen sklede je, da s hrano ne preobremenimo, raztegnemo, želodca, in pojemo ravno toliko, kot lahko. To ni dieta," opozori. Čeprav Nina Malovrh zase pravi, da običajnim predmetom riše neobičajne zgodbe, se zdi v primeru sklede Om Nom nasprotno – da običajni zgodbi, kot je ohranjanje telesne teže, riše neobičajni predmet, skodelico v obliki želodca.

Industrijska oblikovalka, z diplomo na ALOU-ju v Ljubljani in magisterijem na londonski University for the Creative Arts, se je tega nenavadnega projekta lotila temeljito. V raziskovalni fazi je obiskala splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer kot edini v Sloveniji operativno zmanjšujejo želodce. "Ko so zdravniki videli moj izdelek, so rekli, da počnejo ravno to, raztegnjene želodce zmanjšujejo na sicer še manjši volumen od sedmih decilitrov." Posvetovala se je z nutricionisti, ki so ji razložili več o kalorični gostoti "in mi pojasnili, da povprečen človek dejansko ne more šteti kalorij". Sledila je faza oblikovanja sklede, ki sledi obliki želodca, v kateri je preučevala knjige študentov medicine in se projekta lotila kot oblikovalka, "pri čemer sem upoštevala zlati rez, proporce in skledo stilizirala do te mere, da je v vizualnem pogledu jedljiva," pove v smehu.

Zanimanje za skledo Om Nom je v Evropi, predvsem pa Avstraliji, kamor se namerava za pol leta tudi preseliti, precejšnje. Kar je pri zgodbi Nine Malovrh najbolj presenetljivo, je predvsem to, s kakšno lahkotnostjo se spopada s procesi nastajanja proizvoda. Z izkušnjami iz Steklarne Rogaška, iz oglaševalskih agencij in samostojnih projektov je sposobna zagotoviti celoten paket. "Ravno za projekt Om Nom nisem potrebovala večje naložbe, saj sem sama poskrbela za oblikovanje, znamčenje, 3D-izrez ... Vem, da bo slišati neprofesionalno, a najela sem le stiliziranje hrane in fotografiranje izdelka."


Če dovolj dobro poznam naše bralce, jih bo zagotovo zanimalo, ali v skledo spraviš dovolj goveje juhe?
In to je tudi prvo vprašanje, ki ga dobim: ali je skleda namenjena nedeljskemu kosilu?

Pa je?
Ni. Nedelja naj bo dan za goljufanje. Ljudje me sprašujejo vedno ena in ista vprašanja. Dekleta zanima, ali si lahko naložijo porcijo s kupčkom, da torej gleda hrana čez rob, in pa, ali si lahko naložijo dvakrat. En želodec imaš, enkrat si naloži! Moški pa me sprašujejo: Ali lahko spijem toliko piva? To me sprašujejo brez izjeme.

S tem večkrat nagrajenim izdelkom merite na izredno ozek segment potrošnikov, ki ima zmeren odnos do hrane. Kaj pa, če nekdo napačno razume vašo idejo in se dejansko zredi ali dobi povišan holesterol – eno je količina hrane, drugo pa so kalorije.
Navadni smrtniki nočemo šteti kalorij, hočemo le pojesti svoje špagete, zato pa jih vsaj količinsko pojejmo omejeno, če že po kalorijah ne ... V samih navodilih je besedna zveza "zdrava pamet" omenjena trikrat. Skleda je oblikovana tako, da boš pojedel ravno prav, da bodo živčni končiči iz želodca sporočili možganom, dovolj je, siti smo. Da bodo torej možgani lahko interpretirali, želodec je poln.

Skleda, ki je neke vrste merilec količine hrane, ima tudi psihološko konotacijo, v smislu, jesti iz želodca za želodec, zaradi česar lahko morda dobiš odpor do hrane, ki jo ješ tisti trenutek?
Tu sta dva trika: oči so po navadi bolj lačne kot želodec, zato ima skleda že sama po sebi vizualni učinek. Preden začneš jesti, vidiš obliko želodca in veš, da bo tudi tvoj želodec poln, zato ješ počasneje. Drugi trik pa je čisto oblikovalski, saj je posoda videti večja, kot dejansko je. Kot oblikovalka sem oblikovala določene krivine, da je skleda, ki je abstrakcija oblike človeškega želodca, videti večja.

In ko imaš pri hranjenju dovolj gledanja "želodca", ga varaš tako, da ješ iz navadnega krožnika, ali kako?
Ha ha, to lahko narediš takrat, ko goljufaš ... Sicer pa sem naredila test in na čisto navaden krožnik naložila porcijo rižote, kot bi jo pojedla sicer, in ugotovila, da sem si jo naložila dvakrat preveč, kot bi morala.

Koliko je Om Nom premišljen projekt, saj posega na področje lepotne industrije, v kateri se obrača na milijarde evrov? Ta trg je tako nasičen, kako vanj sploh vstopiti?
Projekt sem začela pred tremi, štirimi leti v ljubljanski startupovski šoli Hekovnik, kjer smo težavo, kako se trga lotiti, razdelali na zanimiv način. Prišli smo do sklepa, da ne tekmujem s ponudniki shujševalnih tablet, usmerila sem se v življenjski slog in k zdravemu načinu življenja. Zato tudi ne govorim o dietah in hujšanju, projekt je postavljen zelo nišno.

Za Slovenijo dovolj nišno?
Premalo, Evropa je pa že dovolj velika.

Kolikšen je bil vložek v proizvodnjo?
Vključno s testno serijo, da smo na stotih ljudeh opravili enoletni test, okoli 7.000 evrov.

Zanimivo, proizvodnjo pa imate na Kitajskem. Je tam ceneje?
Ne, cena z vsemi dajatvami je približno enaka, na Kitajskem lahko zagotavljajo kakovost in količino. V Evropi je industrija porcelana propadla. EU je za zaščito te skorajda izginjajoče industrije uvedel visoke protidampinške dajatve. Za uvoz iz Kitajske v EU moram tako, poleg carin, plačati še 37 odstotkov dajatev!

Razmišljate morda o drugem materialu?
Ne, saj je porcelan izjemno vzdržljiv material.

Kaj pa o morebitni širitvi kolekcije?
Seveda, rada bi oblikovala manjše sklede za otroke, saj je v Sloveniji 16 odstotkov otrok in mladine čezmerno hranjenih ali predebelih. Zanimivo je, da z mano stopijo v stik starši otrok z anoreksijo. Kupujejo jim te sklede in jih prepričujejo, naj pojedo vsaj to, saj se jim ne bo raztegnil želodec. Tega res nisem pričakovala.

Pri vas je zanimivo, da sta vaš izdelek opazila tako stroka kot razni podjetniški inkubatorji, ki vas pogosto vabijo na predavanja ozagonskih podjetjih. Med svojimi predavanji pojasnjujete tudi mite oblikovanja, kateri so to?
To so tiste neromantične stvari, da se morajo številke ujemati, da je lahko izdelek še tako lep, pa to ni zagotovilo za prodajo. Da ljudje nikoli ne razumejo tvoje ideje, da cena nagovarja potrošnika ...

... pa tudi to, da mora biti izdelek črn. Čeprav so sklede Om Nom bele.
No, tudi to. Ljudje vedno rečejo, naredi črne. A sem se naučila, da ... poglejte, kavo pijeva iz belih skodelic, doma imamo bele krožnike. Koliko imamo doma črnih krožnikov in posod?

No, lahko bi izdelali omejeno serijo?
Hja, a ta se bo prodala v desetih kosih, jaz jih bom pa morala naročiti 500. Naredila sem svojo domačo nalogo, in vem, da Ikea v 90 odstotkih proda bel porcelan ali belo keramiko.

Bi lahko sklede kakor koli nadgradili, kot to počne recimo Equa s stekleničkami za vodo?
Ob koncu leta bodo narejene Om Nom z zlatim robom. Tega sem se naučila v Rogaški, če dodaš zlati rob ...

... dobiš Donalda Trumpa!
Tako.

V Steklarni Rogaška, s katero sicer še sodelujete, ste namreč delali v hčerinskem podjetju Rogaška America, kjer vam je bil zaupan razvoj izdelkov iz linije kristala za Trump Home, podjetje zdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
To je bila zelo uspešna domača naloga s področja soznamčenja. Rogaška se je pravi čas odločila, da bo svojo blagovno znamko, ki v ZDA ni bila znana, na trg vpeljala s pomočjo druge blagovne znamke, saj Donald Trump takrat ni bil nič drugega kot blagovna znamka.

To je bilo leta 2010?
Da, projekt je trajal med letoma 2010 in 2013.

Takrat je imel Trump še zelo uspešen televizijski resničnostni šov Vajenec (The Apprentice).
Res je, in Trump je dobro vedel: če se bo podal na področje izdelkov, ki pridejo v domove ljudi, izdelki splošne porabe torej, bo s tem prišel v srca in glave ljudi.

Trump Home so bili izdelki srednjega cenovnega razreda?
Od ležišč, cvetličnih šopkov, alkoholnih pijač ... Steklarna Rogaška s svojim kristalom, tudi hrana, pohištvo. Trump je dal licenčnino, da so izdelki lahko nosili njegovo ime in na tak način prišel v vsak dom. Slogan je bil Affordable Luxury Comes Home.

Dostopen luksuz v vsak dom.
V vsak dom – zdaj ga pa imajo (smeh).

Katja Štok
katja.stok@rtvslo.si

K. Št.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
josh k.
# 11.10.2018 ob 08:06
Kot pravi, je ideja sklede ta, da z njo ohranjamo zdrav odnos do hrane in pojemo ravno dovolj, da ne raztegnemo želodca.

Če ne uporaljaš zdrave pameti ti nobena skleda ne pomaga...
Muza
# 11.10.2018 ob 09:42
Spomne na kovinsko ledvičko.

mr. pp
# 11.10.2018 ob 09:51
Posoda je fajn oblike in pohvalno, da ji uspeva. Da pa si s posodo uravnavaš prehrano, je pa malo butasto... Polna posoda solate ali polna posoda praženega krompirja ni enako. Dvomim, da bo to koga rešilo težav s težo. Sploh pri mladini po mojem ni problem v količini hrane pri glavnih obrokih, ampak v vsem kar dajo vase v vmesnem času (razni prigrizki...).
siggi
# 11.10.2018 ob 09:00
Naslednji korak.. knjiga z recepti, s pravimi kolicinami? Ce imamo idiot proof kroznik, rabimo se idiot proof recepte.

P.s. zlati rob preprecuje rabo v mikrovalovki
GORILA
# 11.10.2018 ob 10:11
...če družina kupi set 35€ skled, tako nima nič not za dat!
josh k.
# 11.10.2018 ob 09:35
"Dekleta zanima, ali si lahko naložijo porcijo s kupčkom, da torej gleda hrana čez rob, in pa, ali si lahko naložijo dvakrat."

Ne vem kaj imajo ta dekleta v glavi ( z vsem spoštovanjem do žensk ), da sprašujejo tako banalna vprašanja ???

"Moški pa me sprašujejo: Ali lahko spijem toliko piva? To me sprašujejo brez izjeme."

No tudi moški imajo glavo za okras.

Če predstavniki človeške vrste res postavljajo taka vprašanja se je res za vprašat kam gremo...
Mimigrede, sklede so mi všeč.
cene vols
# 11.10.2018 ob 09:50
Spomne na kovinsko ledvičko.
Tudi mene. :)
Sicer pa ne štekam najbolj zakaj bi zgolj oblika sklede ohranjala naš zdrav odnos do hrane.
Bi bilo fajn videt čez kakšno leto, dve bilanco shujšanih zaradi te sklede...
Fleaa
# 11.10.2018 ob 10:32
zraven pa obvezno kofimug in lesena očala pa kako kraft pivo za 6€
bruhnmici
# 11.10.2018 ob 10:52
Skleda žal ne bo rešila problema pitja presladkih gaziranih pijač, predvsem pa nekvalitetne sprocesirane hrane. Hipsterska rešitev, ki je sicer "cool", žal pa zelo enoznačna. Na koncu bomo še vedno na belih krožnikih, tisti malo bolj razsvetljeni, pa z manjšimi porcijami. In 35 EUR bo privarčevanih. Nini sicer privoščim uspeh. Nekateri to skledo za telebane žal res potrebujejo Kdo ve, če jo bo nekega dne ZZZS subvencionirala?!
GORILA
# 11.10.2018 ob 10:11
...še kozarce v obliki ledvic!
Banban
# 11.10.2018 ob 09:29
Naslov je nabrz spremenjen. Kaksn je bil originalen?

Siggi, neeeee, z zlatim robom je se bol spektakularno in holivudsko. Dodana drama :)
Sussudio
# 11.10.2018 ob 11:34
josh.k
problem je ko ugotoviš da ti ljudje ki sprašujejo tako neumna vprašanja so po medijski propagandi neki intelektualci.
el CARTEL
# 11.10.2018 ob 08:34
recimo slika 1, komot bi dal več riža kar bi pomenilo verjetno tudi več kalorij; je pa tudi odvisno s kako omako to ješ, niso vse enako kalorične.

meni to bolj vleče an hipsteraj
copcop
# 11.10.2018 ob 08:05
Dober naslov, me je pritegnil, skleda pa tudi. Super ideja.
mr. pp
# 11.10.2018 ob 14:21
Dunbar, ravno to pravim. Ne gre toliko za količino kot za zdrav in uravnotežen obrok. Tu pa posoda ne igra velike vloge.
cairns
# 11.10.2018 ob 11:45
Oblikovalska rešitev za diete: skleda Om Nom v obliki želodca

Po tej logiki bi morali oblikovati posodo za boljšo prebavo v obliki riti.
jaka23
# 11.10.2018 ob 15:46
Jest zdj ne vem al sm sam jest narobe štekal al večina komentatorjev?? Skleda ni za hujšat skleda je za to, da se ne prenažreš vsakič ;)
HakmeD
# 11.10.2018 ob 12:45
Ammmm, ja, za sladičko(sladoled) pride v poštev.
zeus-zengg
# 11.10.2018 ob 11:52
Prav takšna, pragmatična, je njena skleda Om Nom, za katero je prejela priznanja stroke, med drugim Društva oblikovalcev Slovenije
--------------
kot že mnogokrat se dogaja , da večina oblikovalcev , znanstvenikov , prehrambenih ,,strokovnjakov ,, ozaveščevalnih nevladnikov itd. ne počnejo nič drugega kot da kasirajo državni denar za protivrednost reklamnih floskul . Ta zadeva se je razpasla že do te mere , da ljudje že enostavno več ne vedo kaj je smiselno in kaj ne . Mediji seveda s tem zapolnijo svoj medijski prostor in potem smo seveda vsi srečni in zadovoljni - načeloma pa nihče ni napravil nič ampak škodo zdravi pameti ....
maček Tom
# 11.10.2018 ob 11:40
manjka še PAVČNIK na levi, da se skozi zaradi lažje drže vtakne palec
RenatoP
# 11.10.2018 ob 08:44
Ni slaba ideja. Glede porcelana pa na potrugalskem izdelujejo izjemno lepe glinene glazure
el CARTEL
# 11.10.2018 ob 08:32
to je že druga reklama za omenjeno skledo, ali dobite za to plačano?

da ne bo pomote, privoščim uspeh vsakomur, le ne morem se znebiti občutka da se gre za prikrito reklamo (kar pa ne cenim, naj se napiše oglasno sporočilo).

ker pa ne bi bil "taprav sloven'c" če neb malce pokritiziral, bi rekel da skleda ne pomaga pri ničemer razen pri hipsterski zagnanosti za novosti take vrste - namreč pri prehrani je pomembna tudi količina a predvsem kaj daš v skledo. nekateri izdelki polni sladkorja imajo veliko več kalorij kot pa recimo zelenjava
Herby89
# 11.10.2018 ob 13:24
obrt je v evropi že skoraj izumrla. a dej ne me basat, kok je fokl požrešen za dobičkom. in to z glupimi idejami.
unajerekla
# 11.10.2018 ob 12:34
meni se zdi posoda OK.
Mi pa ne izgleda dovolj prostorna, da si v njej razrežeš zrezek.
Ichthyos
# 11.10.2018 ob 11:23
Neumno. V hrani je tudi zrak, ki pa ga med zvecenjem izlocimo. Ce bi hoteli vedet koliko lahko pojemo, bi morali vso hrano spasirat in natlacit v kroznik.
fago
# 11.10.2018 ob 07:42
Luštna zadevca, ampak za hohštaplerskih 5 kubičnih centimetrov srninega stegenčka in 3 pereščke peteršilčka zraven, je pa premajhna. Mora biti krožnik premera vsaj 40 cm.
oziris.va
# 14.10.2018 ob 12:39
Mene spominja na uho. ;)
nikhrast
# 11.10.2018 ob 17:35
Goveja juha, to je pa nonstarter, ne vem če Američani vedo kaj je goveja juha.
Goveja juha je pomembna za Slovence kot del kosila ob nedeljah, v Severni Ameriki se pa kosila sploh ne je, pomembna je večerja, juhe pa niso pomembne. No, kurja juha se omenja, kot so judovske mame rekle, kurja juha pozdravi vse.
maremejl
# 11.10.2018 ob 14:42
O lepoti ne bi debatiral, ker imajo vsake oči svojega malarja.
Me je pa zelo zmotil pripis pod zadnjo sliko, da obrt izumira... ali res ne znamo nič več v Evropi naredit? Najbrž je res ceneje na vzhodu... se bom moral najbrž sprijaznit s tem...
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 16:52
Morbidno
jure-janzekovic
# 11.10.2018 ob 10:49
Fajn izdelek! Bravo
ThePianoGuy
# 11.10.2018 ob 11:25
Meni je pa všeč.
skiro123
# 11.10.2018 ob 07:48
Svašta! Pogledal stran https://omnom.eu/sl/izdelek/skleda-om-nom/

... in iz punce še bo nekaj!

s.
dunbar
# 11.10.2018 ob 12:28
Posoda je fajn oblike in pohvalno, da ji uspeva. Da pa si s posodo uravnavaš prehrano, je pa malo butasto... Polna posoda solate ali polna posoda praženega krompirja ni enako. Dvomim, da bo to koga rešilo težav s težo. Sploh pri mladini po mojem ni problem v količini hrane pri glavnih obrokih, ampak v vsem kar dajo vase v vmesnem času (razni prigrizki...).

Ne vem, jaz si predstavljam, da si v to skledo naložiš zdrav in uravnotežen obrok, da uravnavaš KOLIČINO hrane. Tvoj post je malo butast....