Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Velikonočnica v Boletini na Boču se že razcveta, clusijev svišč (encijan) bo na Lovrencu zacvetel aprila. Planinska organizacija želi po besedah njenega predsednika Jožeta Rovana pri ohranjanju narave, tudi planinskega cvetja, delovati preventivno.

"Leta 1898 je cesar Franc Jožef podpisal zakon za zaščito planike in blagajevega volčina. Leto pozneje pa je sodišče Janeza Rekarja iz Mojstrane 'radi ruvanja planik' obsodilo na šest ur zapora. 120 let pozneje pa sta dve skoraj simbolni slovenski cvetlici, velikonočnica na Boču in v Boletini pri Ponikvi ter Clusijev svišč na Lovrencu, pred izginotjem," je na novinarski konferenci opozoril Rovan.

Plenjenje se nadaljuje
Kljub predpisom, informativnim tablam na lokacijah, varovalni ograji in fizičnemu varovanju se plenjenje in uničevanje nadaljujeta, je dejal in se vprašal, ali bo na vrsti sajenje plastičnih cvetov.

Na ozemlju Slovenije je poznanih 3.200 rastlinskih vrst, na rdečem seznamu ogroženih rastlinskih vrst je navedenih 727 vrst, številne med njimi so zavarovane gorske rastline, je pojasnil Dušan Klenovšek, ki je strokovni svetovalec komisije za varstvo gorske narave Planinske zveze Slovenije (PZS) in varuh gorske narave pri Planinskem društvu Lisca Sevnica.

Uredba o zavarovanih prostoživečih rastlinskih vrstah po njegovih besedah prepoveduje zavestno uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje in odvzem iz narave, poškodovanje ali zbiranje rastlin in ogrožanje obstoja teh vrst na njihovem naravnem območju razširjenosti.

Globa za kršitelje v skladu z zakonom o ohranjanju narave znaša od 200 do 1.000 evrov.
Kljub zakonodaji, informativnim tablam, ozaveščanju obiskovalcev in čuvajev se plenjenje teh rastlin po navedbah Klenovška nadaljuje. "Da so slovenske gore raj za plenilce gorskega cvetja, je odmevalo ob primeru Angleža Toma Mitchella, podjetnega lovca na rastline. Primer večjega plenjenja encijana so oktobra 2017 opazili na Lovrencu, in sicer 60 izkopnih mest, ki kažejo na organizirano ropanje te zavarovane rastline, kar je kaznivo dejanje," je poudaril in pohvalil hitro odzivnost policije.

Zato v Boletini in na Boču, kjer ravnokar začenja cveteti velikonočnica, organizirajo tudi dežurstva, da bi ohranili to ogroženo rastlinsko vrsto, ki cveti le še na štirih rastiščih v Sloveniji.

Policija v povezavi z zavarovanimi vrstami rastlin največkrat obravnava "nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami", za kar je zagrožena kazen od tri do pet let zapora, za uničevanje naravne vrednote pa tudi do osem let zapora, je pojasnila kriminalistična inšpektorica Uršula Belaj z Generalne policijske uprave.

"Policija največkrat reagira na prijave, ki jih prejme," je dejala. V letu 2017 so obravnavali tatvino zvončkov v ljubljanskem botaničnem vrtu, odkrili so tudi prodajalca iz Gorenjske, ki je ruval zavarovane zvončke in jih prodajal po spletu v tujino, kjer njihove sadike dosegajo zelo visoke cene, konec leta 2017 pa so se ukvarjali še s primerom izruvanja encijanov.

V Sloveniji 700 ogroženih rastlinskih vrst