Pričevalci: življenjske zgodbe starejše generacije
Ob torkih, prvič že 1. julija, si boste lahko na TV Slovenija ogledali niz oddaj z naslovom Pričevalci , ki bodo predstavljale zanimive življenjske zgodbe naše starejše generacije iz Slovenije in ...
V prvi oddaji bomo spoznali zgodbo 86-letnega Dinka Bertonclja
Objavljeno: 23. junij 2014 ob 10:59,
zadnji poseg: 23. junij 2014 ob 11:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dinko Bertoncelj, prvi Slovenec na Himalaji, je prvi intervjuvanec v nizu Pričevalcev. Foto: iz oddaje
Vrhunski argentinski alpinist Dinko Bertoncelj bo spregovoril 1. julija ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: osebni arhiv

Ob torkih, prvič že 1. julija, si boste lahko na TV Slovenija ogledali niz oddaj z naslovom Pričevalci, ki bodo predstavljale zanimive življenjske zgodbe naše starejše generacije iz Slovenije in sveta.

Avtor prvih devetih oddaj je Jože Možina. V prvem sklopu Pričevalcev bomo objavili 90-minutne ali daljše intervjuje, ki jih je avtor nedavno posnel med Slovenci v Argentini. Pri celotni pripovedi, posneti zgolj z eno kamero in minimalno montažo, se bomo osredotočili na bogato pripovedovanje. V torek, 1. julija, ob 23. uri bomo na 1. programu TV Slovenija spoznali 86-letnega Dinka Bertonclja.

Dinko Bertoncelj je bil prvi Slovenec na Himalaji in je vrhunski argentinski alpinist z vrsto prvenstvenimi vzponi. Odstrl nam bo svojo izredno zanimivo, a tudi nevarno življenjsko pot: od rodnih Jesenic, prek Avstrije, Argentine, Antarktike, ZDA do Barilocheja, mesta na jugu Argentine, ki ga obkrožajo številne gore, ki jih je prvi preplezal.
Dinko je odličen pripovedovalec, ki ne govori le o višinah gora; odpre tudi globino svojega duhovnega sveta in čustvovanja.

Alpinistu Bertonclju sledijo pogovori z dr. Markom Kremžarjem, Lučko Jerman Kralj, Zdenko Virant in drugimi zanimivimi sogovorniki. Po sklopu pogovorov s Slovenci v Argentini načrtujemo snemanje pogovorov z znanimi ali neznanimi Slovenci ali tujci z zanimivimi zgodbami, ki jih piše življenje.

"Kot avtor oddaje vidim v podmeni objavljanja zanimivih zgodb naših ljudi tudi skrb Televizije Slovenija – javnega medija, da čim več pripovedi ohranimo za nas in za poznejše rodove. Televizija lahko pripravi omejeno število izdelanih dokumentarnih portretov na leto, število pričevanj, ki so posneta z minimalnimi sredstvi, pa je lahko veliko večje. Moje sporočilo našim gledalcem je zato tudi naslednje: tudi sami se zanimajte za zgodbe vaših starejših sorodnikov ali sosedov. Danes je solidna kamera, tudi tista v fotoaparatu, že zelo dostopna. Posnemite zanimive zgodbe iz svojega okolja, morda bodo nekoč objavljene tudi na televiziji ali na spletu, na vsak način pa bodo čedalje bolj dragocene za vaš družinski spomin," je o ideji za Pričevalce povedal avtor prvega sklopa oddaj Jože Možina.

Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Ta novica trenutno še nima komentarjev.